mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Klubi in društva : KZS je praznovala 90. obletnico kinologije
Dodal/a jana 20.12.2011 13:11:49 (1816 prebrano)

KZS je praznovala 90. obletnico kinologije

Kinološka zveza Slovenije je v soboto, 17. decembra 2011, po koncu razstave CACIB Celje - Winter Winner 2011 slavila 90. obletnico kinologije v Sloveniji.

Del praznovanja je bil TOP 20 2011 - tekmovanje najbolj uspešnih razstavnih psov na razstavah v Sloveniji. Tekmovali so lahko vsi razstavljalci, domači in iz tujine. Upoštevani so bili rezultati državnih, mednarodnih in specialnih CAC razstav v Slovenji v letu 2011. Sodelovali so lahko psi, ki so se razstavljali v razredu mladih, vmesnih, zrelih, prvakov, delovnih in veteranov. Tokratni prestižni naslov je šel v roke samojedu Anatina Duran Duran, lastnice Martine Kavčič iz Slovenije.


TOP 20 2011
1. samojed Anatina Duran Duran (Slo)
2. nemški ovčar Nero Zlatolični (Slo)
3. resasti jazbečar: Miro' (I)
Foto Yinepu group


Ob praznovanju 90. obletnice je KZS izdala posebno delo o kraških ovčarjih, avtorja Miroslava Zidarja.
"Kraševec je edina mednarodno priznana slovenska avtohtona pasma od sicer petih (še štirje goniči), na katero smo lahko brez vsakršnih zadržkov nadvse ponosni, tako glede na skladen in prijazen videz kot tudi na značaj in uporabnost. Ta druga knjiga o kraševcu, ki je ravnokar izšla na 130 straneh, bo dobrodošla vsakemu lastniku kraševca, da to pasmo podrobneje spozna (njegovo zgodovino, razvoj, značilnosti ipd), predvsem pa bodočim lastnikom. Poleg tega je poslanstvo te knjige, da to našo dragoceno pasmo približamo tudi kinologom izven naših meja, zato je napisana hkrati tudi v angleščini. Ker je izšla ob 90 letnici Kinološke zveze Slovenije, je v tej knjigi dodano posebno poglavje o zgodovini te naše uspešne in v svetu spoštovane organizacije," je ob izidu povedal avtor, priznani slovenski kinolog Miroslav Zidar. Knjigo je založila Kinološka zveza Slovenije in je na voljo vsem zainteresiranim bralcem.


Avtor knjige Kraševec Miroslav Zidar in predsednik KZS mag. Blaž Kavčič v pogovoru
Foto Yinepu group


Ob prazniku je predsednik KZS mag. Blaž Kavčič povedal: "Iskreno se lahko veselimo praznika slovenske kinologije, ki je pomemben deležnik v slovenski družbi pri tkanju odnosov med ljudmi in živalmi, predvsem psi. Naš cilj je namreč tudi promocija odgovornega lastništva psa in spodbujanje sodelovanja med psom in človekom. Pes je lahko družinski prijatelj, dragocen sopotnik otrok in ostarelih, terapevt, sotekmovalec v športnih disciplinah, reševalec izpod ruševin, iskalec drog in sledov bolezni. V 15.000 letih se je pes od vseh živih bitij najtesneje povezal s človekom. To povezavo moramo poznati, spoštovati in razvijati."

Zbrane prijatelje kinologije so pozdravili številni gostje, med drugim tudi predsednik Lovske zveze Slovenije, gospod Srečko Felix Krope in predsednik Hrvaške kinološke zveze, gospod Damir Skok. Zanimiv kulturni program je prepletel lep večer v počastitev delovanja kinologije v Sloveniji.


Gostje KZS ob 90. obletnici slovenske kinologije
Foto Yinepu group

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.