mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 14  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Otrok in pes : 12. tradicionalna prireditev Mladi kinolog leta
Dodal/a jana 2.2.2010 11:26:02 (3603 prebrano)

12. tradicionalna prireditev MLADI KINOLOG LETA

V nedeljo, 31. januarja 2010 je v prijaznem okolju domovanja Hermana Lisjaka v otroškem muzeju Hermanov brlog v Celju potekala 12. tradicionalna prireditev MLADI KINOLOG LETA.

Mlada kinologinja leta 2009 je postala Hojka Sukič. Naslov si je prislužila z odlično raziskovalno nalogo Pes otroku volk ali prijatelj. Za najboljšo mentorico leta 2009 je bila izbrana Darka Sukič, pedagoginja na OŠ Lenart, za najboljši kinološki projekt leta 2009 pa Jana čarman, profesorica razrednega pouka na Osnovni šoli Vide Pregarc v Ljubljani.



Hkrati so na ogled postavili tudi razstavo otroških risb Pes moj prijatelj, ki so jih na natečaj prispevali otroci iz OŠ Vide Pragarc v Ljubljani, OŠ Borovnica in OŠ Lenart. Izmed 124 sodelujočih risb je akademski slikar Blaž Vehovar izbral najboljše, ki so predstavljene na razstavi. S tem je tudi zaključen projekt Pes moj prijatelj, ki ga je pripravila Komisija Otrok in pes pri Kinološki zvezi Slovenije in vodila Željka Fon Zidar.


del razstavljenih risb

Glavna zvezda prireditve je bila zagotovo Hojka Sukič, učenka 9. razreda OŠ Lenart, ko je predstavila svojo raziskovalno nalogo, za katero kinologi pravijo, da ji ni para v kinološki zgodovini.


Hojka Sukič med predstavitvijo svojega projekta

Hojka je za rojstni dan dobila škotsko ovčarko, ki je postala motiv za njeno delo v kinologiji. V nalogi jo je zanimalo, ali igra pes v otrokovem odraščanju pozitivno vlogo ali pa je otroka bolje obvarovati pred stikom s psom, ter kako je lahko pes otroku koristen in kdaj so njegovi vplivi škodljivi. Odlična naloga, ki jo lahko preberete TUKAJ.

Na prireditvi je Hojka prejela plaketo "mlada kinologinja leta 2009", sliko kraških ovčarjev akademskega slikarja Blaža Vehovarja, knjigo dr. Vidica Življenje s psom in zgoščenko o kraškem ovčarju.


akademski slikar Blaž Vehovar izroča sliko Hojki Sukič

Darka Sukič, profesorica pedagogike in sociologije ter kinologinja je za svoje delo z otroki na OŠ Lenart (zaposlena je kot šolska svetovalna delavka - pedagoginja), 10-letno sodelovanje s Komisijo Otrok in pes, za mentorstvo mnogim mladim in njeni hčerki, za poročanje ... prejela plaketo "najboljša mentorica leta 2009", risbo Miki Mustra in zgoščenko o kraškem ovčarju.


Darka Sukuč prejema plaketo

Na šoli vodi vrsto projektov: likovni izdelki na temo Odgovorni pasji lastniki, izdelovanje plakatov in opozorilnih tabel, da morajo lastniki psov pobirati iztrebke, izvedba in analiza ankete o pasjih iztrebkih, akcija Počistimo za svojimi pasjimi prijatelji, projekt Zavetišče za zavržene živali, v katerem so zbirali sredstva za Društvo za varstvo in zaščito živali Zrkovci, vsako leto učenci 4. razreda izvedejo projektni dan Naši hišni ljubljenci, vodenje skupine z naslovom Kinologija ali vse, kar bi morali vedeti o psu, učence seznanja z dejavnostmi kinološkega društva, zbirali so sredstva za psičko slepe Mojce in jo povabili na obisk ... Darka Sukič si želi, da bi na osnovnih šolah kinologija končno postala izbirni predmet.

Jana čarman, profesorica razrednega pouka in kinologinja je za projekt "Bralne urice z Mišo" prejela plaketo "najboljši kinološki projekt leta 2009", risbo Miki Mustra, knjigo dr. Vidica Življenje s psom in zgoščenko o kraškem ovčarju.


Jana čarman prejema plaketo

Jana orje ledino pri šolanju otrok in psov. Njen projekt Bralne urice z Mišo temelji na programu R.E.A.D* (Read Education Assistance Dogs). R.E.A.D projekt uspešno poteka v ZDA od leta 1999.
Njena pomočnica je terapevtska psička Miša. Otroci na srečanjih v knjižnjicah berejo poljubne zgodbe terapevtskim psom, ki jih "poslušajo", kar otroke spodbuja h glasnemu branju in posredno k pravilni izgovorjavi in odpravljanju strahu pred nastopanjem. Program bo vnešen v pedagoški proces na OŠ Vide Pregarc v Ljubljani. Poteka v okviru pouka slovenščine in podaljšanega bivanja, k sodelovanju pa so vabljene vse učiteljice in učenci/ke nižjih razredov. Sodelujoče učiteljice si izberejo pravljico ali zgodbo na temo psov ali drugih živali, učenci pa jih berejo poslušalki Miši...

Plaketo je za risbo, ki jo je na natečaj "Pes moj prijatelj" poslala individualno, dobila tudi Eva Vodopija.


Eva Vodopija

Na koncu je prisotne obiskal tudi Herman Lisjak, ter nas popeljal na ogled izvrstne razstave Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku, ki je v Otroškem muzeju Hermanov Brlog vse do 31.12.2010. Vabljeni tudi vi!


kustosinja Jožica Trateški in Herman Lisjak

Pripravila Jana Pahovnik,
foto Mirč


  • Več fotografij s prireditve in Hermanovega brloga

  • Projektna naloga Hojke Sukič - Pes otroku volk ali prijatelj

  • Otroški muzej Hermanov brlog - razstava Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.