piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 24
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2017 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 8 »
Dodal/a jana 13.3.2017 17:59:35 (3106 prebrano)

Standard in NADstandard v slovenskih zavetiščih za živali 2.0

V izogib vedno novim obtožbam in manipulacijam, da zavetišča neupravičeno zbirajo materialno in finančno pomoč za oskrbo svojih varovancev, oz. da jo porabljajo lastniki zavetišč zase in ne za živali, sem iz arhivov potegnila članek Standard in nadstandard v slovenskih zavetiščih za živali iz leta 2011 in del le-tega 'posodobila'.
Da bo poigravanje z javnostjo otežkočeno, oziroma da boste znali sami presoditi, kdo in v kakšnih primerih vas v resnici prosi za pomoč za oskrbo živali in kaj z vašo pomočjo počne.

Narobe svet

Osnovna dejavnost slovenskih zavetišč za živali ni skrb za zadovoljstvo javnosti, društev ali posameznikov, temveč skrb za zapuščene živali, kar zagotavljajo kot izvajanje javne službe za občine in v nekaterih primerih za državo, ter za tiste lastnike, ki svojih živali ne želijo več.

Osveščanje javnosti o pravilni oskrbi živali, o pomenu sterilizacij in kastracij, o pravilnem nakupu živali, o pasjih tovarnah, ..., pomoč prebivalstvu na terenu - tudi pomoč pri iskanju posvojiteljev za lastniške živali in finančna pomoč pri nakupu hrane, plačilu veterinarskih ali drugih storitev, ki jih lastniki živali ne zmorejo, pa organiziranje akcij cenejših sterilizacij/kastracij in podobno, kar spada k zaščiti in pomoči živalim, so v resnici naloge društev za zaščito/proti mučenju živali. Ne naloge zavetišč.


Dodal/a jana 6.2.2017 13:19:30 (1025 prebrano)

Res ni nič hujšega od smrti?
Avtorica: Alja Willenpart

Zapuščenih živali je malo morje, zavetišča in društva, ki se ukvarjajo z njihovo zaščito, pa rastejo kot gobe po dežju. Dandanes je prav vsak izmed nas zaščitnik živali. Nekateri pomagajo na terenu, drugi s finančno podporo, tretji pomagajo z deljenjem oglasov preko Facebooka in drugih socialnih omrežij. Omembe vredna pa je tudi skupina tistih, ki so v varnem zavetju pisarniškega stola pred računalniškim ekranom polni znanj in predlogov, kako bi morali tisti s terena pomagati vsaki živali. V vsakem vremenu. Za vsako ceno.


Foto: Alja Willenpart


Dodal/a jana 11.7.2016 10:25:33 (1984 prebrano)

Konec zgodbe o Šivi

Zgodba o Šivi se vleče od februarja 2013, jaz pa sem vanjo aktivno vstopila julija 2013. Nazadnje sem javno poročala 24. 11. 2014, objavo pa zaključila z vprašanjem: "Je Šivina zgodba še bolj neverjetna od Močove?". Od takrat do danes se je zgodilo veliko. In, ja, Šivina zgodba ni nič manj neverjetna od Močove. Žal.

Če še niste prebrali zapisov Kaj se dogaja v Obalnem zavetišču?, Kaj se dogaja v Obalnem zavetišču? - 2. del in Kako oddaš mrtvega psa nazaj prvotnemu lastniku ... ali kdo je Močo?, je zdaj čas, da to storite, saj se pisanje v nadaljevanju tesno navezuje na navedene objave.

V Obalnem društvu proti mučenju živali (v nadaljevanju ODPMŽ) so več kot dve leti ravnali nezakonito (uradna navedba Informacijske pooblaščenke, stran 4). Če bi prejela Šivine dokumente v zakonitem roku, torej do konca septembra 2013, bi bila moja prijava suma mučenja živali takrat zagotovo realnost. Bilo bi več možnosti, da bi se Šivina usoda tudi uradno razkrila, povzročitelji njenih poškodb pa bi se srečali z oblastmi.


Slika 1: Objavljeno 23. 2. 2013 na Facebooku; posneto 4. 7. 2016.


Dodal/a jana 8.7.2016 14:41:11 (823 prebrano)

V mariborskem zavetišču za živali primanjkuje sprehajalcev psov

Maribor, 8. julija - V mariborskem zavetišču za male živali, s katerim upravlja javno podjetje Snaga, v poletnem času, ko je marsikdo na dopustu, primanjkuje prostovoljcev, ki so že opravili brezplačno izobraževanje za sprehajanje psov. Zato jih vabijo, da nekaj prostega časa namenijo obisku zavetišča, saj bodo s tem omogočili dnevni sprehod trenutno nameščenim psom.

Kot so sporočili iz Snage, je od več kot tisoč ljudi, ki so od leta 2012 opravili obvezno brezplačno izobraževanje za sprehajalce, v prvih julijskih dneh zavetišče obiskalo samo pet. Skupaj z oskrbniki, ki prav tako opravljajo redne dnevne sprehode s psi, je to še zmeraj premalo, da bi vsakemu od trenutno v zavetišču nameščenih psov lahko omogočili kakovosten sprehod in potrebno gibanje.

Vir STA
Dodatne informacije v Zavetišču za živali Maribor


Foto mojpes.net


Dodal/a jana 27.8.2015 17:26:46 (2383 prebrano)

Število sprejetih živali v slovenska zavetišča v letih od 2011 do 2014

Že nekaj let pišem o tem, da so ključ za rešitev problematike zapuščenih živali v prvi vrsti občine. Javnost je z novinarji, živalovarstveniki, politiki in drugimi veliko preveč osredotočena na obveznosti zavetišč in reševanje posameznih pasjih ali mačjih primerkov. Kar naprej sprašujemo zavetišča o tem in onem, o številu evtanazij, o cenah storitev, številu živali, ukvarjamo se z njihovimi organizacijskimi oblikami, kdo za koga izvaja javno službo in podobno. V resnici so zavetišča le izvajalci naročenih storitev, uradniki na občini pa tisti, ki te storitve naročajo in plačujejo, zato morajo vedeti in znati povedati, za kaj porabljajo denar občanov, katere 'občinske' živali so bile oskrbljene za ta denar in kako kvalitetno. So edini, ki imajo škarje in platno in čas je, da začnejo vendarle celoviteje krojiti občinsko živalovarstveno porabo.

Vendar je do tja, ko se bo dalo vse podatke o živalih, oskrbljenih na račun občin, dobiti kar pri občinskih uradnikih, še zelo daleč. Zaenkrat je na voljo pridobivanje podatkov po polžje, pritožbeni postopki pa so prava časovna in davkoplačevalska jama brez dna, saj za vsak podatek cela vrsta uradnikov v inšpekcijskih uradih vodi postopke, za kar porabijo ogromno svojega delovnega časa, s tem pa tudi našega – davkoplačevalskega denarja.

Državnih ali občinskih strategij, načrtov in projektov o zmanjšanju števila zapuščenih živali ni najti. Ni podatkov, na podlagi katerih bi se dalo bolj natančno ugotoviti, kako je skozi leta vplivala obvezna uvedba čipiranja na število zapuščenih psov, zato je interpretacija informacij, ki jih je mogoče vendarle dobiti v zavetiščih, prepuščena vsakemu bralcu posebej. Pravzaprav je prepuščeno vsakemu občanu posebej, ali verjame v podatke, ki jih o številu oskrbljenih živali podajo zavetišča in občine. Do konkretnih številk je namreč težko priti, do podatkov in dokumentov o posameznih živalih pa pogosto nemogoče.


Tuško, foto Zavetišče Horjul, 2014


(1) 2 3 4 ... 8 »
Zavetišče za živali Horjul
Društvo za zaščito živali Ljubljana
Žverca, društvo za pomoč živalim
Poživ - Drustvo za pomoč živalim Velenje
Zverinice - Društvo ljubiteljev dihurjev
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2017 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.