mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Najboljši čas parjenja

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Internacionalna kinološka zveza - standard št. 218

CHIHUAHUA

A) KRATKODLAKA
B) DOLGODLAKA

Splošni izgled:
Od vseh pasem predstavlja ta najmanjše primerke, vendar pa majhnost ne dovoljuje spačkov, slabosti ali pomanjkljivost harmonije posameznih telesnih delov. Ta mali pes je cenjen kot spremljevalec in čuvaj.

Ta tip prepoznamo po kot jabolko oblikovani glavi, kratkem nosu, velikih in upadljivih ušesih, zelo izrazitih očeh in skladni postavi, brez znakov šibkosti ali krhkosti. To je kompakten, uravnovešen, močan in hiter pes; zelo temperamenten, zelo radoveden, pozoren in živahen, zvesto predan svojemu gospodarju in pogumen. Za svojo majhnost je presenetljivo pogumen.

Pomembno je pravilno razmerje med dolžino telesa in vihrom, močan in raven hrbet, srednje visoke noge, energična hoja, navzgor privzdignjen rep in navihan izraz. Ti navedeni znaki določajo skupaj splošni izgled chihuahue.

Obstajata dve varianti - kratkodlaka in dolgodlaka - ki se brez pridržkov lahko parita med seboj, vendar pa se ocenjuje loceno in prejmejo odgovarjajoče priznanje.

Teža:
Med 0,5 kg in 2,5 kg, pri čemer je optimalna teža med 1 - 2 kg. Pri isti kvaliteti ima prednost manjši pes.

Napaka:
Teža preko 2,5 kg, ne da prekorači 3 kg.

Glava:
Je posebno velikega pomena, zelo široka, vendar v harmoniji s telesom. Čeljust in lica so ozki.

Lobanja:
Oblika jabolka, pri tem pa še širša med ušesi kot med senci. Čelo je široko in močno usločeno. Očesni jamici ležita dokaj narazen. Fontanela (molera) je posebnost te pasme, ni pa obvezna.

Stop:
Zelo izrazit, globok in širok zaradi prehoda z usločenega čela do gobčka.

Gobček:
Kratek in raven, na koncu ožji kot na nastavku. Gledano s strani, so zgornje in spodnje linije skoraj paralelne, ki nežno prehaja v neznatno navzgor zavihan smrček. Smrček se nahaja v isti višini s stopom.

Smrček:
Simetričen, v pravilnem sorazmerju z velikostjo gobčka. Dovoljene so vse barve, prednost pa ima črna.

Dlesni: Suhe in čvrste.

Ugriz:
Škarjasti ali kleščasti. Dovoljene so malenkostne nepravilnosti zobovja, kakor tudi izpad posameznih zob zaradi starosti, vendar pa mora biti oblika čeljusti pravilna. To pa seveda ni dovolj v konkurenci z dobrim predstavnikom pasme.

Oči:
Velike in polne, vendar ne curljajoče, okrogle, izrazite in dovolj narazen. Sredina med očmi in nastavek stopa tvorijo linijo z najnižjo točko ušesnega nastavka. Dovoljene so vse barve, prednost pa imajo temne. Posebnost te pasme so oči rubinsko rdeče barve.

Ušesa:
Velika, stoječa in upadljiva. Nizko na nastavku so široka, ki se proti vrhu polagoma ožijo in blago šiljasto zaključijo. Zunanja površina ušesa je mehka, voljna in prekrita z mehko dlako. V mirujočem položaju naj bi znašal kot med ušesi 45°.

Napaka:
Ozka, ne dovolj okrogla glava, premajhen razmak med očesi, zelo majhne, pred- ali zagriz. Globoko ležeče, majhne, izbuljene ali mandeljasto oblikovane oči. Preveč zašiljena ušesa. Prevelika uhlja: previsoko nastavljena ali navpično nošena ušesa. Padajoč nosni gredelj s podložno osjo.

Huda napaka:
Ploska ali trikotna oblika glave. Slabo izoblikovan stop. Daljši ali koničast gobček. Pred- ali zagriz. Zelo majhna ali šibka ušesa, klapasta ušesa.

Vrat:
Srednje dolg, rahlo upognjen. Pri samcih nekoliko močnejši kot pri samicah, pri tem pa se v nobenem primeru ne sme izgubiti ljubek videz. Dlaka naj oblikuje rahlo vratno nabornico, kar daje vratu debelejši izgled. Nežen prehod v močna, suha ramena.

Napaka: Prekratek vrat.

Huda napaka: Podovratnik.

Telo:
Zelo kompaktno. Dolžina večja od višine vihra, čeprav je kratek hrbet zaželjen, posebej pri samcih. Ravna in vodoravna linija hrbta. Samice smejo biti nekoliko daljše od samcev, da bi imele dovolj prostora za materinstvo.

Prsni koš:
Oblikovan je z lepo obokanimi rebri, je dolg, globok in prostoren, v predelu prednjih nog širši. Najnižja točka prsnice doseže podlahtnico. Razmak od te točke do vihra odgovarja razmaku od te točke do tal. Trebuh zmerno dvignjen, da ne pride do videza okornosti. Hrbtna linija ravna. Medenica je dolga in ploska, pri samicah posebno široka.

Napaka:
Krapji hrbet - ali ugreznjen hrbet. Zelo vitko ali dolgo telo.

Huda napaka:
Premajhna prsna globina in širina, sodasto oblikovana rebra.

Prednje noge:
Suhe, močne; lepo nazaj položena ramena (45°). Močne, tesno ob telesu ležeče lakti, ki pa se ob straneh vendar lahko prosto gibljejo. Srednje dolge noge, ki so, gledano od spredaj, od komolca do tal v ravni liniji. Gledano s strani, so ravne, z rahlo poševnim, močnim in gibčnim prednjim nartom. Srednje močne kosti so v pravilnem razmerju z željeno kompaktnostjo.

Napaka:
Strma ramena (ni pravilnega kota). Šibkost korenskega zgloba prednje noge. Navznoter ali navzven obrnjeno stopalo. Ozke prsi. Predolge ali prekratke noge.

Huda napaka:
O-noge, X-noge

Zadnje noge:
Mišičaste. Kosti so dolge in v sorazmerju z željenimi srednje dolgimi nogami v pravilnem kotu. V naravnem položaju tvori zamišljena linija od grbe sedne kosti skozi prednjo točko skočnega zgloba navpičnico.

Skočni zglobi:
Globoko stoječi, dolge in dobro oblikovane ahilove tetive. Gledano od zadaj, so med seboj precej razmaknjene, ravne in vzporedne, obrnjene niso niti navzven, niti navznoter.

Napaka:
Padajoč hrbet. Slaba muskulatura. Pomanjkljivo okotenje. Preveč okoteni skočni zglobi. Dolg nart. Zadnje noge daljše od prednjih in s tem dvignjena hrbtna linija. Predolge ali prekratke noge.

Opomba:
Samci moraj imeti dve normalno razviti modi.

Huda napaka:
Monorhizem, anorhizem, kriptohizem.

Tačke:
Nežne, z jasno oblikovanimi, vendar ne razkrečenimi prsti. Ovalne, nikakor ne mačje ali zajčje tačke. Močni upognjeni kremplji. Polne blazinice.

Napaka:
Dolgi, razkrečeni prsti.

Rep:
Srednje dolg, zaradi položaja medenice zelo visoko nastavljen. Njegov izgled je posebnost te pasme. V sredini širši kot na nastavku, se zaključi v nežno konico. Ta ploski izgled nastane zaradi dlak ob straneh, ki so daljše kot na telesu. Rep je visoko divgnjen, nošen veselo in živahno - zelo opazna značilnost pasme - nikdar ne sme biti stisnjen med nogami. Lahko je nošen navpično kot pri braku, preko hrbta kot pri veverici, ali upognjen preko hrbta, tako, da se hrbta dotika. Rep daje celotnemu izgledu harmoničnost in uravnovešenost in je zato v vseh detajlih posebno pomemben.

Napaka:
Nizko nastavljen rep, okrogel rep, vrh repa pod hrbtno linijo. Nizko nošen rep. Podganji rep zaradi preslabe odlakanosti. Kratek rep.

Hoja:
Gledano od zadaj, morajo ostati prednje noge skoraj paralelno, s povečano hitrostjo se poveča vpadni kot. Hoja ne sme biti obrnjena navznoter ali navzven.

Gibanje zadnjih nog je raztegnjeno in prožno, ni oklevajoče in sklepi niso mlahavi, kar bi privedlo do valečega in nemočnega gibanja.

Gledano od spredaj, se gibljejo noge skoraj paralelno. Ne smejo veslati, se križati ali v kolenih razhajati. Pri gibanju mora linija od ramen do tačk ostati ravna. Pri hoji se noge ne smejo gibati pretesno skupaj, kar bi motilo normalen potek gibanja. Nobenih korakov vstran, nikakršna rakava hoja. Pri opazovanju s strani močan odgon in dolgi koraki. Prepletajoč dir mora biti kaznovan. Gibanje mora biti prosto, elastično in sproščeno, pri čemer mora biti gibanje sklepov harmonično. Tako ostane hrbet čvrst, raven in vodoraven. Pri gibanju se zadnje noge ne smejo križati s prednjimi.

Dlaka:
Pri kratkodlakih je gladka in leži ob telesu mehko in blesteče. Nekoliko daljša dlaka je dovoljena, nekoliko poddlake zaželjeno. Po telesu je lepo razporejena, nekoliko daljša na vratu in repu, nekoliko krajša na glavi in ob ušesih. Na vratu in trebuhu je dovoljena redka dlaka. Dovoljene so vse barve in barvne kombinacije.

Napaka:
Dlaka, ki ni niti dolga, niti kratka. Valovita dlaka.

Huda napaka:
V celoti redka dlaka.

Diskvalifikacija:
Teža preko 3 kg. Kupirana, klapasta ušesa. Manjkajoč ali kupiran rep. Golota. Ekstremno jelenasti primerki.

Točkovna skala

Splošni izgled 15
Glava 20
Telo 15
Sklepi in noge 15
Rep 5
Hoja 15
Značaj 15
  100 točk

DOLGODLAKA

Pasemski standard dolgodlake čivave je enak tistemu za kratkodlake z izjemo odlakanosti, ki mora biti daljša, finejša in svilnata, s prednostjo poddlake. Dlaka na tačkah in na zadnji strani prednjih nog mora biti daljša, prav tako zadnja stran zadnjih nog (hlačke). Dlaka na repu je gosta in dolga kot perjanica. Bogat ovratnik je zaželjen in ima prednost. Na ušesih je dlaka od vrha uhljev, kjer je kratka, proti nastavku ušes polagoma daljša in gostejša, vse dokler se spodnje dlake ne razmnožijo v ovratnik. Dlaka na obrazu, na glavi in ob sencih je kratka.

Napaka:
Groba dlaka, štrleč ali tesno ob telesu ležeč kožuh zaradi preveč ali premalo dlake. Dolga dlaka na vrhu ušes, kratka perjanica na repu.

Huda napaka:
Skodrana dlaka. V celoti prekratka dlaka.

Diskvalifikacija:
Dolga dlaka na obrazu.

Točkovna skala

Splošni izgled 15
Glava 20
Telo 15
Sklepi in noge 15
Rep 5
Hoja 15
Značaj 15
Dlaka 15
  115 točk


Klik na sliko
prepovedano kopiranje ali direktna povezava na sliko


Klik na sliko
prepovedano kopiranje ali direktna povezava na sliko

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.