mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Pozor - pri nakupu psa dobro odpreti oči

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Osem nasvetov za ravnanje s psi
POSVČENO VSEM OTROKOM

1. Pes ni igrača.
On je tovariš za igro, z njim pa je treba ravnati obzirno. Ne vleče se jih za dlako, ne obmetava s predmeti, ne ščiplje se jih. Sicer postanejo jezni. Tovariš v igri lahko postane tvoj najboljši prijatelj, če z njim lepo ravnaš. Tudi pes.

2. Tuji psi so tako zelo prijazni. Lahko pa so tudi prav neprijazni.
Psa, ki ga ne poznamo dobro, ne primemo, ne da bi pred tem vprašali lastnika. Mnogi psi se otrok bojijo, nekateri so imeli slabe izkušnje, zato otrok ne marajo.

3. Kar mi doživljamo z videnjem, doživlja pes z vohom.
Mi takoj vidimo, če imamo nekoga lahko radi, če nam je simpatičen. Pes mora imeti priložnost, da nas lahko ovoha. Dober začetek, da si pridobimo njegovo zaupanje je, da mirno stojimo in dovolimo psu, da ovoha našo roko.

4. Pri hranjenju in pri spanju psa ne smemo motiti.
Hranjenje je za psa zelo pomembna zadeva. Celo zelo prijazni psi včasih godrnjajo, ce so moteni pri hrani. Še huje je pogosto, če jim poskusimo vzeti njihovo priljubljeno kost. Psi spijo razmeroma veliko. Kdo ve, a čem sanjajo prav v trenutku, ko jih prebudimo? Morda o sosedovem hudem Plutonu? Bolje, da jih pustimo mirno spati.


Hanna Šalarska

5. Otroci se radi gibljejo. Psi se radi gibljejo. Vendar, pozor!
Ko nekdo hitro teče mimo psa, mu s tem signalizira: "Rad bi se lovil!" To se psi radi igrajo. Spustijo se za njim in ga poskusijo uloviti. To pa lahko storijo le z zobmi. In to lahko boli. Zato: gibajte se MIRNO, kadar so v bližini tuji psi! Nikoli ne mahajte s palico in ne mečite kamnov! Če se pes zelo približa, mirno obstanite, povohal vas bo, morda bo lajal, če se hoče igrati ali pokazati, da je on tu doma. Toda, ničesar vam ne bo storil.

6. Če se bojiš psa: ne glej ga in ne teci proč!
Mirno obstani, ali pa pojdi proč zelo počasi! Vendar, ne glej ga v oči! Strmenje v oči psu namreč pomeni izziv na borbo, če eden od obeh ne skloni glavo in s tem ne popusti. Strmenje občutijo psi kot grožnjo.

7. Nikoli ne poskušaj pse, ki se tepejo, ločiti?
Kadar se psi pretepajo, se godi isto, kot če se pretepajo otroci, ne vidijo in ne slišijo nič drugega. Zato je v takšni situaciji tudi najbolj prijazen pes nepredvidljiv. Celo odraslim je težko ločiti pse, ki se tepejo. Za otroke je to nemogoče in nevarno.

8. Šolanje psa je veselje, če se to dela z razumom.
Psa se šola na vadiščih. To je zabavno delo, ki še bolj povezuje. Za psa je to težko delo, ki ga tebi na ljubo rad opravlja. Vendar pa pes vmes potrebuje odmor za igro in počitek. Nenehno ukazovanje naredi več škode, kot si misliš. Kadar pravilno izpolni ukaz, ga izdatno pohvali. Tako se bo učil hitro in si naučeno tudi zapomnil.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.