mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 26  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Osem nasvetov za ravnanje s psi

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

SUZI POROČA!
Nismo nobene igračke!!!

Živali pod božičnim drevescem? Na seznamu otroških želja - čisto na vrhu!! Tudi odraslim se zdi živo darilo šik. Samo prizadete nihče nič ne vpraša.

Živalca pod božičnim drevescem - ali je lahko kaj lepšega? Lahko jo ljubimo in nam bo našo naklonjenost vračala z isto ljubeznijo. Lahko se z njo igramo, jo stiskamo k sebi in sprejmemo v svoje srce.

Živali iztrgajo osamljene ljudi iz samotne žalosti in jim dajo novo življenjsko energijo. Za duševno ranjene so lahko čudovito zdravilo. Če pa pri darovanju živali za Božič napravimo napako, lahko doživimo zelo hudo presenečenje!

Navedem naj ekstremen primer: krokodilovi mladiči, 15 cm dolgi mini zmajčki so ravnokar v modi, nora, odštekana darilna ideja. ŽIV KROKODIL!! Toda na leto zrastejo najmanj za pol metra. Kmalu ne zadostuje več kopalna kad in noben živalski vrt vam živali ne prevzame. Pa v najbližji kanal krokodila tudi ne morete vreči. Ostanite torej pri že preizkušenem, pri psu in mački, pri skobčevkah (papigicah), zlatih hrčkih, ribicah in želvi. Med človekom in živaljo se vname ljubezen na prvi pogled ali pa tudi nepremagljiv odpor. Zato prosim: nikdar ne presenečajte z živalco. Živa bitja niso zamenljivo blago kot kakšne hlačke. Četudi zaradi tega pri obdarovanju izostane presenečenje - vsekakor je treba vedno z obdarovancem (človekom, kateremu želite živalco podariti) novega "podnajemnika" takoj skupaj izbrati. Zelo važno pri psih in mačkah je vprašanje: ali ostane obdarovanec preko dneva doma ali pa hodi ven od doma na delo? Puščati psa ali mačko dolgo in stalno same je mučenje živali. Potem raje izberite papigice skobčevke, vendar v paru. Tudi akvarij s krdelom gupijev lahko priporočam: je zanimivejše kot marsikateri program na TV. Če že psa, potem mladega samčka. Tako je zagotovljeno, da ga ne bodo tuji ljudje pokvarili z napačnim ravnanjem. Čim mlajša je živalca, tembolj tesno se naveže na človeka. Toda pred dokončnim nakupom napravite igralni test. Prekucnite samčka z eno roko na hrbet in ga čohajte nežno po trebuščku. Če pasji mladiček živahno in igraje reagira, je vse v redu. Če pa togo obleži ali pa postane popadljiv, je preforsiran in bo pozneje strahopopadljiv all trmast pes. Zviti ljudje so sicer sestavili dolge spiske, katere pasje pasme se prilegajo katerim človeškim tipom. Vendar na to ne dam veliko. Tudi znotraj vsake pasme imajo psi vse mogoče različne lastnosti. In razen tega: nikar ne zaničujte raznih promenadnih mešančkov (bastardov). So lahko ravno tako ljubki, zvesti in razigrani, kot kakšen drag pasemski aristokratski pes.

Mačke so osebnosti. Da mačko hranimo, kar je predpogoj za vsako razmerje: žival - človek, to pri mačkah ni najbolj odločilno. Za nje je mnogo bolj važna dnevno ljubkovalna urica. Na splošno velja: kdor hoče voziti avto, mora obiskati šofersko šolo. Toda kdor hoče voditi in ljubiti žival, za to ne potrebuje izpita. Ob tem pa je živemu bitju potrebno mnogo več kot upravljanje s plinom, sklopko in zavoro! NEZNANJE PRI RAVNANJU Z ŽIVALJO PELJE NAJVEČKRAT K MALOMARNEMU MUČENJU ŽIVALI - IN TEGA VENDAR NIHČE NE MORE ŽELETI IN HOTETI.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper. 31.10.1995


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.