mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Rodovnik - več kot le kos papirja

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Pobuda - v premislek

Vsi se moramo zavedati, da smo z vstopom v Evropo pridobili razen prednosti in pravic tudi brezpogojne obveze in dolžnosti. Zategadelj ni dvomiti, da ima naša mlada država določene obveze tudi na področju kinologije. Prepričana sem, da je napočil pravi čas za začetek premišljenega in organiziranega preprečevanja enormnega vnosa psov vseh pasem (posebno majhnih) predvsem iz bivših vzhodnoblokovskih držav (Češka, Poljska, Madžarska itn.).

Mladiči, kakor tudi odrasli primerki, ki jih posamezniki vnašajo največkrat ilegalno (med temi so tudi nekateri lastniki zoo-prodajaln in vsakršni posredniki- preprodajalci), so, žal, večinoma slabe kvalitete ali pa vsaj povprečne kakovostne stopnje. Med temi niso redki pirmerki v izredno slabi fizični kondiciji, pa tudi mladiči polni črevesnih in kožnih zajedalcev ter s pomanjkljivo preventivno vakcinacijo. DA o "pestrosti" rodovnikov niti ne govorimo (med temi se znajdejo tudi ponarejeni). Upravičeno lahko sklepamo, da pri prehajanju iz embalaže v embalažo, iz roke v roko in transportih vseh zvrsti ne izostanejo niti temu primerne vsakršne travme, katerim so prav tako izpostavljeni mladiči na svoji poti do končnega kupca.

V želji, da bi Kinološka zveza Slovenije lahko najučinkoviteje zaščitila slovensko vzrejo čistokrvnih pasemskih psov, ki jo lahko že sedaj s ponosom ocenimo kot vrhunsko, dajem naslednjo pobudo:

1. naj se v okviru KZS formira SVET VZREDITELJEV, v katerem naj bodo zastopani interesi vzrediteljev psov vseh pasem Slovenije;

2. v okviru tega Sveta bi bilo primerno imenovati več-člansko komisijo, ki bi na določen način spremljala anomalije in kršitve s tega področja v konkretnih primerih ter bi o ugotovitvah redno poročala Svetu.

Zaradi splošne krizne situacije pri nas je pričakovati tudi večjo komercializacijo na kinološkem področju. Zato opozarjam še na temeljitejšo doslednost pri preprečevanju in izločanju incestnih paritev, kajti prepričana sem, da o daljnosežnih posledicah v primeru opasnega obnašanja vzreditelja - ni potrebno posebej govoriti! Ta problematika bi naj prav tako bila v domeni Sveta vzrediteljev.

Predlagam še, da bi KZS na primeren in učinkovit način posredno in neposredno osveščala lastnikov psov, naj bi se ti dosledno ravnali po določilih, ki so zajeti v občinskih odlokih o registraciji, cepljenju, označevanju in reji psov ter o postopku z neregistriranimi in necepljenimi psi. Tak odlok so morale namreč sprejeti vse občine na podlagi 47. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Ur. list R5, 37/85). Osebno sem bila seznanjena z več, skorajda dramatičnimi dogodki zaradi spuščanja psov z vrvice. Takšni primeri so lahko usodni posebno takrat, ko gre za pse večjih pasem v strnjenih naseljih, mestnih jedrih in parkovnih površinah. Žal, v Sloveniji obstaja še veliko krajev, kjer sprehajališč ali igrišč, namenjenih psom ne premoremo. Zato je priložnosti za neprijetne dogodke vedno več. Tak nered pa je lahko usoden tako za otroke, ki se jim strah pred psi vtisne v spomin za vse čase, kot za majhne pse, ki jih lastniki ne upajo voditi na vrvici, temveč jih zaradi varnosti nosijo "na sprehod" na rokah.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper. 13. januar 1992


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.