mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a jana 17.11.2011 20:13:13 (7917 prebrano)

Nega kodra (pudlja - po domače)

Pri pudljih poznamo 6 različnih barv dlake: črna, bela, rjava, apriko, siva in rdeča (poznamo jih več, vendar po FCI standardu niso priznane).

Najlažja za vzdrževanje je črna barva, nato rjava in bela, najtežje oz. največ časa pa boste porabili pri vzdrževanju sivih, apriko in rdečih. Imajo namreč čisto drugo strukturo dlake. Dlaka je tanjša in se precej hitreje vozlja kot pri npr. črnih. Ni pa to vedno tako. Lahko ima tudi črn pudelj slabšo kvaliteto dlake.

Z leti se pudljem barva dlake lahko spremeni. Sčasoma črni pudlji začnejo siveti. Najprej se to vidi na zadnjem delu hrbta nad repom. Rjavi so pri cca dveh letih precej bolj sivi od prvotne barve, pri sivem pa se sivina kaže 'z leti'. Ko se skoti je namreč črn in ko se ga prvič obrije po gobčku se že pokaže siva barva. S striženjem se ta črna dlaka 'odstranjuje' in pri cca letu oz. letu in pol imate doma končno sivega pudlja. Pri rdečih pa je značilno, da izgublja barvo. Barva počasi bledi.

črni pudelj


Dodal/a jana 9.10.2003 23:31:47 (11798 prebrano)

Kliker - striženje krempljev in krtačenje psa

Ta lekcija je namenjena vsem, ki jim pes ne pusti striči krempljev. Po enakem postopku pa ravnamo tudi v primeru, ko se pes ne pusti krtačiti ali kako drugače dotikati po telesu (npr. pri veterinarju). Zdaj ga boste pripravili do tega, da bo prav vesel, ko bo zagledal klešče za ščipanje krempljev ali krtačo, ker ga boste "desenzibilizirali" in uporabili klasično pogojevanje, tako da se bo pes začel sliniti, ko bo uzrl klešče oz. krtačo. Res boste za to potrebovali nekaj časa, toda če pomislite na vse tiste minute, ki jih porabite za boj s psom, ki si ne pusti blizu, boste prihranili ure in ure.

Kot primer bom opisala psa, ki se vznemiri že ob pogledu na klešče oz. krtačo.

Najprej, potegnite klešče (krtačo) iz žepa in jih položite na mizo. Ničesar ne počnite z njimi, pustite jih ležati na mizi. Pustite jih na takem mestu, kjer jih pes zagotovo opazi in jih tu pustite ležati nekaj dni, tako da se pes ob pogledu nanje ne bo več vznemiril.


Dodal/a jana 18.8.2003 21:16:01 (8279 prebrano)

O negovanju psa

Če živi pes v stanovanju, morate vsak dan skrbeti za njegovo higieno. Berite torej o različnih načinih čiščenja in o pripomočkih za to. Če boste vašega štirinožnega prijatelja česali vsak dan, občasno pa se boste posvetili tudi čiščenju uhljev in oči, bodo ta sicer neprijetna opravila postala všeč psu in vam. Obvezno pa morate imeti pri tem mirno roko, za psa pa še posebej veliko prijaznih, prijateljskih besed.

Čiščenje uhljev
Ušesno maslo, ki se psu nabira v notranjosti uhljev, odstranjujte s koščkom vate, namočene v mlačno vodo. Delo si olajšate tako, da s palcem potisnete zunanjo stran uhlja navznoter. Z namočeno vato pa nežno odstranite ušesno maslo. Ko je vata umazana, jo zamenjajte. Nikoli ne uporabljajte istega koščka vate za oba uhlja! Nikoli ne čistite uhljev z vatiranimi paličicami. čiščenje ušesnega kanala morate prepustiti veterinarju. S čiščenjem kanala boste povzročili več škode kot koristi.


Dodal/a jana 18.8.2003 21:11:48 (10183 prebrano)

Čiščenje ušes, pregled šapic in krajšanje krempljev

Čiščenje ušes
Ušesa pregledate tako, da primete uhelj in ga dvignete navzgor, tako da imate dober pogled v sluhovod. Zdravo uho je svetle rožnate barve, brez ušesnega masla. Če so sluhovodi poraščeni, je priporočljivo iz njih populiti dlako. To naredite s prsti ali pa z zaobljeno pinceto. Dlačice malo popudrajte, da boste imeli boljši oprijem, saj so ponavadi mastne in drsijo med prsti. Ne poskušajte izpuliti vseh dlak naenkrat! Primite samo po nekaj dlačic in hitro potegnite. Pulite postopoma - bolje večkrat po malo!

Če se v sluhovodih nabere ušesno maslo, ga odstranite z gazico, ki jo navijete okoli prsta. Nanjo kapnite malo olja, ker raztaplja ušesno maslo. Očistite samo zunanji del ušes - torej tam, kjer dosežete s prstom. V sluhovode ne drezajte z vatiranimi palčkami ali ostrimi predmeti!
Če pes otresa z glavo ali se praska po ušesih morate k veterinarju - verjetno ima vnetje ušes ali pa tujek v sluhovodu.


Dodal/a jana 18.8.2003 21:08:58 (8558 prebrano)

Nego potrebuje vsak pes

Nego potrebuje vsak pes - tako kot hrano, gibanje in ljubezen lastnikov. Nega ni samo česanje ali krtačenje; je skupek dejavnosti, ki jih moramo opravljati redno in temeljito. Le tako bomo svojega psa obdržali zdravega, zadovoljnega in lepega. Za to ne potrebujemo dragih pripomočkov; potrebujemo le nekaj časa in volje.

Z redno nego vzdržujemo osnovno higieno psa (tudi tistih, ki živijo zunaj!), odpravljamo težave in odkrivamo zdravstvene spremembe.

K osnovni negi prištevamo:
  • česanje in krtačenje,
  • kopanje,
  • pregled in čiščenje zobovja,
  • pregled šapic in krajšanje krempljev,
  • pregled in čiščenje (po potrebi) ušes,
  • pregled oči,
  • pregled celega telesa in iskanje morebitnih sprememb,
  • striženje (po potrebi).

  • domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.