mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 36  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 56 »
Dodal/a gost 6.10.2011 11:37:15 (7930 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam psičko in psa. Oba sta navajena lulati zunaj, na sprehodih, včasih pa tudi doma, na travi. Do sem vse lepo in prav. Ampak moj tast trdi, da če se na travo polula psička, trava več ne raste, če se pes, pa je vse OK. Je to možno?

Odgovor:
Pasji urin je močan in prav vseeno je ali se polula psička ali pes. Večji rumen madež ostane po samičkinem urinu zato, ker naenkrat na isto mesto izloči večjo količino urina, samci pa urinirajo (in označujejo) malo tukaj, malo tam. če samec urinira ob drevesu, grmu ali drogu, zaradi dvignjene zadnje tace nekaj urina pristane tudi na višjem mestu in zaradi tega na travi ne nastane velik krog »zažgane« trave. Enkratno uriniranje ponavadi ne škoduje zelenici, večkratno pa in pojavijo se madeži, ki se ne zarastejo. V trgovinah s semeni že dobite seme trave, ki ga posujete po madežih in čez nekaj časa bo nova trava madež prekrila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 10.2.2009 15:14:25 (12312 x prebrano)
O dokumentih

Vprašanje:
Zanima me, katere dokumente potrebujem za psa za potovanje po članicah EU (Nemčija; Avstrija, Italija, Francija ali Španija)? Modro veterinarsko knjižico, v kateri so vpisana vsa cepljenja, že imam, pa me zanima, ali potrebujem tudi potni list? Ali je dovolj, če je pes cepljen proti steklini 2 meseca pred odhodom in ali so potrebni še kakšni drugi pregledi oz. cepljenja za zgornje države?
Sandra

Odgovor:
Za potovanje s psom v EU morate izpolniti naslednje pogoje:
- pes mora biti označen z mikročipom (v prehodnem obdobju do 2.7.2012 so starejši psi lahko označeni samo z jasno vidno tetovirno številko, razen za Veliko Britanijo, Irsko in Malto, kjer je že sedaj zahtevana samo označitev z mikročipom);
- imeti mora evropski potni list (modra knjižica) z vpisano identifikacijsko številko in podatki o cepljenju;
- pes mora biti cepljen proti steklini (enkrat letno).

Ta pravila veljajo za vse članice EU, razen Velike Britanije, Irske, Švedske in Malte. Veljajo tudi za države iz liste B (Andora, Islandija, Liechtenstein, Monaco, Norveška, San Marino, Švica, Vatikan) in liste C (Antigua in Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension Island, Avstralija, Bahrain, Barbados, Belorusija, Bermuda, Bosna in Hercegovina, Britanski deviški otoki, čile, Falklandski otoki, Fidji, Francoska Polinezija, Hong kong, Hrvaška, Jamajka, Japonska, Kanada, Kajmanski otoki, Malezija, Mauritius, Mayotte, Mehika, Monserrat, Nizozenski antili, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Ruska federacija, St. Helena, St. Kitts & Nevis, St. Pierre & Miguelon, St. Vincent & Grenadines, Singapur, Tajvan, Trinidad in Tobago, ZDA, Združeni arabski emirati, Vanuatu, Wallis & Futuna)

Za Veliko Britanijo, Irsko, Švedsko in Malto je pri pooblaščenem veterinarju potrebno opraviti laboratorijske preiskave na prisotnost protiteles proti steklini (test titracije z nevtralizacijo protiteles). Vrednost titra protiteles mora biti vsaj 0,5 IE/ml. Krvne preiskave morajo biti opravljene tri mesece pred premikom psa v EU.
Za vstop v Veliko Britanijo in Irsko je potrebno opraviti preiskavo vsaj šest mesecev pred načrtovanim potovanjem živali, za vstop živali v Švedsko pa vsaj 120 dni po cepljenju.
Za vstop v Veliko Britanijo, Irsko, Malto in Švedsko se zahteva tudi odprava klopov in trakulj, za vstop v Finsko pa odprava trakulje.

Za vstop v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Francijo in Španijo morajo biti izpolnjeni pogoji iz zgornjih treh alinej. Enako velja za vrnitev v Slovenijo. Dovolj je torej, da je pes v tem primeru cepljen 2 meseca pred odhodom.
(Vir informacij: VURS, Veterinarstvo Trstenjak-Zajc)

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:31:43 (12577 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Jaz imam doma kavalirja (CKCS), starega 8 mesecev. Moje vprašanje se nanaša na transportno kletko oz. boks. Trenutno uporabljamo plastično kletko, ki je bila prvotno kupljena za mačke z merami 31:36:27 (v:š:d). Kuža trenutno lahko stoji v kletki s sklonjeno glavo, plečno višino pa ima zaenkrat okoli 30 cm. Zanima me, kakšne bi morale biti mere kletke (približno), glede na to, da bo verjetno še zrasel?
Še nekaj - kaj priporočate - kovinsko kletko ali plastično? Kletko uporabljamo zgolj za transport.
Vsa vprašanja sem zastavila že prodajalcu v lokalni trgovini za male živali, pa ni znal natančno odgovorit, ponujal mi je kletko, veliko okoli 60:90:60, kar se je meni seveda zdelo odločno preveliko.

Odgovor:
Transportni boks mora biti tako velik, da se pes v njem ne počuti utesnjenega. V njem mora brez težav stati z dvignjeno glavo, brez problemov se mora v njem obrniti, iztegnjen ležati, prostor mora biti za podlogo oz. odejo in skledo z vodo. Boks mora biti zračen in je povsem vseeno, iz katerega materiala je. Morda je še najboljši kovinski, ki ga lahko po uporabi zložite. Ko boste kupovali, imejte v mislih približne mere odraslega kavalirja, v višino prištejte še cca 10 cm, v dolžino cca 20 cm, širina pa je vedno odvisna od višine in dolžine boksa. Boks za mačke je za kavalirja premajhen.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:29:46 (10921 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam mešančka, starega eno leto, težkega 12 kg, ki mora na operacijo patelle. Pogačico in žleb ima v slabem stanju, rekli so celo, da žleba ni več veliko. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje s tem, kakšen je riziko. Do sedaj so mi veterinarji svetovali različno - eni pravijo, da je to rutina, drugi pa popolnoma nasprotno. Ne bi rada, da bi kuža sploh več ne stopil na tačko.

Odgovor:
Vaše vprašanje je strokovne narave, zato vam mora nanj odgovoriti veterinar. Predlagam pa vam, da poiščete vsaj dve mnenji veterinarjev, ki take posege opravljajo. Osebno s tem nimam nobenih izkušenj.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:28:19 (11051 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imamo 11 let starega mešanca, ki je že skoraj gluh. Po novem že tudi renči in trikrat se je že naredilo, da je ''šavsnil'' družinskega člana. Pogovarjali smo se, da bi ga peljali ''po inekcijo'' (usmrtili), pa smo slišali, da je to z zakonom prepovedano, razen če res ni zelo nujen primer. Je to res??
Ali res moraš psa odjaviti na veterinarski postaji? Sosedom so ga po vsej verjetnosti ustrelili lovci, kako potem naj greš na veterinarsko, če sploh ne veš, če je mrtev ali živ?

Odgovor:
Usmrtitev oz. uspavanje zdravega psa (starostne gluhosti se ne upošteva kot razlog za uspavanje) je prepovedano, razen v izjemnih primerih. Priporočam, da vašega psa pregleda veterinar in ugotovi, če ni renčanje morebiti povezano z bolečino. Tudi o vsem ostalem se posvetujte z njim.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:26:17 (6825 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesece starega bullmastifa. Zaenkrat ga imamo še v hiši, ker je še premajhen in je prehladno, da bi bil na prostem. Za mesec ali dva pa ga nameravamo preseliti na prosto in v tem času mu urediti primerno domovanje. Prosili bi za podatek o najprimernejši velikosti pasje koče za tako velikega psa kot so bullmastifi (pričakujemo, da bo dosegel težo okoli 70 kg). Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje, ki ga bomo ob naročilu pasje ute vsekakor upoštevali.

Odgovor:
Ustrezne mere lahko najdete v odgovoru "Uta za nemško dogo".

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:24:35 (3545 x prebrano)
O vzgoji

Vprašanje:
Imamo psa mešančka. Je komaj kaj večji od metuljčka. Star je približno 7 mesecev. Dobili smo ga od sosedov, naš starejši pes pa je oče. Težava pa je naslednja. Psičku so pred kratkim povozili mamo. Od takrat vedno teče za motorji in kolesarji. To je nevarno. če pa je privezan, pa laja, kar je moteče za sosede. Radi bi ga odvadili tekanja za vozili. Pa ne vemo kako. Proti lajanju smo slišali za več t.i. ovratnic proti lajanju. So učinkovite? Kakšna naj bo? Obstaja tudi kakšna druga metoda? Dopoldan je pes sam.
Jasmina

Odgovor:
Psa imejte vedno pod nadzorom, ne puščajte ga samega pred hišo. S tem mu boste onemogočili tekanje za motoristi in kolesarji. Na sprehode ga vsaj ob cestah vodite na povodcu, istočasno ga z ustrezno prepovedjo in fizičnim vplivom (zadržite povodec ob sebi) zaustavite, ko bo hotel preganjati mimo vozeče. Trajalo bo dolgo, nič se ne da storiti na hitro. Vztrajajte in ga učite, kaj sme in kaj ne sme. Za vaš primer ovratnice proti lajanju ne priporočam.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:22:39 (2533 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Pred parimi dnevi smo dobili novega člana. Kjer smo ga dobili, so nam rekli, da je psička. Ker pa ima med zadnjimi nogami tako, kot imajo psički, sedaj nismo prepričani ali je samček ali samička. Lahko prosim malce obrazložite, kakšne so razlike, oziroma kako naj ugotovimo ali je samček ali samička?

Odgovor:
To vprašanje me je spravilo v smeh. Ob poplavi literature, opisov, skic in slik pa res ni težko ugotoviti, katere so zunanje razlike med spoloma. Saj ni kaj dosti drugače kot pri ljudeh. Pes ima nek "privesek" med zadnjima tacama, psička ga nima. Preprosto. Ob vprašanju sem se tudi zamislil nad vašim poznavanjem psov. če niti ne ločite med spoloma, kaj potem sploh veste o potrebah, prehrani, negi, vzgoji, čustvih, govorici telesa, itd. Verjetno ne prav dosti ali sploh nič. Priporočam, da dobro preberete vse teme na mojpes.net portalu, tudi na forumu, in da čimprej poiščete pomoč v dobri pasji šoli, kjer vas bodo znali naučiti vse potrebno za skupno življenje s psom.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2008 13:36:58 (2990 x prebrano)
O vzgoji

Vprašanje:
Imam mešanko med labradorko in ? (staro malo več kot eno leto), ne vem natančno, saj smo jo lani marca prinesli iz zavetišča. Je pa drugače izrezana labradorka in nadvse prijazna, kot da bi jo imeli od majhnega. Je zelo ubogljiva in na sploh super. Na začetku je bila precej boječa, kar je po svoje razumljivo, saj ne vemo, kaj vse je prestajala. Stanje se je od takrat pa do danes dokaj lepo popravilo. Psička se je navadila na svoj novi dom in do pred kratkim skorajda ni bilo težav. Bile so tu in tam kakšne male fobije, a nič strašnega in hudo motečega.
Zadnja dva tedna, ko je potrebno ven iz pesjaka ali hiše na sprehod ali zadaj na vrt, postaja to največji problem. Ne vedno, saj gre včasih brez težav. Kakor jo "prime", bi lahko rekla. Včasih že samo pot do vrta za hišo skoraj da ni več mogoča. Gre nekaj metrov, nakar se ustavi, pogleda v zrak in konec, panika, ... brž steče, bodisi v svojo uto ali proti garaži v hišo. Le kaj vidi, čuti ta psička? To se dogaja tako podnevi kot ponoči. Skratka, boječe tava po dvorišču.
Poleti se je bala balonov, ki so preletavali nad našo hišo in tak strah razumem, ne razumem pa to, da jo je strah nečesa nevidnega. Jo skušam zamotiti z igro. Nekaj časa se zamoti, potem pa konec.
Ali pa je potrebno na sprehod. Iz dvorišča noče na cesto, se uleže na dovoz in sploh noče naprej. Ji moram sprednje tačke dvigniti, jo tako rahlo povlečt. Potem, ko sva na cesti, pa gre sama naprej brez težav, kot da se ni nič zgodilo. Ne boji se avtomobilov ali česa podobnega.

Odgovor:
Očitno je v njej še vedno asociacija na dogodek, ob katerem se je ustrašila. Zaradi tega pogleda, če ni spet kaj "nevarnega" blizu. Ne pomilujte je, bodite odločni in ji s svojim vedenjem pokažite, da se nima česa bati. Lahko jo sicer zamotite z igračo ali čim drugim, toda ob tem bodite zahtevni in uveljavite svojo voljo.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2008 13:33:31 (3184 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imam 4-letno psičko Lotti, pasme beli višavski terier. Ker živi pri starših (saj bi bila med tednom pri meni do 18ih sama) jo ob vikendih in dopustih vzamem k sebi (v svoje stanovanje), saj je zelo razigrana in vesela vsakokrat, ko je z menoj. Zanima me, kakšne posledice oziroma prihodnost za psičko ima lahko to, da je ob nedeljah zvečer otožna in noče nazaj k staršem, saj se jaz z njo res neprestano ukvarjam. Lotti se me močno drži s krempeljčki, včasih tudi trese, predvsem pa me otožno gleda. Zato se tudi obiskov doma med tednom raje izogibam, saj je vsakokrat zelo razočarana, če je ne morem vzeti s seboj. Starša dobro skrbita za Lotti, toda vseeno me skrbi. Bi bilo morda bolje, če bi živela z menoj? Toda moj službeni čas je od 8ih do 18ih in v tem času bi bila popolnoma sama.

Odgovor:
Odgovor ste lahko slutili že vnaprej. Za psičko je med tednom veliko bolje poskrbljeno pri vaših starših, saj bi bila pri vas praktično ves dan sama. Morda vzpodbudite starše, da bi se z njo več igrala in ukvarjala. Ali pa ji vi med vikendom namenite malo manj pozornosti, saj verjetno s tem malo pretiravate. Psi se najbolj "oklepajo" tistega, ki jim najbolj streže. Seveda je psička razočarana, ko jo njen "butler" odpelje v realnost in se počuti prikrajšano za vso vašo pozornost. Majhna sprememba v vedenju obeh strani do psičke lahko problemček hitro odpravi.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 56 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.