mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 »
Dodal/a jana 28.2.2013 22:37:39 (15880 prebrano)

Kako ukrepati ob napadu psa na psa

Najprej je potrebno ločiti, kaj je pasji ravs in kaj napad. Ko govorimo o pasjem ravsu je vse končano, še preden mi posežemo vmes. Psa se šopirita, preden prideta skupaj, pri tem se oba telesno postavljata in spuščata visoke glasove, ki se postopoma nižajo.

Če sta oba psa na povodcu, je v tem primeru najboljše, da vodnika poskrbita za to, da gresta psa mirno en mimo drugega. Če kaže, da se bosta srečala na isti strani, dajte povodec in psa v drugo roko ter primite povodec čisto pri karabinu, da ima pes čim manjšo moč. Mirno, a odločno pojdite mimo, svojemu psu ne pustite, da bi prišel v stik z drugim psom - vaše telo naj bo med njima, umaknite se na drugo stran ceste oziroma poti.

Največjo napako delajo ljudje, ki dajo psa na "sedi" in čakajo da gre drugi pes mimo. S tem jima omogočijo, da se z očesnim kontaktom merita med seboj, sedečemu psu pa omogočijo, da se "katapultira" v psa, ki gre mimo. Če delate tako, potem pojdite stran od drugega psa in svojemu psu ne dovolite, da ga gleda.


foto arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 19.8.2006 9:39:09 (14789 prebrano)

Zakaj je potrebno šolati svojega bokserja
Avtor: Aleš Medvešek, avgust 2006

Bokserji so pasma, ki je lahka za šolanje. Tako vsaj izjavlja večina knjig o tej pasmi. Vendar pa po drugi plati večina novincev v pasmi (pa tudi dosti 'starih' bokserašev), ko te knjige pazljivo prebere, opazi (ne pa tudi nujno 'sešteje' ti dve informaciji o karakterju bokserja), da mnogo teh knjig omeni tudi bokserjevo trmo in njegovo svobodomiselnost. Kljub temu, da sta si prva in druga izjava nekako v nasprotju, moramo vedeti, da je glede na namen, za katerega je bila pasma ustvarjena, prav svoboda razmišljanja ena od zaželenih kvalitet te pasme. Bokser namreč ni 'sledilec'. Pasma je vzrejena z namenom dela v moštvu, pri čimer je enako zaželena uporaba lastnih možganov kot tudi sprejemanje vodstva s strani vodnika. Bokser je bil ustvarjen za delo vojaškega psa, za razliko od nekaterih drugih pasem, ki so bile vzrejene s poudarkom na njihovem bolj ubogljivem in človeku bolj podredljivem karakterju in temperamentu, saj različne vrste dela, ki naj bi ga opravljale, od njih zahtevajo natančno upoštevanje navodil, ki jih daje njihov vodnik. Pes ptičar, na primer, ni nič kaj prida pomočnik, če v potankosti ne uboga navodil lovca. In lovec, ki ima takega psa za lov, je prav gotovo možak, ki v svojo lovsko kočo prihaja brez plena v nahrbtniku. Pes, uporabljan za policijsko delo, bo prav gotovo moral biti stoprocentno poslušen in pripravljen brezpogojno upoštevati navodila svojega vodnika. Iz tega razloga so, na primer, nemški ovčarji eni od najbolj vsestransko uporabljanih psov za delo v policiji. Če seveda zanemarimo zgoraj našteta dejstva in se obrnemo k čisti teoriji, pa tudi opravljanje lovskega ali policijskega dela ni nič takšnega, kar bokser ne bi zmogel, če bi ga za takšna dela tudi dejansko šolali. Vendar pa bo vsak 'profesijonalec' za ta dela raje izbral tisto pasmo, ki po značajski in temperamentni plati svoje delo opravlja najbolje - bolje kot vse ostale.


Dodal/a jana 28.3.2006 11:28:37 (22183 prebrano)

Spodnji tekst je bil napisan leta 2002, po odvzemu 322 psov in 14 mačk v Dolu pri Borovnici, ko je skoraj 300 psov v enem mesecu potrebovalo nove domove. Več na KLIK.
Ker se v zadnjih letih pojavljajo skupine in posamezniki, ki množično vozijo v Slovenijo ulične pse in pse iz zavetišč bivše Jugoslavije, je tekst več kot aktualen.
Jana Pahovnik
september 2014


Kaj morajo vedeti "posvojitelji" psov

V zadnjem času med aktualne teme sodi tudi problematika zavetišč za živali. Mnenja si včasih grobo nasprotujejo in ustvarjajo sovražnike med ljudmi, ki bi živalim morali pomagati ne glede na kraj, od koder prihajajo. Podpiram prizadevanja za iskanje novih domov in odgovornih ljudi, ki ne bodo po kratkem času živali zopet prepustili negotovi usodi. Kljub naklonjenosti, ki jo gojim do psov iz urejenih ali neurejenih zavetišč, pa je potrebno resnici pogledati v oči in bodoče nove psičarje seznaniti s težavami, s katerimi se bodo verjetno srečevali po "posvojitvi" psa iz zavetišča.

Zaradi specifičnih okoliščin, v katerih so psi živeli v azilu, bo težav verjetno največ prav pri teh psih.

Dolgo so živeli med drugimi psi in ker so izrazito socialne živali, morda celo bolj kot ljudje, so oblikovali strogo krdelno hierarhijo. Vsak pes je imel v skupini točno določeno mesto, od katerega so bili odvisni privilegiji, ki jih je lahko bil deležen. Obiskal sem jih v nekaterih azilih in pozorno opazoval njihovo vedenje. Posledice divjega krdelnega življenja se bodo kazale še dolgo, kajti zelo hitro lahko v posamezni ogradi razbereš rang prav vsakega psa. Odnosi znotraj krdela se niso prav nič spremeniti, le vsaka ograda je zdaj posebno, manjše krdelo. Psi se lahko in hitro učijo na svojem nivoju in ne razumejo človeškega pojmovanja poštenosti in enakosti. Vsi tisti - in upam, da vas bo čim več, ki boste posvojili enega od teh psov, morate krdelno hierarhijo in disciplino nadaljevati od prve minute naprej tudi pri vas doma. Naj vas ne premotijo prelepe žalostne oči in ne dopuščajte, da bi pes stopničko za stopničko plezal do vodilnega v krdelu. Srečen in zadovoljen bo le, če bo pravilno voden. S tem pa si boste zagotovili tudi njegovo spoštovanje in posledično ubogljivost. Ne smete jih pomilovati in več mesecev obravnavati kot nebogljenega otroka. Hitreje se bodo prilagodili novemu okolju in družini, če bodo imeli že od samega začetka močno vodstvo in če si bodo morali vsako nagrado, nežnost ali privilegij zaslužiti z nekim dejanjem.


Dodal/a jana 28.2.2006 10:19:55 (18469 prebrano)

Igralne urice

Dobili smo mladička in sprašujemo se, ali je že dovolj star za v šolo ali ne.
Zakaj so igralne urice za psa tako pomembne?

Ko pridejo kužki iz legla, so navajeni živeti tako, kot so živeli v leglu. Tam so se igrali s svojimi bratci in sestricami, se grizli in se borili za svoj prostor pod soncem. Tisti, ki je bil dominantnejši, je bil prvi pri hrani, prvi se je prišel božat, prvi je bil vsepovsod.
Tisti, ki ni bil najbolj dominanten, je vseskozi to poskušal doseči s tem, da je tega napadal in mu dokazoval, da jo on tudi močan.
Tisti, ki pa je bil "priden", se je podredil, ker je že zelo hitro ugotovil, da je bolje biti nekje v kotu in čakati na tisto, kar bo ostalo zanj.
In te kužke smo potem odnesli v naše domove.


Dodal/a jana 7.1.2006 13:56:18 (13766 prebrano)

Vzgoja majhnih psov

V malih puhastih kepicah se prav tako kot v velikih kosmatih kepah skrivajo volčji geni. Volk je prednik vseh psov, malih in velikih, pa če si to priznamo ali ne. Geni starodavnih prednikov v veliki meri narekujejo prirojene vedenjske vzorce, ki pa se jih da s pravočasno vzgojo preusmeriti v nam želene oblike. Psi brez pravočasne in pravilne vzgoje se vedenjsko oblikujejo sami prav na osnovi gensko zapisanih pravil in vsaka oblika vedenja, ki jo tako privzamejo, je po njihovo pravilna, čeprav je za naše pojmovanje nesprejemljiva. Psi so socialne krdelne živali in kljub procesu udomačevanja so ohranili pradavne krdelne instinkte, ki bi jih moral poznati in razumeti vsak psičar. Prav nepoznavanje krdelne filozofije, nepravočasna in nepravilna vzgoja ter napačno šolanje vodijo v nevzgojenost in problematičnost velikega števila naših psov.


Dodal/a jana 24.7.2004 9:21:37 (9017 prebrano)

Operantno (instrumentalno) pogojevanje in nekaj pogledov nanj

Naši psi imajo majhne & relativno nenagubane možgane, podobne limonam, s katerimi se učijo le skozi operantno (instrumentalno) in klasično pogojevanje.

Keller in Marian Breland sta vodila prve tečaje za trenerje živali v letih 1947 in 1948. Za modele sta uporabljala piščance. Brelandova sta mnogo let iskala boljše vedenjske modele od piščancev, toda vedno sta se vrnila k domači perutnini. Bob in Marian Bailey sta nadaljevala z uporabo piščancev pri učenju novincev in izkušenih trenerjev. Po Marianini smrti Bob nadaljuje z Bailey & Bailey tradicijo.

Filozofsko stališče Boba Baileya pri poučevanju učenja živali je, da je učenje mehanska veščina in da sta razumevanje in vešča vadba nekaj preprostih vedenjskih principov ključa do trenerjevega uspeha.

Večina delovnih seminarjev poteka v hotelu Velda Rose, v mestu Hot Springs (zvezna država Arkansas). Občasno potekajo delavnice tudi drugje po ZDA.


Dodal/a jana 4.6.2004 10:51:08 (17758 prebrano)

Učenje in trening psov

Šolski center Ljubljana, Splošna in strokovna Gimnazija
Maturitetna seminarska naloga
Avtorica: Nina Merela
Mentorica: Petra Kolar, prof.

1. TEORETIČNI UVOD
Prav neverjetno je, če pomislim, da so ob nogah naših prednikov, ki so se v kameni dobi stiskali okrog tabornega ognja, ležali prav taki psi, kot jih je mogoče videti danes na mestnih ulicah. Ljudje in psi so si dolgih stoštirideset stoletij delili vse – hrano, bolhe in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi skupni zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnika, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev , vojnih tovarišev, včasih pa so bili celo vir hrane. Bili so požrtvovalni prijatelji. Da so nas zabavali, so jih vzgajali celo kot igralce in atlete. Odigrali so tudi pomembno vlogo pomočnikov v psihoterapiji.

Vsi poznamo pse kot so Lassie, Betthowen, Rin Tin Tin in Rexa iz nanizanke Komisar Rex. Vendar se ko gledamo filme, nihče ne vpraša, kako so psa naučili da je skočil čez goreči obroč, kako, da je cukal za rokav kmeta in mu želel povedati, da njegov gospodar potrebuje pomoč. Ljudje se ob takih prizorih, v to koliko truda je bilo vloženega, za samo eno minuto filma, ne poglabljamo, zdi se nam kar nekako samoumevno, da pes kot človekov najboljši prijatelj svojemu lastniku pomaga in ga reši iz nevarnosti.
Že dolgo časa nazaj, smo začeli vzgajati različne pse, za različne vrste dela. Poznamo pse reševalce, lovce, ptičarje, prinašalce ...


Dodal/a jana 10.10.2003 0:16:58 (8640 prebrano)

Clicking with Your Dog, Step-by-Step in Pictures

UVOD h knjigi CLICKING WITH YOUR DOG, Step-by-Step in Pictures

Avtorica in ilustratorka: Peggy Tillman
Naslov v izvirniku: Clicking with Your Dog, Step-by-Step in Pictures
Založba: Sunshine Books, Inc. 49 River Street, Suite #3, Waltham, MA 02453, USA
Prevod: Manja Žiberna
magicpaws.com

V vlogi urednice in založnice te knjige s ponosom predstavljam ljubiteljem psov po vsem svetu Peggy Tillman, avtorico, ilustratorko in učiteljico metod učenja s klikerjem.

Peggy je zložila v to knjigo skoraj 100 vaj. To niso naloge za tekmovanja, temveč osnovne stvari, ki jih mora poznati vsak pes in pomenijo veliko več od same zabave. Nekatera vedenja so predstavljena v treh verzijah: na primer trije različni načini s klikerjem, kako naučiti psa hoje na ohlapnem povodcu.

Najpogostejši vedenjski problemi so slikovno predstavljeni in označeni s kazalom, tako da lahko že na prvi pogled vidimo več pozitivnih pristopov k odpravi teh težav.

Peggyjine ilustracije so prav tako preproste in šarmantne kot njeno pisanje. Če raje preskočite pisna navodila, lahko z bežnim pogledom na stranske opombe takoj ugotovite, zakaj je posamezna vaja uporabna. Nato lahko iz ilustracij vidite, kako posamezno vajo naučite s klikerjem, vključno z zelo pomembno pravočasnostjo klika.


Dodal/a jana 9.10.2003 23:50:27 (16526 prebrano)

Pozorna hoja ob nogi ("poleg")

Povelje "Poleg" je uporabno takrat, ko hodimo v hrupnem okolju ali ko želimo pritegniti pozornost psa tako, da je oz. da pes postane pozoren (osredotočen) na nas in da nas ne vleče okrog. Vajo "Poleg" vadimo vedno v zelo kratkih "eksplozivnih" lekcijah. Celo na tekmovanjih poslušnosti psi hodijo "Poleg" le nekaj kratkih minut naenkrat. Od psa nikakor ne zahtevamo, da hodi strogo "Poleg" na enournem sprehodu po gozdu ali po parku. Za takšne priložnosti poglejte lekcijo "Hoja na ohlapnem povodcu" (ang. Loose Leash Walking).

POZICIJA PRI VAJI "POLEG"
Pes je na vaši levi strani, obrnjen v isto smer kot vi. Povodec je v liniji s šivom na vaših hlačah (če želite iz katerega koli razloga – npr. invalidnosti – da imate psa na vaši desni strani, obrnite vsa navodila za levo in desno).

PRIPRAVITE SE – imejte cel kupček majhnih priboljškov v svoji LEVI roki v desno roki pa kliker in povodec (povodec si lahko zavežete okrog pasu (op. prev.). Če je mogoče, izvedite to vajo tam, kjer lahko brez skrbi spustite psa s povodca (to vam bo olajšalo življenje).

ZAČNITE – postavite psa v sedeči ali stoječi začetni položaj za "Poleg". Uporabite lahko priboljšek, da psa zvabite v ta položaj okrog sebe, če je to potrebno. Pokličite psa PO IMENU, da postane pozoren na vas in ko stopite korak naprej, ga navdušeno pohvalite. Naredite LE 2 KORAKA NAPREJ, nato C&T, se ustavite in dajte psu nagradico.


Dodal/a jana 9.10.2003 23:27:30 (12605 prebrano)

Kliker - lekcije

Preden preidete na te lekcije, si preberite prispevke:

  • Kaj je učenje s klikerjem?
  • Nasveti za začetek učenja s klikerjem
  • Osnovni izrazi, povezani s klikerjem
  • Kliker - mladički

  • Kliker

    Pa se skupaj naučimo, kako učiti psa s klikerjem.
    Prvi korak te metode je BISTVEN - ne preskočite ga!

    S to metodo bomo "oblikovali" vedenje psa. Potrebovali bomo način, s katerim bomo psu sporočili, da je pravkar odigral neko želeno vedenje. Na začetku bo pes dobil priboljšek za vsak pravilen odgovor. Ker pa se tak odgovor zgodi že v nekaj sekundah, kliker zaznamuje natančen trenutek odgovora, ki bistveno premosti čas med odgovorom & priboljškom (nagrado). To je klasično pogojevanje, kot je Pavlov in njegovi slinasti psi. Vzeli bomo torej kliker & ga povezali s priboljškom dokler ne bo že sam klik spravil psa v veliko veselje !


    (1) 2 3 »
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.