mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 28  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Zdravljenje z domačimi živalmi

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Čivava in mrzli letni čas

Čeprav že pri nas vzrejeni odn. vzgojeni Čivava, je še vedno eksotična pasja vrsta, kakor vse ostale pritlikave pasme. To je treba vedno upoštevati. Četudi se Čivava pri nizkih temperaturah in izdatnem gibanju počuti povsem dobro, rad objestno nori po snežnem pršiču, pokaže pa pri mrzli mokroti in ostrem mrzlem vetru močno nenaklonjenost za kakšen daljši sprehod. Ta odpor ni vedno samo znak muhavosti, prej je naravni instinkt za očuvanje dobrega počutja. Če in v koliki meri čuva obleka v mrzlem vremenu psička pred mokroto in vlago, je stvar presoje. Brezpogojno pa je potrebno preprečiti kakršnokoli podhladitev.

Takšna podhladitev majhnega telesca utegne radi upočasnjenja in odpovedi telesnih funkcij privesti celo do smrti. Posebno previdnost je treba posvečati mladim, starim in oslabelim psičkom. Če pade telesna temperatura pod 37 stopinj, če je srčni utrip počasen (upočasnjen) in nereden, ali če daje psiček vtis omotičnosti, je potrebna takojšnja intervencija živinozdravnika. V lažjih slučajih je dobro zaviti živalico takoj v tople volnene odeje ali jo osušiti z ogretimi brisačami. Pri težki podhladitvi je treba pritlikavčka posaditi v toplo vodo in ga krepko masirati, da se poživi krvni obtok. Nikdar se ne sme prehitro pripeljati psička na toplo, ker to lahko povzroči takojšnjo razširitev krvnih žil površinskih predelov in vsled tega pride k smrtonosnemu zmanjšanju krvne količine v notranjih organih. Po 20 minutah se morajo pokazati znaki izboljšanja. Srčni utrip se normalizira in pritlikavček pokaže zanimanje za svoje okolje.

Da bi očuvali našega malčka pred prevelikim mrazom ali celo podhladitvijo, se poslužimo vsaj enkrat prednosti njegove miniaturne velikosti, skrijmo ga pred vetrom in mrazom v svoj lastni zimski dres. Gotovo bo užival v tem načinu v bližini svojega lastnika s posebno vdanostjo.

Koper. 08.12.1993

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.