mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a jana 6.9.2009 23:52:21 (3775 prebrano)

1. mednarodni coursing s CACIL, Dolsko, 6.9.2009
neuradni rezultati

V Dolskem pri Ljubljani se je v okviru EUROCUP tekmovanja na sončno nedeljo, 6.9.2009 zgodil 1. mednarodni coursing s podelitvijo naslova CACIL. Sodila sta Dr. Djordje Tesić iz Srbije in Milan Bergl iz češke. Na tekmovanju je bilo prijavljenih 57 psov iz osmih držav, od tega: 14 afganistanskih hrtov, 2 basenjija, 3 irski volčji hrti, 18 malih angleških hrtov - whippetov, 3 mali italijanski hrti, 4 perzijski hrti - salukiji, 10 ruskih hrtov - borzojev, en španski hrt, en veliki angleški hrt - greyhound in en cirneco dell' etna.


saluki v akciji


Dodal/a jana 10.10.2007 21:41:30 (3452 prebrano)

LURE COURSING

Trening na hipodromu v Ljubljani, 06.10.2007


Ko smo že skoraj obupali, da letos treninga ne bo, nas je razveselila objava na klubskih straneh, da trening bo in za povrhu še piknik. Kako težko smo čakali na ta dogodek, dokazuje število prijav. Za trening je bilo prijavljenih preko 30 psov in približno 50 ljudi za piknik. Lahko rečem, da je vse skupaj izpadlo zelo mednarodno, saj so se prijavili tudi ljubitelji lure coursinga iz Hrvaške in Italije.


foto: B. Rudolf


Dodal/a jana 31.10.2004 18:59:40 (8332 prebrano)

Tekmovanje s hrti - COURSING, tek čez drn in strn

Coursing je časovni fenomen, ki je preživel minula stoletja. Nekje v preteklosti je izgubil svoj prvotni namen, vendar se je kljub vsemu nezadržno razširil čez vso zgodovino, vse do danes. Zakaj so skozi stoletja psi in s tem tudi hrti iz preteklosti preživeli, medtem ko so se mogočne zgradbe pod težo starosti rušile v prah? To nikakor ne more biti naključje; premoč preživetja psov je fenomenalna. Nikakor ne moremo podati pravilnega odgovora na to vprašanje, saj je v odgovor vpleteno vse preveč različnih dejavnikov: hrti, njihovi lastniki, lov, tradicija, šport, itd, itd, ... Vsak izmed ljubiteljev hrtov mora najti svoj odgovor.

Predstavitev coursinga - Slovenski klub za hrte
Pripravila: Andreja Novak


UVOD

Predstavitev coursinga - po slovensko bi lahko temu rekli tek čez drn in strn, lahko enačimo z zgodovino nastanka in razvoja različnih pasem hrtov. Da bi razumeli nastanek, razvoj in bistvo coursinga, moramo poznati zgodovino hrtov.

Hrti so za hitrost vzrejeni psi. Njihova zgradba telesa je specifična - so visoki, dolgi, suhi, gibčni, tekaški psi z aerodinamično zgradbo; za svojim plenom letijo kot puščice. So plod tisočletne načrtne vzreje, ki je bila v preteklosti na enako visoki ravni, kot je danes. Nekateri izmed njih so bližnji sorodniki prvinskih psov (pratipski psi), kot sta ibiški in faraonski pes.


Dodal/a jana 23.8.2003 17:09:17 (3178 prebrano)

Coursing - tek čez drn in strn

Lepo sončno nedeljo, dne 18. 6. 2003, smo člani Slovenskega kluba za hrte organizirali že tradicionalno srečanje hrtov in njihovih lastnikov - članov kluba na vežbališču KD Fido na Hrušici. Pripravili smo tudi coursing. Sodelovalo je preko 20 hrtov različnih pasem.

Pa v kratkem poglejmo, kaj je bistvo coursinga in kako poteka.
Coursing je odlična možnost, da se hrti predstavijo občinstvu v svoji originalni obliki. Hrti so se v preteklosti razvijali na različnih delih sveta. Med pasmami so kar precejšnje razlike, vsi pa so ohranili skupne značilnosti, kot sta hitrost in specifična konstrukcija, ki jim omogočata učinkovit lov. Hrti lovijo z očmi, zato je dober vid ključnega pomena.


domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.