mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zavetišča za živali :  Vprašanja za UVHVVR in zavetišče Mala hiša
Dodal/a jana 26.9.2018 22:51:50 (17709 prebrano)

Vprašanja za UVHVVR in zavetišče Mala hiša

14. septembra 2018 je bilo v bližini izvoza Gančani na pomurski avtocesti italijanskima državljanoma zaseženih čez sto pasjih mladičev. Na Policijski upravi Murska Sobota (fb) so po odvzemu zapisali: "Psi so bili stlačeni v zabojnike in zaprti v kletke, kjer ni bilo posod z vodo in hrano. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da tujca nezakonito prevažata 107 pasjih mladičev, med katerimi je eden poginil. Na vprašanja, če imata ustrezne papirje sta na vpogled dala le 18 potnih listov za pse. Policisti so obvestili pristojno inšpekcijo VURS, ki je postopek prevzela in pse odvzela, ter jih namestila v zavestišče za živali."

25. septembra 2018 je javnost šokiralo poročanje medijev (24ur.com), da so mladiči, čeprav so bili ob sprejetju v zavetišče Mala hiša v zelo slabem zdravstvenem stanju, "po hitrem postopku že našli nove lastnike", ter da so se oddajali nesterilizirani in nekastrirani za 230 evrov, kar naj bi pokrilo stroške cepljenj, čipiranja, registracije in zdravstvene oskrbe.

Eva Tasič, dr. vet. med., je na OU UVHVVR Murska Sobota, na Generalno upravo UVHVVR, v zavetišče Mala hiša in v vednost štirim medijskim hišam poslala spodnje pismo z vrsto vprašanj o oskrbi in hitri oddaji teh pasjih mladičev. Odgovori zanimajo širšo javnost, zato jih tudi na mojpes.netu težko pričakujemo.

Jana Pahovnik


Foto Policijska uprava Murska Sobota

Vprašanja za OU UVHVVR Murska Sobota, Generalno upravo UVHVVR in zavetišče Mala hiša
V vednost Večer, Siol, Pop TV in RTV Slovenija

Pozdravljeni,

na vas se obračam, saj imam nekaj vprašanj v zvezi z zaseženimi pasjimi mladički, ki trenutno dvigajo kar nekaj prahu. Ta mail je bil v vednost poslan tudi trem medijskim stranem, saj menim, da so to informacije, ki se ali bi se pa vsaj morale tikati vseh ljudi.

Pišem vam kot del zainteresirane javnosti, predvsem pa kot veterinarka, ki se redno srečuje s psi s takšnimi in drugačnimi problemi, ki nemalokrat izvirajo iz napačne reje, slabe ali neprimerne oskrbe itd.

V zvezi z oddanimi mladički me zanima sledeče in res upam, da bom dobila odgovore:

1. Odvzetih je bilo 107 psov, 3 so poginili, se pravi, da so 104 iskali dom? Glede na to, da so bili psi iz vprašljive reje in da so trije že prej poginili, sklepam, da niso bili v najboljšem zdravstvenem stanju (na fotografijah, ki so zakrožile po internetu, se lahko vidi tudi drisko, se pravi vsi vsekakor niso bili zdravi). Kakšen je bil postopek vakcinacije pri psih, ki niso bili v popolnem zdravstvenem stanju? So bili lastniki s tem seznanjeni in se bodo vrnili? Tukaj me predvsem skrbita dve zadevi in sicer imajo lahko mladički, ki niso bili v primernem zdravstvenem stanju in so bili kljub temu cepljeni, hudo reakcijo na cepivo, prav tako pa lahko imunski sistem ne reagira zadovoljivo, kar pomeni, da cepljenje ni doseglo svojega namena, žival ni odporna in je potencialna nevarnost za okolico.

2. So bili mladički cepljeni samo proti steklini, ki je zakonsko obvezna ali tudi proti kužnim boleznim, ki so, predvsem za mlade pse, lahko smrtno nevarne? So bili cepljeni s kombiniranimi cepivi? (V praksi praktično vedno svetujemo, da se mladih psov ne cepi hkrati, ampak se določi termine za cepljenja s 14 dnevnimi razmaki, prav tako bi naj bili pred vakcinacijo vedno očiščeni notranjih parazitov, kar ponavadi naredimo tako, da se jim da tableto/pasto ter čez en teden opravi cepljenje).

3. Če sem bila pravilno seznanjena, so bili v karanteni 8 dni. Karantena za določene kužne bolezni (npr. pasja kuga) je daljša, zato me zanima, kakšen je postopek v zvezi s tem? Kako se preprečuje, da ti psi, potencialni prenašalci kužnih bolezni, ne bodo nevarni za okolico - druge pse?

4. Na kakšen način se bo zagotovilo, da ti psi ne bodo ponovno končali v preprodajnem krogu? So bili mladički sterilizirani oziroma kastrirani pred odhodom ali se bo na kakšen drug način preprečilo nadaljnjo rejo nezaželjenih mladičev in s tem polnjenje zavetišč? So lastniki obvezani, da se psicam, ki niso imele opravljene sterilizacije, do določene starosti opravi poseg?

5. Se je posvojitelje podučilo o oskrbi teh psov? Gre za pse z zelo pomanjkljivo zgodnjo socializacijo, ki pa ima žal velik vpliv na karakterne značilnosti kasneje v življenju (psi, prezgodaj odvzeti od matere, so pogosto bolj reaktivni, netolerantni do drugih psov in nasploh, v neprimernih rokah, bolj nevarni za okolico). So bili posvojitelji seznanjeni s tem oziroma so bili psi potencialno nevarnejših pasem (haski, akita) oddani v izkušene roke?

6. Po kakšnem izračunu je bila določena postavka za posvojitev na višino 230 evrov? Prej omenjeni veterinarski stroški za enega psa so okoli 90 evrov (v to spada cepljenje proti steklini in proti kužnim boleznim, mikročipiranje in vpis v register ter tablete proti parazitom). V praktično vseh ambulantah se da popust, ko je potrebno cepiti in oskrbeti več mladičkov hkrati (večinoma so popusti na legla). Za primerjavo, pred leti sem v enem izmed zavetišč posvojila (že sterilizirano) psico, za kar sem dala 60 evrov. Dopuščam možnost, da so cene posvojitev zdaj višje, vendar je (vsaj pri psicah, v dobrih zavetiščih pa tudi pri psih) v to ceno vedno vključen tudi poseg sterilizacija/kastracija. Je 230 evrov običajna višina posvojnine v vašem zavetišču? Je torej v to ceno pri psicah vključena tudi sterilizacija? Predvidevam, da se stroški za 8 dni oskrbe teh psov niso krili iz državnega proračuna, kot bi to naj bilo pri odvzetih živalih in zakaj je bilo tokrat tako?

Mogoče ne razumete, zakaj točno se jaz sploh vtikam v to temo. Ampak veterinarji smo na prvi bojni liniji, ko pride do zaščite živali. Smo tisti, na katere se lastniki obrnejo, ko imajo težave s psom, ker ob posvojitvi/nakupu niso točno vedeli, v kaj se spuščajo. Mi smo tisti, ki nas krivijo za visoke račune za zdravljenja bolezni, ki bi lahko bile preprečene. In na koncu smo mi tisti, ki moramo premlade pse usmrtiti, ker so bili v neprimernih rokah, so postali nevarni ali zboleli in si lastniki ne morejo privoščiti zdravljenja. In pogosto bi se vse te stvari dalo preprečiti. Verjetno lahko trdim za vse kolege, da se trudimo z izobraževanjem in osveščanjem, kolikor nam uspe, ampak brez pomoči pristojnih služb ne moremo. In s takšnimi "akcijami" kot je bila ta, se samo še poudarja razkorak med nami, zaradi katerega na koncu trpijo živali. Zato res upam, da mi boste odgovorili na moja vprašanja in da ni vse tako črnega izgleda, kot se zdi.

Lepo vas pozdravljam,
Eva Tasič, dr. vet. med.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.