mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Otrok in pes : Brez strahu pred psom
Dodal/a jana 5.12.2006 9:31:15 (4625 prebrano)

BREZ STRAHU PRED PSOM


Komisija otrok in pes KZS poskuša z organizacijo seminarjev določenih tematskih sklopov v ljudeh vzbuditi zanimanje za delo z otroki.

Tako se je 25. novembra 2006 v Ljubljani, v dvorani Gozdarskega inštituta, odvil prvi seminar iz sklopa "Brez strahu pred psom". Nanj smo najprej povabili člane kinoloških društev in pasemskih klubov, pa tudi predstavnike ljubljanskih šol in nekaterih vrtcev. Vabila ostalim slovenskim šolam bomo poslali naslednjič, saj je izkušnja pokazala, da je z delom vredno nadaljevati.

Predavateljica Katja Skulj, dr. vet med., je projekt povzela po vzoru avstrijskega Inštituta za interdisciplinarno raziskovanje odnosa človek žival - IEMT (Institut für interdisziplinäre Erforschung der Mensch-Tier-Beziehung). Za pravice prevoda knjižic "Pes – tvoj prijatelj" je poskrbela firma Pedigree.
Projekt "Brez strahu pred psom" je ovrednotil tudi Zavod Republike Slovenije za šolstvo in o njem izdal pozitivno mnenje.



Učna ura je bila prvotno namenjena učencem 3. in 4. razreda osnovne šole, vendar ponuja široke možnosti tudi za individualno priredbo za druge starosti. Katja Skulj je slušateljem zelo živo posredovala svoje bogate izkušnje iz svoje dosedanje prakse, saj je šolske ure "Brez strahu pred psom" izpeljala že na različnih šolah in stopnjah.



če je namen teh ur, da naj se otroci seznanijo z desetimi zlatimi pravili za pravilno ravnanje ob srečanju z neznanim psom, pa je naš cilj, da bi se vedenje o tem kratkem toda učinkovitem projektu čimbolj razširilo. Kajti, vsi psi niso vedno niti socializirani niti vzgojeni, da bi se jim vsak otrok lahko - vedno - približal. Ob upoštevanju desetih zlatih pravil pa bi načeloma naj ne prišlo do konfliktov, ki bi se morda končali celo z ugrizom.

Sicer pa, naj poudarim, predstavitev učne ure "Brez strahu pred psom" avditorija skoraj polne dvorane ni pustila ravnodušne... Že med samim predavanjem nas je dr. Skuljeva simpatično izzvala k sodelovanju s predlogi, pomisleki in vprašanji, ki jih je domiselno vtkala v projekt.



Alenka Sunčič Zanut iz Krškega, ki vsebino ure "Brez strahu pred psom" že pozna in tudi izvaja, je opisala izkušnje s svojega zornega kota in odprla kar nekaj zanimivih vprašanj, ki so prerasla v konstruktivno debato nepričakovanega obsega. Predvsem o tem, katere osebe so primerne za izvajanje učne ure, in še posebej, s kakšnimi psi jih izvajamo, kdaj in kje, vprašanja o varnosti in odgovornosti. Pa o tem, kaj je stvar splošne vzgoje in kaj kinologije, kako bi lahko še izboljšali odnos do psov oziroma kje iskati poti, po katerih bi s tem in s podobnimi projekti prodrli med ljudi, jim pomagali s strokovnimi nasveti ter jih osveščali o pravilnem odnosu do okolja in psov. Debata je bila tako živa in pristna, da je predstavnica Pedigreeja Andreja Kunej spontano zagotovila, da bo tudi v naprej skrbela, da bo rdeča nit seminarja tekla naprej.



Skratka, dogajanje je bilo pestro in plodno. Tudi v drugem delu seminarja, ko nam je Mojca Emeršič, predsednica Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije predstavila delovni osnutek "Slovenska avtohtona pasma kraški ovčar v vrtcu in šoli". V posebej za priložnost tega seminarja pripravljenem materialu je predstavitev kraševca priredila za vrtec in prvo triletje osnovne šole, in posebej za drugo triletje. Cilj projekta, ki ga je pripravila skupaj s svojo sestro Branko Emeršič, je bil jasen: otroci naj spoznajo in se naučijo prepoznavati slovenskega avtohtonega psa! O njem nam je povedala veliko in zgoščeno. Tudi o tem, kakšne načrte še ima na tem področju, in s čim vsem nas še želi presenetiti. Tisti, ki jo poznamo, ji verjamemo.

Nasvidenje do prihodnjega srečanja!

Komisja otrok in pes KZS
Predsednica Željka Fon Zidar

Foto: Katja Pustovrh




Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.