mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 36  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Šport, veselje in delo : Svetovni dan živali v parku Tivoli
Dodal/a jana 6.10.2009 11:51:47 (2097 prebrano)

Svetovni dan živali v parku Tivoli v Ljubljani

Ljubljana, 4. oktober 2009 - V Ljubljanskem parku Tivoli veliko praznovanje ob Svetovnem dnevu živali. Na dogodku, ki so ga ob podpori Mestne občine Ljubljana sooblikovala tudi različna društva, Zveza paraplegikov Slovenije in podjetje Mars Overseas Holding so se zabavali psi in njihovi lastniki.

Živali so nepogrešljiv del življenja na našem planetu, ljudje jim dolgujemo mnogo več, kakor jim pokažemo. Rešujejo življenja, lahko so naše oči in ušesa. Naši hišni ljubljenci in ljubljenke so naši najboljši prijatelji, ki nam polepšajo deževne dneve.



Prav zato je bilo ob Svetovnem dnevu živali v parku Tivoli organizirano praznovanje za pse in njihove lastnike ter vse ljudi, ki imajo radi živali. Dogajanje je bilo res pestro. Vaditeljica dog-frisbeeja Maja Kokalj je nastopila s psičkama Nelly in Bri, ki sta prikazali svoje veščine v lovljenju frizbija. Na stojnicah so se predstavila različna društva, KD Barje je organiziralo Malo šolo za pse in njihove lastnike, veterinarka iz KD Ljubljana je svetovala v pravi Veterinarski svetovalnici. V šov programu so se psi iz KD Krim predstavili v agilityju.



Pes je že dolgo časa tudi človekov koristen spremljevalec, kar so psi pri reševanju izpod ruševin ali snežnih plazov že velikokrat dokazali. Mojstri reševanja v takih težkih razmerah so tudi psi in njihovi vodniki iz enote reševalnih psov Kinološkega društva Šmarna Gora - Tacen, ki so danes predstavili svoje delo. Enota deluje v okviru civilne zaščite in policije, svojo uspešnost pa potrjuje s članstvom v državnih in regijskih enotah reševalnih psov.



Raziskave so pokazale, da psi zelo blagodejno vplivajo na ljudi, ki imajo fizične ali psihične težave, zato so psi pogosti gostje v domovih za starejše, pri otrocih z motnjami v razvoju, pri invalidih. Podjetje MARS, lastnik blagovne znamke Pedigree in Whiskas, se zaveda pozitivnega vpliva živali na ljudi in si prizadeva za odgovoren odnos do živali. Prav zato se je podjetje povezalo z Društvom paraplegikov Slovenije in ponudilo, da za izbranemu članu Zveze paraplegikov Slovenije pomaga pri nakupu, šolanju in vzdrževanju psa, ki bo tetraplegiku Igorju Škantlju iz Rudnika v Ljubljani pomagal pri vsakdanjih opravilih in ga spremljal ter razveseljeval na njegovih poteh. Priznani veterinar in kinolog Jože Vidic je ob tem povedal: "Dokazano je in pri svojem delu opažam, da je pes res lahko človekov najboljši prijatelj. Zato pozdravljam prizadevanja vseh, ki so omogočili, da bomo lahko članu Zveze paraplegikov Slovenije šolali in podarili psa, ki mu bo zagotovo obogatil življenje. Revija Moj pes v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije že več kot petnajst vodi akcijo POMAGAJMO PRIJATELJU, v okviru katere se šola pse za pomoč ljudem na invalidskem vozičku."



Na praznovanju pa je bila izpostavljena tudi odgovornost, ki jo imajo lastniki psov pri ohranjanju čiste Ljubljane in vseh drugih mest in krajev v Sloveniji. Pedigree je vsem lastnikom psov razdelili priročne etuije z vrečkami za pobiranje pasjih kakcev.



Foto in tekst: Mmd Ljubljana

  • Ostale fotografije v mojpesGaleriji
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.