mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Razstavljanje : Utrinki iz glavne slovenske vzrejne razstave za nemške ovčarje
Dodal/a jana 14.12.2008 11:46:10 (2215 prebrano)

Utrinki iz glavne slovenske vzrejne razstave za nemške ovčarje
SLO-Siegerschau 2008

Po izredno uspešni vzrejni razstavi za nemške ovčarje na letošnjo pomlad v Komnu, smo se ob koncu razstavne sezone, in sicer 11.-12. oktobra 2008, ponovno vrnili na tokrat že jesensko obarvani Kras. Športni kinološki klub Komen je namreč ob podpori Kinološkega društva za vzrejo in šolanje nemških ovčarjev (KDNOS) na nogometnem stadionu v KOMNU, priredil glavno slovensko vzrejno razstavo za to še vedno najbolj razširjeno in najbolj vsestransko pasmo psov - za nemškega ovčarja.

Nekateri to pasmo označujejo kar za "deseterobojca" med psi. Srečamo lahko namreč nemške ovčarje, ki iščejo mine in eksploziv, srečamo jih kot reševalne pse, ki iščejo zasute pod ruševinami, pogrešane ali zasute pod plazovi itn. Opravljanje teh raznolikih nalog jim omogočajo njihovi izredni čuti, inteligenca in čuječnost. Njihova morda najpomembnejša naloga pa je, da so kot čudoviti, zanesljivi in inteligentni spremljevalci sposobni nuditi psihološko podporo človeku, da so vir veselja in življenjske energije. Potencial, ki ga imajo v tem smislu psi - pa ne samo nemški ovčarji - je neprecenljiv.

Prav zato je odgovornost človeka pri vzreji psa zelo velika. Pogosto je slišati, da vzreja ne sme biti zgolj razmnoževanje, dodati pa je treba tudi, da vzreja ne sme biti le prizadevanje za podobo psa, ki naj bo skladna s standardom, pri nemškem ovčarju mora biti to tudi vzreja psa, ki bo ohranil vse sposobnosti delovnega psa, pri čemer pa morajo biti vselej v ospredju tudi prizadevanja za ohranjanje genetske raznolikosti pri določeni pasmi, ki je pogoj za ohranjanje vitalnosti njenih predstavnikov. Za to pa sta potrebni preudarna izbira paritvenega partnerja ter široka baza živali, s katerimi vzrejamo in prav te se ocenjujejo na takšnih razstavah.

Tako smo se ta konec tedna v Komnu zbrali ljubitelji te pasme, rejci pa so svoje živali predstavili ter dali v presojo uglednima sodnikoma, ki sta prišla iz domovine nemškega ovčarja - iz Nemčije, in sicer sta bila to Wolfgang Babilon, ki je ocenjeval vse razrede samcev, ter Frank Goldlust, ki je ocenjeval vse razrede samic. Omenjena sta kot sodnika, dejavna pri Društvu za nemške ovčarje (SV), ki ga je davnega 1899 leta ustanovil Max von Stephanitz.

Sodnika sta v teh dveh dneh ocenjevala vse razrede: 3-6, 6-9, 9-12, 12-18, 18-24 in nad 24 mesecev (razred delovnih samcev in samic) v stoji in v gibanju.


FURBO DROMAX, zmagovalec razreda samci 3-6 mesecev


Ocenjevanje v gibanju: MILKO OD SLANKAMENA, samci 3-6 mesecev


Samec JACK IVANIčEV (6-9 mesecev), zmagovalec na treh glavnih vzrejnih razstavah - HU-Sieger, CRO-Sieger in SLO-Sieger 200


VONA BELONA, zmagovalka v razredu samic 18-24 mesecev in mladi vodnik iz hrvaškega tima BELONA

V razredu delovnih samic in samcev (nad 24 mesecev) je pogoj za nastop v finalnem krogu preizkus borbenosti in poguma. Ta je bil na nedeljsko jutro drugega razstavnega dne.


ELTONN IZ MS TUROPOLJE v borbi z markerjem

V razredu delovnih lahko nastopijo le samci in samice, ki imajo opravljen izpit IPO1, imajo pregledane kolke (in komolce) ter opravljen vzrejni pregled.


Na zmagovalnih stopničkah v razredu delovnih samic:
- BIGGI IZ MS TUROPOLJE z oceno odlično-izbor1 (VA1) – SLO 2008),
- MARA DELL ALPE ADRIA z oceno odlično-izbor2 (VA2) – SLO 2008, ki je pokazala tudi najboljšo obrambo med samicami,
- TELMA DI CASA ZANIN z oceno odlično1 (V1);
- PERLA DELLA PADANA VESCOVANA z oceno odlično2 (V2).


Na zmagovalnih stopničkah v razredu delovnih samcev:
- ELTONN IZ MS TUROPOLJE - odlično izbor 1 (VA1) SLO-2008,
- MORITZ DEL GUPO – odlično izbor 2 (VA2) SLO-2008,
- KARLOS VOM PRAESTER LAND – odlično izbor 3 (VA3) SLO 2008.

Preživeli smo lep kinološki vikend na Krasu. Tovrstne prireditve niso namenjene le tekmovanju, temveč tudi druženju, izmenjavi mnenj, sklepanju novih znanstev in prijateljstev - prav zato si organizatorja te razstave Športni kinološki klub KOMEN in KDNOS želita, da bi se na prihodnji glavni slovenski vzrejni razstavi srečali v večjem številu, ter da bi bilo med nami tudi več ljubiteljev te pasme in več mladih kinologov.

Pripravila: Katja Krajnc
Fotografije: Katja Krajnc in Nuša Majhenc

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.