mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 22  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Šport, veselje in delo : Dogfrisbee - šport, ki osvaja in navdušuje
Dodal/a jana 14.3.2011 11:15:49 (2390 prebrano)

Dogfrisbee - šport, ki osvaja in navdušuje

Pasji frizbi (ang. dogfrisbee, disc dog) je razmeroma mlad kinološki šport v Evropi, ki se hitro razširja in priteguje čedalje več ljubiteljev. Začel se je v Ameriki v sedemdesetih letih. Glavni poudarek tega športa je na tem, da uživata pes in vodnik pri varnem in spretnem metanju in lovljenju frizbijev.

Pri dogfrisbee-ju imamo več različnih disciplin: minidistance, long distance, Quadruped, time trial, dogdartbee (pikado), freestyle ... Pri tem športu je zelo pomembno, da uporabljamo za to primerne frizbije, da jih lepo mečemo in seveda program prilagodimo starosti in gibčnosti psa, da se pri tem zabavata tako pes kot vodnik.


foto Maja Rokavec

Freestyle je za gledalce najbolj zanimiv in zanj potrebujemo od pet do deset frizbijev. Ekipo sestavljata en vodnik in pes, lahko pa tudi dva vodnika in en pes. Program lahko traja od minute in pol do dveh minut, sodniki ocenjujejo po kategorijah, katere vključujejo pasjo gibčnost, zahtevnost nastopa, izvedbo itd. Neverjetni skoki, hitro ujeti zaporedni frizbiji, spektakularni odboji od vodnikovega telesa, plesni vložki s trikci in veliko različnih metov pritegnejo občinstvo.


foto Maja Rokavec

Minidistance (ali Toss & Fetch) je ena od disciplin, kjer potrebujemo samo en frizbi. Na voljo je določen čas za metanje (npr. 60-90 sekund), teren je velik do 50m in ima oznake na vsakih deset metrov. Praviloma morajo biti vsi ujeti frizbiji znotraj 50-tih metrov. Vsakih nadaljnih deset metrov dlje, ko frizbi leti oz. ga pes ujame, pomeni dodatne točke. Dodane točke so tudi, če pes ujame frizbi v zraku.


foto Maja Rokavec

Pri nas je ta šport zelo mlad, začetnica je Jean McCollister. Izobraževala se je v tujini, obiskala več seminarjev, nato pa svoje znanje prenesla še na slovenske 'pesjanarje', navdušene nad frizbijem. Leta 2007 je bil organiziran prvi skupinski nakup pasjih frizbijev za slovenske entuziaste. Istega leta je šla Jean s svojo psičko Lyro na prvo tekmo v Stromovko in zmagala v freestylu in minidistancu v razredu začetniki. V letu 2008 je potekalo več tekem na Madžarskem in češkem, udeležili so se jih tudi Slovenci s svojimi psi in dosegli zelo dobre uvrstitve, tudi prva mesta. V aprilu in novembru 2008 smo organizirali dve tekmi dogfrisbee 4fun. 17. - 19. 10. 2008 je Jean z Lyro odpotovala v Ameriko na svetovno prvenstvo in dosegla odlično 19. mesto.


foto Maja Rokavec

V letu 2009 smo se povezali v športno društvo Flipsi. Zabava je za nas izredno pomembna in imamo načelo, da se pri delu s psi neizmerno zabavamo. Društvo pomaga članom pri uresničevanju njihovih sanj na področju frizbija. Na tem mestu smo zbrani vsi z različnimi izkušnjami in smo vedno pripravljeni pomagati.


foto Blayo

Tekst Maja Rokavec
Športno društvo Flipsi

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.