mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 43  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : 11. Talanov memorial v znamenju severnih Primorcev
Dodal/a jana 22.9.2009 11:05:25 (3768 prebrano)



11. Talanov memorial v znamenju severnih Primorcev

Ljubljana, 20. september 2009 - Enajsti memorial Boža Talana, ekipno tekmovanje vodnikov reševalnih psov, je letos pripadel reševalcem Kinološkega društva (KD) Tolmin. Drugo mesto so zasedli njihovi kolegi iz KD Nova Gorica, tretje pa domačini iz KD Šmarna gora. Tradicionalna prireditev, s katero se slovenski reševalci vsako leto spomnijo na tragično umrlega kolega in kinološkega sodnika Boža Talana ter kolegico Mojco Plaznik, se je končala v soboto zvečer na vadbišču KD Šmarna gora - Tacen. Edino tovrstno tekmovanje reševalskih trojk pri nas namreč organizira tamkajšnja Enota reševalnih psov, letos pa se ga je udeležilo 13 ekip iz Slovenije in ena s Hrvaške.


Zmagovalna ekipa KD Tolmin

Celodnevno tekmovanje je bilo tudi letos sestavljeno iz šestih disciplin, s katerimi se vodniki reševalnih psov srečujejo na resničnih akcijah. Reševalci so se pomerili v iskanju izgubljenih v gozdu, zasutih pod ruševino in pogrešanih ob poti. Pokazati so morali tudi poslušnost psov, premagovanje lažjih in težjih ovir, vrvno tehniko in nudenje prve pomoči. Vse to morajo namreč obvladati tudi v resničnih akcijah, v katerih iščejo izgubljene v naravi, ali zasute pod ruševino ali snežnimi plazovi. Prvih je v Sloveniji največ, saj se reševalci s svojimi izurjenimi psi vsako leto v povprečju udeležijo okrog 40 iskalnih akcij, v katerih iščejo ljudi, izgubljene v naravi.

Med 14 ekipami, ki so letos tekmovale pod Šmarno goro, so največ točk zbrali člani ekipe KD Tolmin, ki so jo sestavljali Sebastjan Leban, Marinka Leban in Davorin Bastjančič. Drugo mesto so zasedli njihovi kolegi s severne Primorske, člani ekipe Kinološkega društva Nova Gorica (Igor Leban, David Ratej in Gregor Žigon), tretji pa so bili domačini iz Enote reševalnih psov Šmarna gora Tilen Škraba, Primož Sešek in Peter Porenta.


Drugouvrščena ekipa KD Nova Gorica


Tretjeuvrščena ekipa KD Šmarna gora

"Talanov memorial je namenjen predvsem dobri vaji za reševalce. Res je, da je uradno tekmovanje, vendar smo mu zbiranje točk dodali le zato, da smo ga malo popestrili," je ob zaključku 11. memoriala povedal predsednik prireditvenega odbora Marko Bručan.

Ob večerni podelitvi nagrad, ki sta se je udeležili tudi družini Talan in Plaznik, je nekaj besed o Božu Talanu, ki je leta 1999 umrl zaradi posledic prometne nesreče, in Mojci Plaznik, ki je pred tremi leti umrla ob začetku svetovnega prvenstva reševalnih psov v Švici, povedal poveljnik vseh slovenskih enot reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije Vlado Gerbec. Izpostavil je predvsem neizbrisen pečat, ki sta ga v spominu vodnikov reševalnih psov pustila oba prehitro umrla kolega, katerima so se udeleženci memoriala poklonili z minuto molka.

Enota reševalnih psov Kinološkega društva Šmarna gora
20. september 2009

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.