mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 22  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a jana 1.7.2017 11:16:21 (2142 prebrano)

Sašo Novak
1952 - 2017

30. junija 2017 je po hudi bolezni svojo življenjsko pot sklenil Sašo Novak, začetnik agilityja v Sloveniji, kinološki sodnik in funkcionar ter skupaj z ženo Barbko vzreditelj pod psarno Seta del Oro.

Slovenska kinologija je z njegovo smrtjo veliko prezgodaj izgubila vedno pozitivnega, nasmejanega, polnega znanja in na pomoč pripravljenega človeka.

Počivaj v miru, Sašo.
Barbki, ostalim svojcem in prijateljem izrekava iskreno sožalje.

Jana in Mirč Pahovnik


foto arhiv mojpes.net, Rogla, julij 2016


Dodal/a jana 25.4.2016 22:47:31 (2517 prebrano)

Gradivo za skupščino KZS, 14. 5. 2016

Redna skupščina Kinološke zveze Slovenije bo 14. maja 2016 ob 10. uri v prostorih Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje, Zabrv 12, 1292 Ig.

Ta skupščina ne bo povsem 'navadna', saj bodo predstavniki članic na njej sprejemali tri najpomembnejše akte, in sicer prenovljen Statut zveze, Pravilnik o organizaciji strokovnega dela KZS (POSD) in Pravilnik o disciplinski odgovornosti. Vsi trije dokumenti že vrsto let čakajo na nujno prenovo.

Predlog Statuta so članice pretresle v dveh javnih obravnavah in zadnje amandmaje bodo potrjevale ali zavračale prav na tej skupščini, medtem ko nova pravilnika kinologi vidijo prvič v gradivu za skupščino. Predsednik KZS je članice pozval, da do 12. 5. 2016 podajo pisne amandmaje na oba predloga pravilnikov, potem pa ima pisarna KZS le en dan časa, da jih pripravi za skupščinsko razpravo in sprejemanje.

Časa je malo, gradivo pa je obsežno. Kako je potekala priprava POSD in Pravilnika o disciplinski odgovornosti, bomo verjetno izvedeli na skupščini. To, da je potekala priprava predloga Statuta kar leto in pol, vmes pa je prehajal iz rok 'posebne skupine' v roke statutarne komisije, od njih pa v roke predsednika KZS in njegove pravne svetovalke, ni nobena skrivnost več. Zaradi poseganja Upravnega odbora KZS v pristojnosti Statutarne komisije je 4. 4. 2016 odstopila celotna Statutarna komisija (glej poročilo).

Razprava in sprejemanje temeljnih aktov bodo zagotovo zanimive točke skupščine, prav tako poročila komisij, zato je pomembno, da je s predlogi aktov in dokumenti seznanjena čim širša kinološka javnost. Ker vodstvo KZS ne omogoči članicam in njihovim članom dostopa do gradiv tudi v elektronski verziji na uradni spletni strani KZS, so skenirane kopije poglavitnih dokumentov na voljo na mojpes.netu:


Dodal/a jana 10.7.2014 10:02:55 (2230 prebrano)

Razpis nadomestnih volitev za predsednika KZS

Najbrž v Sloveniji ni kinologa, ki ne bi vedel, da je slovenska krovna kinološka organizacija v neznosni krizi. 29. 11. 2013 je 75 članic mag. Blažu Kavčiču na izredni skupščini izglasovalo nezaupnico, disciplinska komisija KZS I. stopnje pa mu je 9. 12. 2013 izrekla suspenz. 17. 4. 2014 so na izrednih volitvah za kinološki predsedniški stolček tekmovali štirje kandidati, vendar nobeden med njimi ni dobil dovolj glasov, da bi postal predsednik KZS. Tako je treba volitve ponoviti. Nekateri smo mislili, da se bo razpis volitev zgodil že prej, vendar se mag. Kavčič ne da in vztraja v 'sedlu', od koder bi se moral že konec novembra lani umakniti. Ker volitev v dveh mesecih in pol ni uspel razpisati, njegove objave na spletni strani KZS pa kažejo, da tega očitno v nekem razumnem roku tudi nima namena storiti, je zadevo končno vzel v roke Nadzorni odbor. Skrajni čas, saj je prav Nadzorni odbor dolžan zagotoviti zakonitost in smotrnost delovanja KZS.

Volilna komisija v sestavi predsednik Dušan Žorž, članica Mojca Sajovic in član Dejan Muznik, razpisuje

nadomestne volitve za predsednika Kinološke zveze Slovenije in upravnega odbora Kinološke zveze Slovenije.

Kandidati za mandatarja morajo v pisni in elektronski obliki poslati svoje kandidature in programe dela KZS za naslednje obdobje na naslov KZS do vključno 2. 9. 2014, obvestilo o vloženi kandidaturi pa s posebnim pismom na naslov predsednika volilne komisije.

Volilna komisija bo v roku 5 dni po izteku roka za prijavo kandidatur mandatarjev poslala poročilo o pravočasnih in popolnih kandidaturah prvemu podrpedsedniku KZS.

Razpis nadomestnih volitev za predsednika KZS (.pdf)


Dodal/a jana 12.6.2014 14:47:10 (3013 prebrano)

Marcel Vodovnik
1968 - 2014

7. junija 2014 je svojo življenjsko pot sklenil Marcel Vodovnik, predsednik ŠKD Celeia, sodnik za ocenjevanje dela psov, dolgoletni marker, trener, inštruktor, tekmovalec, vsestranski kinolog ... S kinologijo se je aktivno ukvarjal od leta 1990, vodil je tečaje šolanja psov vseh stopenj, pripravljal tekmovalne pse po programu IPO, vodil tekmovalne ekipe v društvu in na svetovnem prvenstvu, markiral državna in mednarodna tekmovanja ... Pod njegovim vodstvom je opravilo izpit čez 600 tečajnikov, preštevilni lastniki psov pa se ga bomo spominjali po nasvetih, ki jih je črpal iz svojih bogatih izkušenj, znanja in ljubezni do psov, ter jih z nami velikodušno in potrpežljivo delil.

Z njegovo smrtjo je slovenska kinologija veliko prezgodaj izgubila poštenega, pozitivnega in povezovalnega človeka.
Počivaj v miru, Marcel.


foto Urška Dolenc


Dodal/a jana 21.3.2014 20:05:27 (3110 prebrano)

Volitve KZS 2014: Zakaj dva kandidata za predsednika KZS skrivata svoji vlogi pri EDS 2010?

Ob branju razne skupščinske in druge dokumentacije, ki je potovala med vodstvom KZS, članicami, Nadzornim odborom in nazaj v letih od 2009 do danes, se poraja vtis, da so finančni podatki Evropske razstave psov Celje 2010 (v nadaljevanju EDS 2010) ne glede na osebe, zneske, zadolžitve ... ves čas tabu, tako tisti pred, kot tisti po EDS 2010. Zanje so, kot je razbrati iz raznih zapisnikov, drugih dokumentov in izjav, vedeli samo člani Upravnega odbora, Gospodarske komisije, Organizacijski odbor EDS 2010, predsednik KZS mag. Blaž Kavčič ...

Nesporno je bila EDS 2010 v finančnem smislu mejnik v delovanju KZS.
Pred EDS 2010: "če smo leta 2009 začeli s 4000 evri na računu ..."
Po EDS 2010: "Kinološka zveza Slovenije ima več kot 12.000 članov, 114 klubov in društev, na leto pa ustvari slabih 900.000 evrov prihodkov."
Oboje vir klik

Poleg finančnih meja je slovenska kinologija po EDS 2010 prestopila tudi vse razumne meje razprtij, ki so lansko jesen privedle do razrešitve mag. Blaža Kavčiča z mesta predsednika KZS, pred nami pa so 17. aprila 2014 nove volitve za predsednika in člane Upravnega odbora KZS.

čeprav je na soočenju predsedniških kandidatov, ki ga je Kinološko društvo Barje 20. 3. 2014 pripravilo za članice KZS, veljalo načelo spraševanja 'za naprej', vprašanja 'za nazaj' pa so bila onemogočena, se po volitvah najbrž ne bo mogoče podati v prihodnost, če se ne bomo soočili s preteklostjo. Tudi zato, ker imamo od štirih kandidatov kar dva, ki skrivata oz. zmanjšujeta svoji vlogi pri organizaciji EDS Celje 2010.

Osebno ne vidim prav nikakršne potrebe kinologov po skrivanju ali manipuliranju, saj je vsak lahko ponosen, da je sodeloval pri takem nacionalnem kinološkem projektu kot je Evropska razstava psov, ne glede na to, kako bolj ali manj pomembno vlogo je pri organizaciji in izvedbi imel in koliko honorarja je za svoje delo prejel.

Zaradi vpliva, ki ga ima EDS 2010 že nekaj let na dogajanje v slovenski kinologiji in ob dejstvu, da se obe osebi potegujeta za najvišji slovenski kinološki stol, je po mojem mnenju vsakršna manipulacija s podatki, ki so povsem enostavno preverljivi, nesmiselna, tudi nedopustna.


EDS 2010, nedelja, 3. oktober 2010
foto © arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 21.3.2014 0:17:13 (6549 prebrano)

KZS volitve 2014: Odgovori kandidatov za predsednika KZS

Na izredni skupščini, ki je bila 29. novembra 2013, so delagati članic Kinološke zveze Slovenije mag. Blažu Kavčiču izglasovali nezaupnico, zato je KZS že eno leto po rednih volitvah, ki so bile 16. 3. 2013, pred izrednimi volitvami.

Volilna skupščina bo v četrtek, 17. aprila 2014 ob 18.00 v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na njej bodo delegati članic KZS glasovali za novega predsednika in Upravni odbor Kinološke zveze Slovenije.

Iz poročila Volilne komisije je razvidno, da sodelujejo na volitvah za predsednika KZS štirje kandidati:

I. česnik Aleksander
II. Okleščen Lidija
III. Penko Boštjan
IV. mag. Rajić Branislav

Od 20. januarja do 3. marca 2014 smo na mojpes.netu zbirali vprašanja za kandidate za predsednika KZS 2014-2018. Vprašanja so prispevali vzreditelji, mednarodni sodniki za zunanjost in delo, inštruktorji, kinološki funkcionarji, lastniki psov ... Prispelo jih je res zelo veliko, kar kaže na izjemno zanimanje kinologov za prihodnost slovenske kinologije. Kandidatom sem poslala le del vprašanj.

Odgovore na vprašanja so poslali vsi predsedniški kandidati, za kar se jim tudi tukaj v imenu uporabnikov mojpes.neta in v svojem imenu zahvaljujem.

Jana Pahovnik
21. marec 2014


Dodal/a jana 20.11.2013 0:05:44 (2343 prebrano)

Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije piše

Odprto pismo članicam KZS

Spoštovane članice KZS,

Glede na zadnje objavljene dokumente na portalu »mojpes.net« in dokumentacijo, ki smo jo prejeli na naš naslov, želi upravni odbor DLVKOS pojasniti ozadje dogajanja ter odnose med našim društvom in KZS. Kot ste verjetno nekateri opazili, je predsednik KZS, mag. Blaž Kavčič, v »pismih iz Budimpešte« med drugim upravni odbor KZS pozval k izključitvi našega društva.

Na žalost moramo ob tem ugotoviti, da nismo presenečeni, saj takšno razmišljanje povsem sledi temu, kar se našemu društvu dogaja že skoraj dve leti, ko smo bili s strani KZS deležni odnosa in ukrepov, ki lahko samo potrjujejo namero KZS, da se DLVKOS dokončno »odstrani«. Ob tem je tudi povsem jasno, zakaj smo bili na volilni skupščini KZS s strani delovnega predsedstva grobo prekinjeni, ko smo želeli predstaviti težave, ki jih je imelo naše društvo s sklepi in odločitvami UO KZS oz. mag. Blaža Kavčiča, ki je na marčevski skupščini ponovno kandidiral za predsednika KZS.

Za tiste, ki nas ne poznate, naj povemo, da Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije obstaja od leta 1991. Do lanskega leta, ko je KZS »botrovala« ustanovitvi še enega društva za kraševce, katerega vodi kar bivši podpredsednik KZS, smo bili edino društvo, ki je povezovalo člane iz cele Slovenije (v povprečju 190 članov).


Dodal/a jana 9.11.2013 10:28:35 (2120 prebrano)

Poročilo Nadzornega odbora KZS o delu v tem mandatu

Nadzorni odbor Kinološke zveze Slovenije je članicam 8. 11. 2013 po elektronski pošti poslal poročilo o delu NO KZS v tem mandatu (od volitev, ki so bile 16. marca 2013), s sledečimi dokumenti:

- Dopis Nadzornega odbora članicam KZS (.pdf)
- Ugotovitve NO - 4. in 5. stran zapisnika 2. seje NO (.pdf)
- Odgovor KZS Nadzornemu odboru (.pdf)
- Pravno mnenje odvetniške pisarne Csipo in Kozamernik (6. 11. 2013, pdf)
- Pravno mnenje odvetnice Danile Žorž (8. 11. 2013, pdf)


Dodal/a jana 7.11.2013 9:01:41 (2306 prebrano)

Odprto pismo članicam kinološke zveze Slovenije

Rekli boste, saj ste ga vi najbolj podpirali in na glas govorili, da je najprimernejši kandidat. Ja, res je tako. Takrat, v začetku prvega mandata in tudi v začetku drugega, je vse tako kazalo.
Predsednik KZS mag. Blaž Kavčič je v prid Kinološke zveze Slovenije, seveda skupaj z upravnim odborom iste Zveze, storil kar nekaj dobrih potez in dejanj: od finančne konsolidacije do rešitve lizing sistema za zgradbo KZS v Zapogah in še kaj vmes bi se našlo.

Nekateri člani UO KZS smo pa tudi ves čas njegovega vodenja KZS bili mnenja, da način vodenja, tudi sej UO ni najbolj primeren, oziroma da je velikokrat preveč avtokratski. Včasih je bil že problem, če je kateri od članov UO KZS bil drugačnega mnenja o neki stvari kot predsednik. Celotni zgodbi, ki se imenuje »VODENJE KINOLOŠKE ZVEZE SLOVENIJE« s strani njenega predsednika KAVčIčA, pa sodu izbijejo dno vsa tri pisma iz Budimpešte, kar se nato nadaljuje s »primerom ŠUMAK«. Kot bo razvidno v nadaljevanju tega pisma, nas velika večina članov upravnega odbora Kinološke zveze Slovenije enostavno več ne zaupa predsedniku KZS in njegovemu načinu vodenja KZS, ter mu pri tem ne daje več podpore. Prav zaradi tega smo te nepravilnosti posredovali,katere so v nadaljevanju naštete,vendar še zdaleč niso vse, posredovali nadzornemu odboru, da jih preuči preveri,ter ravna v skladu z svojimi pristojnostmi. NO se je po preučitvi odločil da skliče izredno skupščino z eno samo točko dnevnega reda: OBRAVNAVA RAZMER NA KZS IN GLASOVANJE O NEZAUPNICI PREDSEDNIKU KZS. Pred tem smo predsedniku g.Kavčiču na seji UO KZS želeli predstaviti te nepravilnosti se o njih pogovoriti ,torej ni res ,da se nismo želeli pogovorit kakor piše v pismu članicam,temveč je sejo prekinil odvzel besedo predsedniku NO KZS g.Grahu. Želeli smo mu tudi predlagali, da naj sam odstopi, saj nima več podpore pri članih UO in tudi ne v strokovnih komisijah KZS. V nadaljevanju moramo našteti kar nekaj izstopajočih zadev, ki vsekakor pomenijo tudi kršenje Statuta KZS in ostalih aktov KZS in sicer kot je našteto spodaj.


Dodal/a jana 2.11.2013 15:36:14 (2473 prebrano)

Izredna skupščina Kinološke zveze Slovenije bo 29. novembra 2013

Predsednik Nadzornega odbora Kinološke zveze Slovenije, Jožef R. Grah, je podpisan pod vabilo za sklic Izredne skupščine, ki bo v petek, 29. novembra 2013, ob 18.00 uri v sejni dvorani Občine Ljubljana Vič Rudnik, Trg MDB 7, Ljubljana.

Dnevni red:
1. Otvoritev in pozdrav predsednika NO KZS
2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja, dveh overovateljev zapisnika in
potrditev dnevnega reda
3. Poročilo verifikacijske komisije
4. Potrditev poslovnika o delu izredne skupščine
5. Obravnava razmer na Kinološki zvezi Slovenije
6. Glasovanje o nezaupnici predsedniku Kinološke zveze Slovenije

članice so prejele vabila s sledečo dokumentacijo:

- Vabilo na Izredno skupščino KZS, 29. november 2013
- Pooblastilo
- Poslovnik o delu izredne skupščine KZS, 29. november 2013
- Pobuda Upravnega odbora Nadzornemu odboru KZS
- Razlogi Nadzornega Odbora za sklic Izredne skupščine KZS
- Odgovor na zahtevo Nadzornega odbora za sklic Izredne skupščine KZS ...
- Pismo mag. Blaža Kavčiča
- Del poročanja iz Budimpešte
- Primer 'nemške doge' – kronologija dogajanja 2012-13
- Primer 'nemške doge' – Zahteve Kluba za nemške doge, junij 2013
- Primer 'nemške doge' – Strokovno mnenje Veterinarkse fakultete o parjenju nemških dog barve harlekin
- Primer 'nemške doge' – Dopis UVHVVR (prejem na KZS 24. maja 2013)
- Primer 'nemške doge' – Odprto pismo predsedniku KZS


(1) 2 3 4 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.