mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Strah pred zadnjim dnevom

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Najboljši čas parjenja

Splošni odgovor na redna vprašanja "novih" vzrediteljev "začetnikov", NAJBOLJŠI ČAS PARJENJA! NAJPRIMERNEJŠI ČAS PARJENJA!

Pogosto nastopajoči problem, predvsem pri vzrediteljih začetnikih, je določitev optimalnega trenutka (časa) parjenja)! Če je čas parjenja izbran ob nepravem času, se lahko dogodijo plodnostni problemi, kot tudi vedenjske motnje pri eventuelnih nadaljnih poskusih.

Zato je zelo važno ugotoviti točen čas parjenja. Znanost je razvila že različne metode, ki bi bile pri tem koristne. Te metode uporabljajo veterinarji.

Divji psi poznajo čas parjenja v začetku leta, poležejo dvoje mladičev spomladi. Tako kot psi, so tudi psice navezane na ta čas parjenja. Če želimo križati volkove in pse ali šakale in pse, morate vzeti divjo psičko, če se goni, jo pariti s plemenjakom, ker so naši psi vedno sposobni se pariti. Domače psice so večinoma dvakrat na leto vroče. To je posledica udomačitve. Če bi bili v prosti naravi tudi drugi časi parjenja, bi bili ti mladički rojeni jeseni. Z ozirom na vreme in pridobivanje hrane, bi mladiči verjetno dolgo ne preživeli.

Ponovno si na kratko prikličimo ciklusne faze psic v spomin: ANOESTRUS: stanje mirovanja, v katerem spolni hormoni niso aktivni (traja približno tri mesece). Oestrus: čas v katerem se dogaja ovulacija. Psica se pusti pariti (traja približno 7 - 10 dni). Met-Oestrus: koncentracija progesterona v krvi ostane zvišana, toda psica več ne dopusti paritve. Otečenost vulve se manjša (polna trajnost Met-oestrusa znaša cca dva meseca). Prva gonitev se zgodi v starosti med 6 in 9 mesecev, čeprav pri naših in tibetanskih pasmah tudi 12 mesecev niso izjema. Interval med dvema gonitvama varira med 5 do 8 mesecev, pri tem pa tudi 9 do 10 mesecev niso nobene posebne izjeme.

V preteklosti je bilo napačno domnevano, da imata svetloba (luč) in temperatura vpliv na pričetek (nastanek) gonitve. Danes je dokazano, da ima prisotnost drugih psic v tropu vpliv na gonitveni ciklus. Vodeča psica, Alpha-psica, bo uravnavala ritem, če ostane ona vroča, ker ji podrejene psice v kratkem času sledijo. Iz tega se mora sklepati, da je hormonsko ravnovesje pod vplivom tega načina socialnega obnašanja. Ta fenomen se opazi tudi pri ženskah, ki živijo tesno skupaj. Ena od njih, verjetno "vodilna" žena, določa ritem menstruacije. Sklepa se, da so gotove dišave, ki jih nevedoma sprejemamo, vzrok za to, da se ritmi izenačijo. Da zadevo še enkrat razčistimo: izguba krvi med žensko menstruacijo se zgodi, ker maternica ni sprejela oplojene jajčne celice in zato ponovno odda nabrano sluzno gmoto. Krvavitev je torej neke vrste očiščevalna akcija. Nasprotno temu pa je izguba krvi med gonitvijo psice neke vrste priprava za sprejem oplojenih jajčnih celic, pri čemer maternična sluzna gmota tako močno naraste in prekrvavi, da se manjša krvno ožilje uniči in psice izločajo krvav izcedek. Med Anoestrus-om se najdejo v krvi le manjše koncentracije spolnih hormonov.

V zadnjih dnevih Anoestrus-a se dviga delež ostrogena. Okrog 38 do 44 ur pred ovulacijo se dvigne delež progesterona. Ugotovljeno hormonsko ogledalo v krvi psic je lahko močno različno.

Med naraščanjem ostrogenega deleža v Pro-Aoestros-u poroženijo celice v vagini psice. Med Oestrus-om te poroženele celice prekrijejo stene vagine; to stanje se uporablja pri jemanju brisa vagine, zaradi ugotavljanja trenutka parjenja.

Drugi način ugotavljanja točnega termina parjenja je t.i. skopija vagine, pri čemer odloča barva in konsistenca vaginalne sluzne gmote. Pri tem je važno, čimprej kot je mogoče, med Pro-Oestrus-om začeti in pregled redno ponavljati.

Tretja metoda je določanje količine progesterona v krvi psice. Te tri metode se primerjajo, pri čemer je tudi funkcionalnost in šansa brejosti psice ocenjevana. Končna presoja je, da vaginalni bris ni zelo zanesljiv. Redno se dogaja, da izsledek brisa in dejansko stanje ciklusa ne soglašata. Samo 30 % psic postane brejih. Določitev deleža progesterona v krvi, trikrat tedensko na začetku vročine, je neka optimalna metoda za določanje ovulacijskega časa, kar ima za posledico pri več kot 90 % slučajih brejost po prvem parjenju.

Vaginaskopija je ena od zanesljivih alternativ. Je to hitra in enostavna metoda, ki ne potrebuje nobenega specializiranega laboratorija. Zaprešnost pravilnih kvot preiskav leži pri cca 90 %.

Toliko z znanstvene strani. V praksi pa se vedno ponovno ugotavlja, da tako psice kot psi točno naznačijo, kdaj je optimalni čas parjenja. Samo v nekaj izjemnih slučajih se psica ne bo pustila pariti, če njen delež progesterona ni zadovoljivo narastel in se še ni zgodila ovulacija. Pes, predvsem izkušen glede parjenja, se ne bo pripravil k parjenju, če psica ni pripravljena. Kakšen "iskalni pes" iz sosedstva bi lahko nakazal, če lahko nastopi potovanje k plemenskemu samcu. Dober rejec ve vse o spolnem ciklusu svojih psic.

Glavni problem pri večini začetniških rejcev je nepotrpežljivost. Zaradi strahu, priti prepozno k bodočemu očetu, privedejo psico prezgodaj k plemenjaku (samcu). Ciklus psice se nahaja šele v fazi Pro-Aoestrus-a in bo psa (samca), v trenutku, ko jo bo zaskočil (v kolikor to že hoče), ogrizla s sebe. Kakšen nesiguren plemenjak bo vsled tega še bolj nesiguren. Zaradi tega se lahko zgodi, da bo izgubljen za vzrejo. V splošnem se lahko reče, da je psica med enajstim in trinajstim dnevom gonitve (sposobna parjenja) lahko pari. To soglaša s predhodno omenjenimi preiskavami, pri čemer je ugotovljeno, da je parjenje povprečno 12,3 dni po začetku gonitve bilo izvršeno. Seveda to ne velja za vse psice. Tudi prej, 9. dne kot tudi pozneje, 14. dne se lahko paritev izvrši. Pričetek gonitve pa se lahko ugotovi ob natančnem opazovanju psice. Vsled tega je potrebnost krvne preiskave ali vaginaskopije reducirana na minimum.

V sodelovanju z gospo Yvonne Geilen-Schmeitz, po referatu g. J.J. Van Liere, z delovno skupino "Veterinarska kinologija", Utrecht, pripravila in prevedla

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, 27. januarja 1999


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.