mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Kaj je mantrailing?
Dodal/a jana 30.3.2010 12:57:19 (3498 prebrano)
Reševanje

Kaj je mantrailing?

Mantrailing je iskanje pogrešane osebe s pomočjo psa. Izraz izhaja iz angleščine: iz besed man = oseba in trailing = sledenje.

Pri mantrailingu se pes orientira po sledi vonja človeka - po njegovem individualnem vonju. Te lastnost koristijo vodniki psov, da lahko tudi v mestu najdejo pogrešano osebo.

Razlika med mantrailingom in sledenjem:
Pri mantrailingu se pes orientira po individualnem vonju človeka.
Nasprotno se pri sledenju išče po poškodbah tal.

Več o mantrailingu:
Mantrailing je iskanje točno določene osebe s psom, pri katerem koristimo vonj, ki ga pušča oseba. Pomembno je razumeti razliko med sledenjem in mantrailingom, ker se obe tehniki zelo razlikujeta.

Pri sledenju se sledi izključno po poškodbi tal, ki jih za sabo puščajo odtisi stopal, neodvisno od tega, kdo jih je pustil. Pri mantrailingu pes ne sledi sledovom stopal, ampak sled (trail) ki je nastala izključno iz odpadlih celic iskane osebe. To pomeni, da če se je iskana oseba odpeljala s kolesom, jo lahko še zmeraj najdete, četudi se ni dotaknila tal.

Pomembno znanje za vsakega vodnika...
človek stalno oddaja določeno količino mikroskopsko malih delcev, ki padejo s človeka kot snežinke in jih veter raznese. Odvisno od okolice ti delci pristanejo na grmovju, v špranjah zidov, na asfaltu ali travi. Tam jih razkrajajo bakterije v naravi. Ta razgradnja je odvisna od temperature, vlage in zgradbe tal.

V vsakem primeru je možno ta vonj slediti do 30 dni. Pes je zmožen vedno identificirati najbolj svež vonj. Za ljudi je zato pomembno, da se naučimo razumeti (brati) psa, ker sami nismo sposobni zaznati tega vonja.

Pomembno!
Treba se je naučiti zaupati psu in ga pravilno razumeti in opazovati.

Za dolge sledi je potrebno biti telesno pripravljen. Tako pes kot vodnik. Treba je razumeti, da sledenje včasih traja več ur. Ker sta oba izpostavljena velikim naporom, je treba imeti dovolj počitkov s pitjem.

Da se pes priuči, je treba začeti s kratkimi "traili", saj mora pes iz tisočih vonjev izločiti "trail" in se naučiti tega pravilno prepoznati. Tudi odnos do znancev, ki jih mora naenkrat ignorirati, promet, zmožnost se zaustaviti, ko mu je ukazano in nadaljevati s "trailom", se mora priučiti. Naučiti se mora tudi, da je "trail" pomembnejši od ostalih psov.

Pri "trailu" zmeraj uporabljamo vrvico. Dela z vrvico se moramo naučiti, saj psa z njo ne smemo usmerjati, ampak samo spremljati. Po načinu, kako pes išče, moramo spoznati, če je pes še na "trailu".

Dobro izučen pes bo sam zopet našel "trail". Pri "trailu" mora biti zmeraj zraven še ena spremljevalna oseba, ki preprečuje nevarnosti. Recimo, da opozori kolesarja na napeto vrvico. Spremljevalca potrebujemo tudi zato, da nam, če gre "trail" preko ograje, odpre vrata in podobno.

Pri "trailu" igra veter zelo pomembno vlogo. Vsak pih razmeče vonj oziroma celice tako, da te pristanejo na različnih grmih, zidovih ali ograjah. V križiščih je zato zelo pomembno znati "prebrati" psa. Veter lahko vonj nosi tudi več sto metrov.

Ko vodnik ugotovi, da je pes izgubil "trail", mora psa peljati nazaj na točko, kjer je siguren, da je pes še bil na "trailu". Zato je zelo pomembno, da se s psom za mantrailing ne prakticira več sledenje, ker mora pes slediti svojemu treningu. Poleg vetra spreminja "trail" tudi vreme. če je vroče in suho, bakterije hitreje odmirajo kot pri vlažnem in hladnem vremenu. Dež poživi delce, zelo nizke temperature skrajšajo čas vonja, kompletno pa bo vonj izginil šele po približno 30 dneh. Idividualni vonj se spreminja tudi s hrano in zdravili. Pes lahko ta odstopanja razloči.

O predmetu z vonjem
Pri izbiri predmeta je zelo pomembno paziti na to, da se uporablja samo en predmet in da se ga ni dotaknila neznana oseba. Zaželjeno je, da si predmet izbere vodnik psa in ga da v plastično vrečko. Vonj se ponudi psu šele nato, ko se pes prepriča, katere osebe so prisotne. Nato psu ponudimo vonj, ampak samo enkrat. Predmet moramo vzeti s sabo za primer da "trail" traja zelo dolgo in je treba naročiti naslednjega psa. Pes si lahko ponujeni vonj zapomni tako dolgo, dokler ne doseže cilja ali dokler mu ne snamemo oprsnice.

Informativno...
"Trail" se priporoča trenirati že z mladimi psi (mladiči), saj ima pes že takrat zelo razvit vonj. Začne se s hrano, nato pa se preide na predmet z vonjem in hrano na kratke "traile". Od začetka se koristi 3-4 metre dolga vrvica. Ko pa se vodnik navadi dela z vrvico, se lahko preide na 10 metrsko vrvico. Pes in vodnik naj bi bila dobro vidna. Odsevna obleka je zato priporočljiva. Oprsnico psu nataknemo tik pred začetkom in jo snamemo takoj, ko zaključimo, da pes ve, da je "trail" zaključen. Pri vsaki vaji mora biti zraven spremljevalec, zraven moramo imeti telefon, dovolj vode in manjši nahrbtnik.

Ne pozabite! Pes ni stroj. Potrebuje počitke in vodo!

Prevedel Gregor Komauer s strani http://www.mantrailing.at/ z dovoljenjem lastnika.


  • Debata na mojpesForumu
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.