mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Psi terapevti : Mini in varovanci doma Janeza Levca
Dodal/a jana 15.5.2008 13:26:36 (5015 prebrano)

Kako se je začelo?

Za vse je kriv ljubljanski Grad. Tja namreč vozim na tekanje mojega Minčka. In tam je sprehajal tudi Taru Tomaža. Na sprehodu so ju pogosto spremljali tudi fantje in dekleta iz doma Janeza Levca. Med njimi sta še prav zavzeta za sprehode in prav pridna sprehajalca Klemen in Rene. Ker je bil Minček navdušen nad pasjo in človeško družbo, njegova guvernanta pa se je tudi hitro vživela v družbo, smo kmalu skovali peklenski načrt. Namreč, da bi Mini s svojima starejšima setrskima prijateljema kdaj prišel na obisk v dom. Od zamisli do realizacije ni minilo le malo časa in prvič smo napadli dom z vsemi tremi setri. Zadnjič smo se dobili v okrnjeni postavi, zadali smo si pa nalogo: pogovoriti se o tem, kako kužke negujemo. Ugotovili smo, da je treba kužke česati, jim čistiti ušesa, zobe ... Pa seveda ni manjkalo igre in zabave.

Kakšni morajo biti pa kužki?

Psi morajo biti izjemno prijazni do ljudi, navajeni gneče in hrupa, saj vemo, da je v skupini otrok vedno živahno in glasno. Imenitno je, če so psi igrivi, živahni in odzivni. Ni boljšega, kot igrati nogomet s trapastim setrom, mu metati palice in se z njim loviti. Lepo je, če se kuža odziva tudi na ukaze drugih in ne samo vodnika. Seveda mu mora biti ta avtoriteta, da lahko kdaj pa kdaj poseže v igro, če ta postane pregroba ali s strani psa ali s strani otrok. Kužki morajo biti sproščeni in igrivi, a vendarle dovolj poslušni, da jih lahko vodnik brez težav ustavlja in usmerja. Zelo pomembna je vloga vodnika. Ta mora otroke opozarjati na pravilno delo s psom in na pošten odnos do živali. Pomembno je, da opozori na morebitne posebnosti njegovega kužka (npr. če psa boli uho, prosi otroke, da naj ne božajo psa po glavi). Sama sem otrokom razložila na začetku, da je moj Redik star kuža, ki ga zelo bolijo zadnje nogice. Zato sem jih lepo prosila, da se z njim ne igrajo, da mu ne mečejo žogic in naj ga ne silijo, da skače. čeprav ga boli, je Redik tako ustrežljiv, da jih bo ubogal. Torej bi kužku škodovali in bi ga bolelo še bolj. Sami med seboj so se opozarjali, naj pazijo na Redika. Namesto igre je dobil pa trojno porcijo crkljanja.


Posedemo se v krog, božamo kužke in se pogovarjamo.

Redik, Dark in Mini imajo te otroke zelo radi. Tudi njihova guvernanta se zelo rada druži z dekleti in fanti ter se nazarensko veseli tako popoldanskega druženja, še bolj pa obiskov v domu.


Sara Korošak (11 let)

TERAPIJA IN NEGA PSOV

Meni so psi zelo zanimive živali. Imam jih zelo rada, še posebej male kužke, ki so zelo ljubki in igrivi in jih rada opazujem, ko se med seboj igrajo. Pri nas v Domu ZUJL smo imeli v stanovanjski skupini predavanje o psih, ki je bila tema terapija in nega psov. Ena gospa je s seboj pripeljala tri pse . O teh psov nam je povedala veliko zanimivega od tega kakšna je nega teh psov, kolikokrat na dan se jim krtači dlaka, koliko prostosti potrebujejo in še kaj bi se povedalo. Bilo mi je zelo zanimivo in veliko sem se naučila.
Brigita Trontelj (20 let)


Brigita ureja Minčku frizuro

Druženje s psi!

Ko sem prišel v dom, sem spoznal Taruja! Zelo vesel sem ga bil, rad ga imam in čez čas sem še spoznal Minija, Didija, Alabamo, Kiro, Tatuja, Darka in Redika… Zelo so lepi. Potem smo še bolje spoznali lastnike psov in Tomaž se je zmenil za terapijo za živali v domu! Prvič je prišla Neža z 3. psi to so Dark,Mini in Redik. Drugič je pa prišla pa samo z Minijem, imeli smo temo nega! Takrat je bil tudi Taru v skupini, vsi skupaj smo se bali, da bo Taru branil svoj prostor! Ampak Mini in Taru sta najboljša prijatelja. Ko hodimo na Grad in ko pride Neža v naš dom, smo vsi zelo veseli, čeprav vidimo Nežo tudi na Gradu! Jaz tudi razmišljam, da bom imel psa, ker si to zelo želim!
Rene Mihajlovič (14 let)


Mini in Taru sta najboljša prijatelja.

Moj spis o kužkih

Vsak dan se dobimo na Gradu. Jaz grem s Tomažem, Renejem, Tarujem, včasih pa še z drugimi iz naše skupine. Na Gradu se sprehajamo s psi. Spoznal sem kužke Kiro, Didija, Minija in Alabamo. Taru, Didi in Alabama so pasme basenji, Kira je samojed, Mini pa je Irski seter. Na Gradu zelo uživamo v družbi psov in njihovih lastnikov, postali smo dobri prijatelji.
Vsak dan se igramo, kužkom mečemo igrače, da bi se z nami igrali, nato pa nazaj prinesejo igračo.
Klemen Zorman (18 let)


Imer Muzliukaj (9 let)

KUŽKI SO PRIŠLI NA OBISK

Prišli so trije setri. So rjave barve. Narahlo moraš česati. Pa hranijo se z briketom. Pa lovila me je kužica, zato sem zelo vesela. Pa rada bi, da kužki še pridejo.
Jasmina Galič (11 let)



KUŽKI NA OBISKU

Imela sem se v redu. In videla sem kužke. Zato sem vesela, ker sem na obisku in sem se imela lepo.
Anja Morela (10 let)




Rene pomaga Imerju, da bosta Miniju uredila še prečko

Pripravila Neža Vilhelm
Teksti so objavljeni tako, kot so jih za nas zapisali mladi avtorji.






Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.