mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 17  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Razno : Kako izpeljati postopek za upepelitev domače živali?
Dodal/a jana 10.1.2009 9:51:35 (6784 prebrano)

KAKO IZPELJATI POSTOPEK ZA UPEPELITEV DOMAčE ŽIVALI?

Upepelitev človeškega trupla po smrti se nam zdi nekaj samoumevnega. Vendar pa ko umre naš družinski član, ki spada v splošnem izrazoslovju med domače živali oz. hišne ljubljenčke, upepelitev ni tako enostavna.

O težavah pri postopkih je bilo že nekaj napisanega in ko smo se sami soočili s to izkušnjo, smo se strinjali, da bi bilo dobro, da bi na enem mestu imeli napisane vse korake. Takrat, ko te doleti takšna situacija, si zelo nejevoljen brskati po spletu, klicati naokoli, da prideš do pravih podatkov, saj bi takrat rad imel trenutke za prebolevanje žalosti in soočanje z njo.

Zato smo se odločili, da naše izkušnje in podrobnosti v postopku posredujemo naprej in mogoče s tem pomagamo ljudem, da se od svojih dragih ljubljenčkov poslovijo na takšen način, ko se poslavljamo od človeških prijateljev:

Pri nas smo se morali odločiti za uspavanje. Z veterinarjem, Veterinarsko kliniko za male živali v Lescah na Gorenjskem smo se dogovorili, da uspavanje opravimo zjutraj, da lahko v enem dnevu izpeljemo vse postopke. S svojim avtom smo nato truplo prepeljali v plastični vrečki, ki jo dajo v Veterinarski kliniki, in škatli (škatla mora biti s pokrovom - po pravilih Veterinarske uprave RS, kupite pa jo lahko v Bauhausu, Merkurju ... Mi smo kupili eno kar precej veliko na koleščkih, ki se je kasneje izkazala za dokaj priročno zaradi prenašanja v avto, iz avta) na enoto Veterinarske uprave v Naklo, nato pa v krematorij v Avstrijo skupaj s papirji, ki smo jih dobili pri veterinarju in na upravi.

Kam po informacije?

Osnovne informacije so objavljene na spletni strani Veterinarske uprave. V Sloveniji ni možnosti upepelitve, imamo pa sporazum z Avstrijo za skrajšan postopek v krematoriju v Šentilju na avstrijski strani. Mogoč pa je tudi pokop na edinem pokopališču za male živali v Mariboru. Skrajšani postopek pomeni, da se dogovorite za papirje na enoti Veterinarske uprave in vam ni treba napovedati prevoza na centrali.

Kaj pomeni skrajšan postopek?

Skrajšan postopek pomeni, da osnovne podatke pošljete na enoto Veterinarske uprave na vašem območju (prej se dogovorite telefonsko). Mi smo to storili na Gorenjskem na enoti v Naklem. To je bil prvi tak postopek na Gorenjskem, prijazno pa nam je pomagal g. Rudi Bernik.

Pripraviti je treba naslednje podatke:

  • podatki o pošiljatelju (ime, priimek, naslov, davčna številka)

  • podatki o prejemniku (naslov obrata) - Tierkrematorium Renate und Eduard Reininger, Landscha 8, 8461 Ehrenhausen, Avstrija (AT-ST-77-01) - (opomba: na tem naslovu je krematorij registriran, upepelitev pa poteka na naslovu Landscha 95)

  • datum in čas pošiljanja ter predvideno trajanje transporta

  • podatki o prevozniku (ime in priimek, naslov, registrska številka prevoznega sredstva)

  • podatki o živali (ime, št. potnega lista, identifikacijska številka živali)


  • Napoved in dogovor na Veterinarski upravi (oziroma enoti)

    Nekaj dni pred uspavanjem smo napovedali na Veterinarski upravi, enoti v Kranju, da bomo potrebovali papirje. Pripravili smo vse podatke vnaprej in se dogovorili za uro, ko se bomo oglasili na Veterinarski upravi, kjer so nam predali papirje in preverili, kako je zapakirano (na vrečo so nalepili enega izmed papirjev).

    Napoved in dogovor v krematoriju

    Tri dni prej sva se dogovorili tudi v krematoriju za datum in uro, ko bi ga upepelili. To lahko storite na telefonski številki:

    Eduard Reininger
    Landscha 95
    8461 Ehrenhausen
    Telefoni:
    0699/10540911
    0699/11624479

    Bistveno lažje se boste dogovorili v nemškem jeziku, sicer pa so izredno prijazni in se potrudijo, da vas pokliče tudi kdo, ki zna tudi angleško.

    Krematorij

    Do krematorija smo se z Gorenjske vozili dve uri. Osnovne usmeritve pa so - od Maribora proti Šentilju, nato čez mejo po stari cesti (na krožnem križišču drugi izvoz - tretji izvoz je za avtocesto). Približno pet kilometrov se vozite naravnost po lokalni cesti, nato pa boste na levi strani zagledali tovarno Stabill. Takoj za to tovarno zavijete levo in po manj kot 500 metrih nato na prvem križišču zavijete desno in že ste pred krematorijem. Renate in Edudard sta izredno prijazna in zagotovo olajšata še tako težko slovo.

    Vesna Stanić

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.