mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Kaj storiti? : Svetovni dan živali - Zaščita živali je dolžnost vsakogar
Dodal/a jana 3.10.2014 15:16:31 (4839 prebrano)

Svetovni dan živali - Zaščita živali je dolžnost vsakogar

Kar se je leta 1931 v Firencah začelo kot dan, na katerega naj svet pomisli na stisko ogroženih živalskih vrst, se je do danes razvilo v mnogo več. 4. oktober je dan, katerega namen je praznovanje živalskega življenja v vseh svojih oblikah in človekovega odnosa do živalskega sveta. To je dan spominjanja na različne vloge, ki jih imajo živali v našem okolju.

4. oktober je svetovni dan živali.

- KLIK
Ob svetovnem dnevu živali so na UVHVVR posodobili TV oglas, s katerim pozivajo k sterilizaciji mačk.

Vsakdo seveda najprej pomisli, koliko je njegovo življenje sploh povezano z živalmi. Vsi ljudje ne živijo v bližini rejnih živali. Vsi ljudje nimajo hišnih ljubljencev. Vsi ne jedo mesa ali izdelkov živalskega izvora. Mnogi se nekaterih živali celo bojijo in pravijo, da jih ne marajo. Pa vendar so živali pomemben del življenja vsakogar od nas, saj gre za bitja, s katerimi si delimo okolje, v katerem živimo in planet, ki ga skupaj naseljujemo.

Današnji človek je, kakršen je, tudi zato, ker se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v nerazdružljivem sobivanju z živalmi. To sožitje je zahtevalo tudi razvoj človekove odgovornosti za žival. če živali imamo, gojimo, uporabljamo v svoje dobro, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja in jim omogoča, kar sodobna stroka dobrobiti živali imenuje življenje, ki ga je vredno živeti ("life worth living").

Etika ravnanja z živalmi se danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav. Pri tem je v mnogočem vodilna Evropska unija, ki že v svoji temeljni listini, Pogodbi o delovanju Evropske unije, navaja, da so živali čuteča bitja in da morajo države članice pri dejavnostih, ki vključujejo delo z živalmi, upoštevati to načelo, upoštevajoč tudi načela ščitenja kulturnih tradicij in izročil narodov, ki sestavljajo Unijo. Prav kultura ravnanja z živalmi, torej vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod in jih vsaka generacija lahko spreminja s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih, je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje.

Predpisi, ki urejajo vprašanja zaščite živali, so v večini primerov napisani kot seznam zahtev, ki jih je treba izpolnjevati, da bi živali zagotovili minimalne pogoje za bivanje, ki ji ne bo povzročalo trpljenja. Skrbnik živali, ki izpolnjuje te zahteve, torej zagotavlja najmanj, kar je po mnenju zakonodajalca potrebno za vzdrževanje določene stopnje dobrobiti živali. Predpisani standardi so tudi edino merilo, na osnovi katerega delujejo uradni organi nadzora. Pogosto se namreč dogaja, da je za žival poskrbljeno v skladu z zakonodajo, hkrati pa je videti, da je dobrobit te živali ogrožena. Na žalost imajo uradni organi nadzora s tega vidika omejene možnosti vplivanja na odnos ljudi do živali. Pomembna naloga teh služb je ukrepati proti kršiteljem zakonodaje, kar pa še zdaleč ni dovolj.

To je tudi področje, kjer lahko bistveno pripomorejo nevladne organizacije, ki delujejo na področju zaščite živali. Številni lastniki in skrbniki živali so nevedni o načelih ustrezne oskrbe za živali. Pomoč in nasvet tistih, ki vedo, kako živali pomagati, je lahko zelo dobrodošla. Še več. Veliko bolj učinkovito je preprečevati nepravilnosti z nasvetom in učenjem, kot pa s kaznovanjem, ko je nepravilnost že storjena in jo je ugotovil nadzorni organ.

Zmotno je mišljenje, da se dogajanja ob svetovnem dnevu živali nanašajo samo na lastnike živali. Zaščita živali je dolžnost vsakogar. Zato je naša želja, da bi od letošnjega 4. oktobra dalje na živali gledali drugače in jih videli kot bitja, ki z nami živijo od nekdaj in bodo z nami vselej. Naša dolžnost pa je, da to sožitje vzdržujemo in ga iz generacije v generacijo izboljšujemo.

UVHVVR
oktober 2014


  • Ko kamni jočejo ...
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.