piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 30
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a jana 13.4.2018 9:47:23 (193 prebrano)Svetovni kongres Ambasadorjev živali in narave
se bo odvijal od 3. 5. do 6. 5. 2018 na Rogli

Namen kongresa je predstaviti manj raziskani in poznani svet živali in zato nosi ime: "Pogled skozi oči živali in narave".

Častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, kongres podpira Ministrstvo za okolje in prostor, častna gosta pa sta: ustanoviteljica Tellington TTouch® metode in častna doktorica znanosti na Wisdom University Institute of Interspecies ga. Linda Tellington-Jones, PhD Hon, in sekretar združenja Animal Ambassadors® International, g. Roland Kleger.

Na kongres se prijavite tukaj.
Informacije o plačilih in popustih najdete tukaj.
Prijave sprejemajo do 26. 4. 2018.
Popust za člane mojpes.neta: namesto 79€/dan je cena 69€/dan. Popust lahko koristite z mojpes.netovo člansko izkaznico.


Dodal/a jana 1.8.2016 11:18:39 (670 prebrano)

Vse o dihurjih in še več - revija Zverinice

Z največjim veseljem vam predstavljamo prvo številko revije Zverinice, glasilo istoimenskega društva.

Ideja o reviji je zorela kar nekaj časa. Na letošnjem občnem zboru jo je zopet obudila Špela, članica društva, in očitno je bil tokrat pravi trenutek, saj so uspeli oblikovati skupino, ki je sestavila prvo številko revije. Za začetek so si zamislili, da bo revija izhajala dvakrat letno: v poletno–jesenski in zimsko–pomladni različici. Revija je brezplačna, iz finančnih razlogov pa je (na žalost) trenutno na voljo zgolj v elektronski obliki.

Vsebina revije je predvsem informativno-izobraževalna, lahko pa v njej beremo tudi zanimivosti z "dihurske scene", intervju in prispevke o minulih ter prihajajočih dogodkih.

Vabljeni k branju 1. številke revije Zverinice:

- Pdf datoteka (nizka resolucija)
- On-line edicija (issuu.com, visoka resolucija)


Dodal/a jana 7.7.2016 13:58:15 (795 prebrano)

Beli dihur - mali 'bratranec' pregovornega smrduha

O zgodovini vrste beli dihur natančnih zapisov ni. Domneva pa se, da so spremljevalec človeka že več kot 2000 let, saj jih že Aristofan in kasneje Aristotel omenjata v svojih zapisih 450 let pred našim štetjem.

Torej: je to tisti pregovorni smrdeči? "Dihur?!? Dihur smrdiii!" Najpogosteje reagirajo otroci, ko jim povem, kakšno žival držim v naročju. Odrasli so malo manj jasni in najprej ugibajo, kaj to sploh je. Tako sem že slišala, da je to podgana, rakun, podlasica in marsikaj.


Sir Rufus Bumblebee (na FB)


Dodal/a jana 2.3.2016 11:51:59 (707 prebrano)

Mednarodna razstava mačk Ljubljana 2016

27. in 28. februarja 2016 sta v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani potekali 216. in 217. mednarodna razstava mačk, na katerih je bilo sodnikom in obiskovalcem na ogled več kot 200 predstavnic različnih mačjih pasem. Organizatorji so zabeležili tudi rekordno število obiskovalcev.

V soboto je prvo mesto (BOB 1) med mladiči dosegla dolgodlaka kurilska bobtail samička iz Italije, ki je črne barve in klasično progastega vzorca. Naziv najboljše odrasle mačke med kastrati je prejel moder maine coon samček z lastniki iz Slovenije.

V nedeljo je naziv najlepšega mladička prejela perzijska samička v želvovinasti barvi tigrasto progastega vzorca. Naziv najboljše odrasle kastrirane mačke je prejela v Sloveniji vzrejena modra samička pasme sveta birma.

Zmagovalci posebnega izbora za najlepše leglo v soboto so bili mladički iz slovenskega vzrejališča pasme ragdoll.

V soboto in nedeljo je naziv najboljše odrasle mačke na razstavi prejel samček pasme sveta birmanka v lilac barvi.

Več fotografij ...

Felinološko društvo Ljubljana


Samček pasme sveta birmanka v lilac barvi.
Foto Felinološko društvo Ljubljana


Dodal/a jana 4.5.2015 20:33:44 (5339 prebrano)

Število registriranih aktivnih psov v CRPsi po občinah

O tem, da zbiram podatke o številu psov, ki so bili sprejeti v slovenska zavetišča in vrnjeni lastnikom v letih 2011-2014, sem že pisala v prispevku Pridobivanje IJZ o zavetiščih je pravi žur, vmes pa poskušam zbrati še kakšne druge podatke in med to 'zbiranje cifer' spada tudi izpis iz Centralnega registra psov (CRPsi), ki sem ga pridobila že 9. 12. 2014. Da ne bo čakal še nekaj mesecev na pridobitev ostalih materialov, objavljam te številke posebej. Torej, če vas zanima, koliko registriranih psov je bilo navedenega dne v vaši občini, si lahko to pogledate v spodnjem seznamu. Na dan 9. 12. 2014 je bilo v Centralnem registru psov skupno 215.937 registriranih aktivnih psov.

Prepričana sem, da kakšnih velikih številčnih razlik v teh mesecih ni bilo. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je 'čistila in urejala' podatke v CRPsi že od februarja 2014 naprej, ko so vsem, ki so v registru vpisani kot lastniki psov, pošiljali izpise in jih pozivali, da preverijo podatke ter jih v primeru, da v izpisu kaj ni pravilno navedeno, ustrezno uredijo v svoji veterinarski organizaciji (več v prispevku Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi). Tako v registru verjetno ni več 'mrtvih duš' in izgubljencev, ki jih lastniki že leta niso našli, ...

Osebno mi te številke, posebej izolirane od drugih podatkov, ne povedo veliko, bi pa bilo izjemno zanimivo po občinah primerjati porabo občinskih sredstev glede na število registriranih psov, za kar bi bilo treba iz zavetiških računov ločiti porabo sredstev za mačke in pse. Zdaj so vsi stroški spakirani v Supervizorjevih zbirnih podatkih (več v prispevku Poraba občinskih sredstev v slovenskih zavetiščih v letu 2014), pridobivanje posameznih podatkov po občinah pa je praktično nemogoče.


foto © arhiv mojpes.net, 2004


(1) 2 3 4 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.