mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a jana 7.4.2015 10:47:49 (1653 prebrano)

3. memorial Henrika Sečnika

Zadnjo nedeljo v marcu smo v Hrašah pri Medvodah, ki so že tradicionalno prizorišče, organizirali 3. memorial Henrika Sečnika - Dryland tekmo vlečnih psov.

V štirih tekmovalnih kategorijah (cart, bikejoring, scooter in canicross), je bilo prijavljenih 99 navez. Udeleženci so bili iz Avstrije, Italije in Slovenije. Organizirali smo tudi netekmovalni Alerjev tek s kužki, ki je bil namenjen otrokom in tistim, ki se z vlečnim športom do sedaj še niso srečali. S progo je uspešno opravilo 66 tekmovalnih navez, ter še veliko netekmovalnih udeležencev, od katerih je najmlaši štel še neizpolnjeni dve leti in pol. Vsi so se odlično odrezali, saj so progo premagali z veliko dobre volje in prispevali k uspešni izvedbi in prijetnemu zaključku memoriala.


foto Blayo San


Dodal/a jana 28.9.2013 9:44:43 (2425 prebrano)

1. državno prvenstvo vlečnih psov, Gradiško jezero, 22. september 2013


V organizaciji KD Polarius je v nedeljo, 22. september 2013, na Gradiškem jezeru pri Lukovici na krožni 4 kilometrski progi potekalo 1. državno prvenstvo vlečnih psov v "dryland" disciplinah bikejoering in canicross. Ob koncu tekmovanj, ki so štela za državne naslove pa je bil organiziran še tek s kužki "dogging", ki ni bil tekmovalno usmerjen. Šlo je za promocijski tek, del izkupička od plačanih štartnin je organizator namenil pomoči Slovenskemu društvu za pomoč hrtom in novoustanovljenemu Kinološkemu društvu Pointer, ki se od februarja trudi najti domove za odslužene lovske pse iz Španije.

Državni prvak v disciplini canicross (tek s psom) je pri moških postal tudi aktualni svetovni prvak in nekdaj naš najboljši triatlonec Damjan Žepič s psičko greyster Ellie (greyster je evropski vlečni pes, mešanec lovskih pasem, aljaškega huskija in hrta, ki pa s strani FCI-ja ni priznana, kljub temu, da vzreditelji že desetletja načrtno vzrejajo pasmo in vodijo rodovnike).


Dodal/a jana 11.4.2013 9:55:23 (2428 prebrano)

1. memorial Henrika Sečnika

V nedeljo, 7. 4. 2013, se je pod okriljem Društva športnih psov Slovenije in Turističnega društva Hraše v Hrašah pri Smledniku odvijal 1. Memorial Henrika Sečnika. Šlo je za letno različico tekmovanja vlečnih psov.

Tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz treh držav, in sicer Slovenije, Italije in Avstrije. Pomerili so se v 4 disciplinah, ločenih v ženske in moške.

Še en dan prej je ob pripravi proge kazalo, da bo le ta izjemno blatna in predvsem problematična za kolesarje. Vendar so se prostovoljni delavci Turističnega društva Hraše resnično potrudili in z vso razpoložljivo mehanizacijo uspeli pripraviti, za to deževno in hladno obdobje zelo dobro progo, ki je bila dolga 3,6 km.


Bike open moški, foto Joža Krmelj


Dodal/a jana 29.1.2013 13:58:56 (2398 prebrano)



Društvo športnih psov Slovenije

Društvo športnih psov je uradno nastalo 30. 11. 2012. Sedež našega društva je v Škofji Loki, člani pa smo razsejani po okoliških krajih, od Logatca, Trzina, Kranja, Škofje Loke do Ljubelja. Predsednik društva je Matjaž Ovsenek, dolgoletni uspešni tekmovalec v pasjih vlekah.

Namen ustanovitve društva je bil predstaviti ljudem aktivno preživljanje prostega časa s štirinožci in različne športno pasje aktivnosti.

Trenutno je društvo aktivno predvsem v vlečnih športih, vendar pa kot je razvidno iz imena društva, v prihodnosti nameravamo uvesti tudi druge športno pasje dejavnosti.


Foto Jože Krmelj


Dodal/a jana 20.12.2012 13:51:55 (2286 prebrano)

FISTC Evropsko prvenstvo čistokrvnih polarnih vlečnih psov Farra D'Alpago 2012

Po lanskem Smledniku je letošnje Evropsko prvenstvo čistokrvnih polarnih psov (nastopijo lahko le psi pasem sibirski husky, aljaški malamut, samojed in grenlandski pes, z rodovniki) gostil italijanski Farra D'Alpago, naselje pod vznožjem Dolomitov v severni Italiji. Prvenstvo je potekalo od 15. do 18. novembra. Ker smo imeli lani v Smledniku popolnoma zimske temperature, smo se dejansko razveselili rahlo višje napovedanih temperatur. Na pot smo se odpravili v četrtek dopoldan. 4 tekmovalci (Barbara Rink, Urška Berlič, Ivan Okršlar in Matjaž Ovsenek) in 2 spremljevalca (Aleš Rink in moja mala hči Manca).

Vse se je pričelo že v četrtek, ko smo morali oddati tako imenovane chip liste, s podatki o nas in naših psih in opraviti veterinarski pregled psov. Že ob prihodu na prizorišče in hitrem pregledu proge smo ugotovili, da bo tokrat drugače kot lani. Proga je potekala delno po umetnih nasipih, ki ščitijo naselje pred poplavami, dober kilometer in pol pa tudi po pravih blatnih kopelih.


Pogled na progo v četrtek popoldan


Dodal/a jana 5.4.2012 14:31:44 (2421 prebrano)

1. dryland tekma v Ločici pri Polzeli, 1. 4. 2012

Ideja o izpeljavi tekme v Ločici se je porodila že kar nekaj mesecev nazaj v glavi našega člana Grega. V svojih domačih krajih je našel traso, ki bi bila primerna za vključitev treh dryland kategorij, torej cartov ali po slovensko vozičkov, bike-a oziroma kolesarjev in canicrossa. Po mesecih trdega dela veliko članov Slovenskega kluba vlečnih psov (SKVVP) smo se prvega aprila v nekaterih delih Slovenije zbudili v snežno nevihto. Še tega nam je manjkalo sem si rekla, ampak sva vseeno z nasmehom pripravila psa in se odpeljala v Ločico pri Polzeli.

Tekme se je skupaj udeležilo 43 tekmovalcev, kar nekaj jih je štartalo v dveh kategorijah. Poleg slovenskih tekmovalcev so na tekmo prišli tudi 3 tekmovalci iz Avstrije, po ena tekmovalka iz Madžarske in Hrvaške ter Italijanski tekmovalci. Tekmovanje je potekalo v skladu s pravili mednarodne organizacije ESDRA, kar pomeni, da se kategorij glede na pasmo ne ločuje, poleg prvih treh se nagradi še najhitrejšega tekmovalca s polarno pasmo v posamezni kategoriji. Proga je bila ravninska, pa kljub kar dolga, saj je merila 5,8 km.

Pričela sta 2 tekmovalca z vprego 4 psov. Bila sta prava atrakcija za oči. S potjo sta opravila brez problema in suvereno.


Vprega 4 psov
Foto: Jože Krmelj


Dodal/a jana 17.1.2006 22:46:54 (4600 prebrano)

Športi z vlečnimi psi

Dirke z vlečnimi psi se odvijajo v več disciplinah in kategorijah. Tekmuje se v šprintu, na srednjih razdaljah in na daljših etapnih dirkah. Slovenci zaenkrat nastopamo samo v šprintu, znotraj katerega pa je več kategorij:
- Kategorija do 4 psi v vpregi, dolžina proge cca 8 km
- Kategorija do 6 psov v vpregi, dolžina proge cca 12 km
- Kategorija do 8 psov v vpregi, dolžina proge cca 18 km
- Kategorija nad 8 psov v vpregi (neomejeno število), dolžina proge cca 22 km

Obstajata pa še dve kategoriji, kjer tekmuje smučar tekač v navezi s psom:
- Skijöring, smučarja tekača vleče en ali več psov na elastični vezi
- Pulka, prav tako nastopata smučar tekač in pes, vendar so med njima še manjše tovorne sanke


Aleš Vernik prihaja v cilj
Kategorija do 6 psov v vpregi, dolžina proge cca 12 km


domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.