mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 31  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Novo leto, nov začetek MERP
Dodal/a jana 25.1.2006 12:41:28 (2474 prebrano)

Novo leto, nov začetek MERP

Čeprav je petek, 13., za vraževerne nesrečen in slab dan, pa je bil za novo ekipo Mobilne enote reševalnih psov za hitro posredovanje ob potresih doma in v tujini (MERP) vse prej kot to. Imela je namreč prvi letošnji trenig z novim vodstvom na ruševinah na Igu. Novi šef, Tone Grad, si je za prvo ponovoletno vajo zamislil iskanje dobro skritega markerja in iskanje na bližino, kar pomeni, da so morali vodniki svoje pse zelo aktivno usmerjati po ruševini.

Nova ekipa MERP se je na prvem treningu spopadla z dvema načinoma dela, ki za vodnike in pse nista prav vsakdanja. Ena skupina, ki jo je vodil namestnik operativnega vodje Matjaž Zanut, je iskala dobro skritega markerja, s katerim pes ni imel neposrednega stika. Kot marker je dve uri v dobro skritem "grobu" (skrivališču) na mrzli ruševini vztrajal vodja MERP Tone Grad, psi pa do njega niso imeli neposrednega dostopa. Prav to je bilo za vodnike in pse najbolj težavno, saj – kot je po treningu povedal Zanut – si na rednih treningih reševalci premalokrat vzamejo čas in naredijo zares dobro skrite grobove.


Psi so se na zasneženi ruševini odlično znašli

Druga ekipa se je spopadla s še bolj nenavadnim načinom dela. Pod vodstvom Mirana Tišlerja, med reševalci bolj znanega kot Vozka, so morali vodniki namreč svoje pse aktivno usmerjati, tako da so po ruševini povohali v vsako špranjo. Tudi takšen način je za naše reševalce precej nenavaden, saj so navajeni, da pes samostojno in brez večje pomoči vodnika preiskuje ruševino.

Ocena treninga: presenetljivo dobro

Kljub daljšim praznikom, ko večina reševalcev intenzivnih treningov ni imela, so vodniki in psi delali presenetljivo dobro, je po vaji v analizi komentiral Grad. Zadovoljni so bili tudi vodniki, predvsem z dobrim delom svojih štirinožnih reševalcev, saj je bila ruševina na Igu zasnežena in zato težje prehodna.

Končni vtisi po prvi letošnji vaji so tako bili na splošno dobri, vodja MERP pa je vodnikom na koncu položil na srce, naj vzdržujejo svojo kondicijo in kondicijo svojih psov, saj se nikoli ne ve, kdaj bodo morali delati v tako težkih (zasneženih in mrzlih) razmerah. Grad pa je izpostavil tudi disciplinirano delo, tako na rednih treningih v domačih klubih, kot na vajah MERP in vseh ostalih preizkušnjah.

Na koncu je nova ekipa MERP izpostavila še nekaj težav, rekla nekaj besed o lanskem potresu v Pakistanu in se dogovorila za naslednjo vajo MERP, ki bo 11. februarja 2006 v organizaciji ERP Obala Koper.


Ruševina na Igu

Za mojpes.net pripravila Tina Lekan

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.