mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Znova uspešni MERP-ovci
Dodal/a jana 13.2.2006 18:10:15 (3835 prebrano)

Znova uspešni MERP-ovci

Enota reševalnih psov (ERP) Obala Koper je minuli vikend v Kopru "gostila" člane Mobilne enote reševalnih psov za hitro posredovanje ob potresih doma in v tujini MERP. Organizirali smo namreč drugo letošnjo vajo, ki je bila na delovišču koprske severne obvoznice v Luki Koper. Razen manjših spodrsljajev je akcija tekla gladko in brez večjih težav. Glavna ugotovitev februarske vaje pa je bila, da vodniki reševalnih psov niso navajeni dela v trojicah, saj večino časa delajo sami s svojimi psi.

Za februarsko vajo si je operativni vodja MERP Tone Grad zamislil delo v trojkah, pri katerem se morajo vodniki veliko usklajevati med seboj. Izbira se je na koncu vaje pokazala kot odlična, saj so vsi ugotavljali, da tega niso navajeni. Večino treningov in vaj (da o izpitih in preizkušnjah niti ne govorimo), so namreč vodniki odvisni sami od sebe in svojega štirinožnega reševalca. Skoraj nikoli pa ne delajo tako, da bi morali reševanje in iskanje pogrešanih usklajevati še z ostalimi člani tima.


Vodniki so se morali na delovišče s psi spustiti po vrvi.

Odlično je bilo tudi delovišče, saj so imeli vodniki in psi možnost delati na čisto pravi ruševini. V Luki Koper namreč podirajo stavbe zaradi gradnje koprske severne obvoznice. MERP-ovci so tako morali pokazati vse svoje znanje, vključno z vrvno tehniko, saj so se morali na delovišče skupaj s psi spustiti z vrha koprskega Belvederja.

Markerji so bili skriti po celotnem območju gradnje, delo vodnikov pa so oteževali tudi gradbeni delavci, ki se niso dali motiti. Bager je neusmiljeno ropotal, kar pa psov ni smelo zmotiti. In kot se za najboljše slovenske reševalce spodobi, jih tudi zares ves ropot tovornjakov in delovnih strojev ni zmotil.

Za popestritev dogajanja smo poklicali tudi gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Pobegi-Čežarji, ki so markerje potem, ko so jih nakazali psi, rešili izpod ruševin in jih oskrbeli s prvo pomočjo. To pa je bila tudi dobra vaja zanje in dogovor o še kakšni skupni vaji (konec koncev bomo ob resničnih nesrečah morali delovati z roko v roki) je hitro padel.


Gasilci PGD Pobegi-Čežarji so poskrbeli za markerje.

Februarsko vajo MERP je tako na koncu večina udeležencev ocenila kot odlično, prav tako so v njej uživali številni gostje iz civilne zaščite, policije in medijev.

Še nekaj slik za pokušino:


Kana v prikolici čaka na akcijo ...


... in ... AKCIJA!


Za markerje so poskrbeli gasilci.


Plazenje po pravi ruševini.


Pogovor s poveljnikom Enot reševalnih psov Vladom Gerbcem in operativnim vodjem MERP Tonetom Gradom.

Za mojpes.net pripravila Tina Lekan.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.