mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 22  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Razstavljanje : Pravila ocenjevanja psov na razstavah v RS
Dodal/a jana 8.10.2007 10:28:01 (18602 prebrano)

PRAVILA OCENJEVANJA PSOV NA RAZSTAVAH V REPUBLIKI SLOVENIJI
iz Pravilnika o razstavah v Republiki Sloveniji

Na razstavah se pse razporeja v razrede. Razredi so obvezni in neobvezni - po želji organizatorja.

OBVEZNI RAZREDI SO:

  • razred mladih - prijavljajo se psi, stari od 9 do 18 mesecev

  • odprti razred - prijavljajo se psi, stari od 15 mesecev dalje

  • razred delovnih - prijavljajo se psi z opravljenim delovnim izpitom, ki ga za pasmo predpisuje pravilnik FCI - k prijavi je obvezno priložiti fotokopijo dokumenta FCI o opravljenem izpitu; izjemoma se lahko v ta razred le na državnih prireditvah prijavljajo tudi psi, ki imajo opravljen izpit reševalnega psa 1. stopnje po veljavnem pravilniku KZS;

  • razred prvakov - obezno se prijavljajo psi, ki že imajo naziv 'PRVAK SLOVENIJE V LEPOTI'; v ta razred ni obvezno prijavljati psov, ki imajo že naziv mednarodnega prvaka v lepoti oziroma prvaka v lepoti katere druge države, članice FCI; (Velja le za prvake v lepoti, ne pa v delu); k prijavi se obvezno priloži tudi fotokopijo dokumenta o prvaštvu.


  • NEOBVEZNI RAZREDI SO:

  • razred mladičev - prijavljajo se psi od 4. do 6. meseca starosti,

  • razred najmlajših - prijavljajo se psi od 6. do 9. meseca starosti,

  • razred vmesnih - prijavljajo se psi od 15. do 24. meseca starosti,

  • razred veteranov - prijavljajo se psi, stari od 8 do 10 let starosti,

  • razred seniorjev - prijavljajo se psi, stari nad 10 let,

  • razred izven konkurence - prijavljajo se psi s pogojnim rodovnikom in drugi, ki jih predvidi organizator.


  • Psi se ocenjujejo ločeno po spolu (pse posebej in psice posebej). Psa se lahko prijavi le v en ocenjevalni razred.

    O pogojih prijavljanja psov v obvezne in neobvezne razrede mora prireditelj obvestiti razstavljavce v prijavnicah in katalogu.

    Na specialnih razstavah, kjer se ocenjuje le eno pasmo psov, lahko prireditelj v okviru predpisanih obveznih razredov pse razporedi tudi v podskupine po lastni presoji.

    Prerazporeditev iz razreda v razred lahko izvede le strokovni vodja razstave ob predhodnem soglasju delegata KZS. Razlog za prerazporeditev je lahko le tehnična napaka organizatorja ali prijavitelja.

    Poleg posamezne prijave v ocenjevalni razred se psa lahko prijavi še v naslednji skupini:

  • par - tvorita pes in psica iste pasme, ki sta na dan razstave last iste osebe in na dan razstave pozitivno ocenjena,

  • vzrejna skupina - tvorijo jo najmanj trije psi istega vzreditelja, ki so na dan razstave pozitivno ocenjeni; psi so lahko v lasti različnih oseb.


  • Vzrejne skupine in pare se lahko prijavi že s prijavnico ali pa do določene ure na sami razstavi, kot določi organizator. Vzrejno skupino lahko prijavi le vzreditelj.

    Psi, prijavljeni v razredu mladičev in v razredu najmlajših, se opisujejo z:

  • zelo perspektiven

  • perspektiven

  • neperspektiven.


  • V vseh drugih razredih se pse ocenjuje z ocenami, ki so navedene v PSD. (67. člen).

    Na državnih in mednarodnih razstavah lahko dobijo psi poleg ocen tudi kandidature, katere se podeli ločeno po spolu le odlično ocenjenim, ne glede na število prijavljenih v konkurenci. Za njih razstavljavec prejme poseben karton.

    Kandidature so naslednje: CACIB, rezervni CACIB, CAC SLO in rezervni CAC SLO.

    Pri podelitvi kandidatur CACIB in R.CACIB je treba upoštevati mednarodni pravilnik; pri podelitvi CAC SLO in R. CAC SLO pa določila tega pravilnika.

    Kadar se ne podeli CAC SLO, se ne sme podeliti niti R. CAC SLO. Psi, ki so že Prvaki Slovenije v lepoti (Ch. SLO), lahko sodelujejo za CAC SLO; v primeru podelitve ta kandidatura pripade drugouvrščenemu, ki je prejel R. CAC SLO.

    Na vseh kartonih mora biti napisan naziv prireditve, kandidatura oziroma naziv ter prostor za kataloško številko, datum in podpis sodnika. Obliko za vse kartone predpišeta enotno za vse državne in mednarodne prireditve Komisija za prireditve in Strokovni svet KZS. Poseben karton prejme tudi prejemnik naziva MPL in Prvak pasme BOB.

    Na državnih in mednarodnih razstavah se pri posameznih pasmah lahko podeli več kandidatur CAC in R. CAC SLO. Te pasme so označene v seznamu pasem psov FCI. Za kandidature PRM, CACIB in R. CACIB pa je pri vsaki posamezni pasmi treba upoštevati določila FCI o številu teh kandidatur.

    Postopek podelitve nazivov in kandidatur na državnih razstavah je naslednji:

    Prvak razreda mladih - PRM SLO

    To kandidaturo lahko podeli sodnik psom, ki so vpisani v razredu mladih in so prejeli oceno odlično I.

    CAC SLO

    To kandidaturo lahko podeli sodnik v razredih vmesnih, odprtem razredu, razredu delavnih in prvakov psu in psici, ki sta v teh razredih dobila oceno Odlično I (pri pasmi, kjer se podeljuje več kandidatur CAC, je treba pri podelitvi upoštevati merila FCI).

    R. CAC SLO

    To kandidaturo lahko podeli sodnik drugouvrščenemu psu in psici v razredih vmesnih, odprtem razredu, razredu delavnih in prvakov; to pomeni, da sta dobila oceno Odlično II.

    (Na mednarodnih razstavah se za naziv CACIB potegujejo vsi psi in psice - ločeno po spolu - ki so prejeli naziv CAC SLO; za naziv R. CACIB se potegujejo psi ali psice, ki so ostali v ringu in pes ali psica, ki je dobil R. CAC, iz tistega razreda, iz katerega je nosilec naslova CAC dobil CACIB).

    Prvak razreda veteranov

    Ta naziv lahko podeli sodnik najlepšemu odlično ocenjenemu psu in psici, ki sta v tem razredu dobila oceno Odlično I.

    V primeru zadostnega števila odlično ocenjenih psov mora sodnik razvrstiti pse in psice na prvih štirih mestih (Odlično I do Odično IV). Sodnik razvršča le odlično ocenjene pse in psice.

    Prvak pasme (BOB)

    Za ta naziv tekmujejo psi in psice, ki so prejeli: naziv PRM in vsi, ki so prejeli CAC SLO ter naziv prvak razreda veteranov.

    (Na mednarodni razstavi za ta naziv tekmujejo psi in psice, ki so prejeli: naziv PRM, oba prejemnika naziva CACIB in naziv prvak razreda veteranov.).

    Prvak pasemske skupine (BOG)

    Na razstavah tekmujejo za ta nazov vsi prvaki pasem. Vse prvake pasem se razporedi v deset pasemskih skupin FCI; v zaključnem tekmovanju (defile prvakov) izberejo imenovani sodniki deset zmagovalcev pasemskih skupin.

    Prvak razstave (BIS)

    Za ta častni naziv tekmuje vseh deset prvakov pasemskih skupin.

    Kadar je razstava dvodnevna, se lahko izbere še Prvaka razstavnega dne (BOD), ki nato skupaj tekmujeta za naziv Prvaka razstave.

    Prvake zaključnega tekmovanja (najlepši par, ...), kakor tudi pasemskih skupin in prvaka razstave izbira samo en sodnik.

    Prvake pasemskih skupin lahko izbira le tisti sodnik, ki ima opravljen izpit za celo pasemsko skupino, prvaka razstave pa lahko izbira le pooblaščeni sodnik.

    Na vzeh državnih in mednarodnih razstavah psov vseh pasem je organizator dolžan priskrbeti in podeliti v zaključnem programu pokal za Najlepšega slovenskega avtohtonega psa.

    Pripravila Neža Vilhelm

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.