mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Kaj storiti? : Odprto pismo predsedniku RS je obrodilo sadove
Dodal/a jana 10.4.2013 14:10:03 (2853 prebrano)

Pahor že poskrbel za ustrezno namestitev Princeske I.

Ljubljana, 10. aprila (STA) 16:28

Predsednik republike Borut Pahor je po opozorilu zaščitnikov živali že poskrbel za ustrezno namestitev zlate ribice z imenom Princeska I.

S hvaležnostjo smo upoštevali nasvete, Princeska I. je zadovoljna. Ko bi bilo vse tako enostavno, je na Twitterju zapisal Pahor, v dokaz pa objavil tudi fotografijo Princeske I. v novem akvariju.


vir sta.sivir twitter.com/borutpahor
BorutPahor @Borut Pahor
S hvaležnostjo smo upoštevali nasvete, Princeska I. je zadovoljna :) Ko bi bilo vse tako enostavno :) pic.twitter.com/wvsrzAhjDv
Odprto pismo predsedniku RS in odziv nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije,

dne 9. 4. 2013 ste na svojem uradnem računu na socialnem omrežju Twitter (twitter.com/borutpahor) objavili fotografijo s pripisom ''Nova prebivalka Predsedniške pisarne ;) ribica Princeska I." Na fotografiji je videti zlato ribico, ki je nameščena v okrogli stekleni posodi, t. i. bučki.

Kot je znano, t. i. bučke niso primeren prostor za namestitev rib, saj ribe v njih plavajo v krogu in so zaradi oblike posode in načina gibanja v njej v neprestanem stresu. Okrogla posoda je nenaravna in riba se v njej počuti ogroženo. Skozi ukrivljeno steklo vidi popačeno sliko, zato jo zunanji gibi nagonsko plašijo.


vir twitter.com/borutpahor
Borut Pahor ‏@BorutPahor
Nova prebivalka Predsedniške pisarne ;) ribica Princeska I. pic.twitter.com/O2dnhOx268


Steklene bučke imajo zaradi svoje oblike (zoženost v zgornjem delu) glede na volumen zmanjšano površino gladine vode, kar onemogoča normalno izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida. Poleg tega so takšne posode praviloma premajhne in brez ustrezne filtracije, zaradi česar so v vodi višje koncentracije amonija, nitrita in nitratov, kot je primerno. Visoke koncentracije omenjenih dušikovih spojin poškodujejo škržno sluznico in lahko povzročijo mehemoglobinemijo (zastrupitev krvi).

Zlate ribe (Carassius auratus) so sicer vrsta, ki v naravi naseljuje mirne in stoječe vode z nizko koncentracijo kisika, blatnim substratom in veliko plavajočimi rastlinami. So jatne ribe, tako da je v strokovni literaturi mogoče zaslediti priporočila akvaristom, da rib omenjene vrste ne gojijo posamično, ampak v manjših skupinah.
Glede na naravni habitat zlatih rib se priporoča namestitev v akvarijih, še raje ribnikih, z veliko rastlinami in blatnim substratom. Zaradi zadrževanja na dnu ribnika, brskanja po njegovem dnu in s tem kaljenja vode ter dviganja mulja je priporočena namestitev za omenjeno vrsto zunanji ribnik oz. dovolj velik akvarij (najmanj 200 l) z zmogljivo in ustrezno filtracijo. V prid zunanji namestitvi oz. dovolj velikemu akvariju govori tudi podatek, da odrasla riba vrste Carassius auratus v dolžino zraste do 35 cm, njena življenjska doba pa je do 25 let.
Optimalne vrednosti pH vode za gojitev zlatih rib so med 7,2 in 8,4, temperatura vode pa okoli 20 stopinj Celzija (uvrščamo jih med hladnovodne ribe, čeprav so zmožne prenesti velika temperaturna nihanja).

Kot je iz navedenega razvidno, namestitev, ki ste jo uredili ribi, imenovani Princeska I., ni ustrezna in ne zadostuje njenim fiziološkim in etološkim potrebam. Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom. Prav tako pričakujemo, da boste bivalne razmere uredili. Kot javna oseba si žal tovrstnih ravnanj, ki so poleg vsega še v nasprotju z veljavno zakonodajo (7. člen ZZZiv), ne morete privoščiti. Z objavo fotografije ste med drugim negirali prizadevanja organizacij, ki delujemo na področju zaščite živali in že več let opozarjamo tudi na tovrstno problematiko.
Verjamemo tudi, da vam bo marsikateri izkušeni akvarist z veseljem svetoval pri ureditvi bivalnih pogojev za vašo ribo, da boste res lahko dejali, da tudi živi kot princesa, ne le nosi takšno ime.

V pričakovanju vašega odziva vas lepo pozdravljamo,

Kosovir, zavod za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje,
Društvo za zaščito živali Ljubljana,
Društvo za zaščito živali Maribor,
Društvo za zaščito živali Pomurja,
Obalno društvo proti mučenju živali,
Društvo Lučka,
Društvo za zaščito živali Kranj,
Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski LAJKA,
Društvo za pomoč živalim POŽIV Velenje.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.