mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Čivava in mrzli letni čas

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Pritlikave pasme

Ko se bliža dan vseh mrtvih pa pomislimo na to, da se bomo morali enkrat ločiti tudi od svojega štirinožnega prijatelja in se spomnimo tudi že izgubljenih psov.

Pasja leta Človekova leta
6 do 8 mesecev cca 10 do 13 let
najstništvo puberteta
2 leti cca 24 let
3 leta cca 28 let

Za 4, 5, 6, 7, 8 in 9 let se vedno prištejejo 4 leta.

Z enim letom je smatrati psa Čivavo kot odraslega, seveda se v naslednjih letih še razvija postava (telo) in njegova dlaka. Ta pasja leta pa se predvsem v višji starosti (letih) ne dajo več tako natančno določiti, saj imamo tudi pri nas, ljudeh, "mlajše" in "starejše" seniorje. Čim bolj zdravo držite in hranite vašega psa, bo krepkejši v starosti.

Skupna leta s kakim psom pretečejo večkrat zelo hitro in kmalu opazimo, da Chihuahuava ne more več skočiti tako kot nekoč, da so mu dolgi sprehodi vedno težji, da zaradi vročine bolj trpi in predvsem, da je postal mirnejši, več leži in več spi. Življenje psa je v primerjavi s človekovim življenjem kratko odmerjeno, kajti komaj pride pasji mladiček v hišo, postane najstnik, nato pa odrasel, nakar pride v srednja in kasneje v napredna in potem, upajmo, v zelo visoka leta. In po nekajčasni skupni poti nas naš Čivava ljubljenec zapusti, kajti smrt je naravni zakon. Jočete in žalujete za mrtvim "nenadomestijivim" psičkom, končno si poiščete in ponovno prinesete v hišo drugega mladička in spet pričenja življenje, upamo da dolgo in srečno v dvoje.

"Pogled umirajočega psa - in že zgubimo tla pod nogami."

Po dr. Mery.
Koper. 15.10.1998

Smrt zaradi čokolade

Od Beverly Cuddy, izdajatelja "Dogs Today". V slučaju, da bo letos zopet čokolada za Božič na razpolago, je v nobenem slučaju ne delite s svojim psom. Če ste to doslej počeli brez vseh problemov, ste samo imeli veliko sreče. V vsakem event. slučaju se odločite za izredno dobro mlečno čokolado. Draga, visokovredna grenka čokolada je obratno absolutno smrtno nevarna. Kakavno zrnje vsebuje "Theobromin", ki draži pasje želodčne stene in poviša bitje srca. Krvni tlak silovito naraste, odpoved srca je lahko posledica. Običajni bolezenski simptomi so bruhanje, driska in krči. To je strašen smrtni boj. Grenka čokolada (čokolada za moške) vsebuje velik del te substance in velja: čim dražja čokolada, višja koncentracija "Theobromina".

Mnogi psi so priložnostni tatovi. Prosim, ne peljite jih v skušnjavo in bodite predvsem med božičnimi prazniki previdni in ne puščajte embalirane čokolade ob božičnem dreveščku, tudi ne dobro zapakirane čokolade v škatlah nikdar ne puščajte v dosegu.

Če boste pa vseeno ugotovili, da je vaš pes jedel več ali manj grenke čokolade, ga čimprej odnesite k veterinarju. Če boste čakali na bolezenske simptome, bo že prepozno. Ne obstaja protisredstvo za zastrupitev s theobrominom. Posebna pasja čokolada ne vsebuje theobroma. Vendar je najbolj sigurno, če vašega psa ne zavedete, da razvije poseben okus ob uživanju čokolade, ali bi bil zaradi tega zapeljan v krajo, s sigurno tragičnimi posledicami.

Tukaj še nadaljnja obrazložitev te problematike od Soy Sinclair-a:
Theobromin je za pse posebno nevarna substanca v čokoladi za človekovo jedilo! Spada v grupo kemikalij kot Kofein (k methyxanthinen), obiščite s tako zastrupljenim psom takoj vašega živinozdravnika!!!

Koper, dne 06.12.1997

Dopustni čas

DOPUSTNI ČAS prihaja in mnogo družin odhaja s svojimi ljubljenci na potovanja. Brez ozira na prometno sredstvo, naše malčke moremo povsod in brez težav vzeti s seboj. Važno je, da se pred odhodom v inozemstvo dobro pozanimate, kakšni so uvozni pogoji v dotično deželo. Skoraj povsod bodo zahtevali potrdilo o cepljenju proti steklini, v nekaterih deželah pa še tudi dodatno zdravniško potrdilo občinskega živinozdravnika o zdravstvenem stanju vašega psa.

Preden greste s svojim ljubljencem na potovanje, pomislite tudi na majhno priročno lekarno za vašega psa, v kateri naj bo obvezno CARBO animalis, medicinsko oglje za slučaj prebavnih motenj ali pa tudi MIX VOMICA kapljice za želodčne težave. Vaš malček se lahko na tujem terenu tudi poškoduje, zato pridajte v popotno lekarno tudi kakšno očesno mazilo in svečke proti bolečinam, kar naj predpiše vaš živinozdravnik. V slučaju nepričakovanega zaprtja bo v nekaj minutah pomagal Mirco-Cliss.

Naši ljubljenci ljubijo sonce, toda med bivanjem na plaži je nujno poskrbeti za senčni prostorček, ker bi sicer malčka lahko prizadela sončarica. Pri hranjenju pazite na to, da bo samo vedno sveža hrana malčku na razpolago. Surovega mesa ne dajajte v južnih krajih. Priporočamo da psička pravočasno navadite na hrano v konzervi (iz konzerve). Te je velika izbira na razpolago in dobro je, da pač tako dolgo poskušate, dokler ne najdete za vašega ljubljenčka najprimernejšo znamko te hrane.

Ob dolgih avtomobilskih vožnjah poskrbite za prostor v avtu, ki je brez sonca in prepiha. Ponudite mu večkrat svežo vodo in v potovalnih odmorih pojdite tudi s psom v senco malo na sprehod. DOBER NASVET: ne pojdite nikoli brez vrvice, kajti marsikatera družina je morala odpotovati domov brez svojega ljubljenčka.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.