mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Splošni nasveti : Ukrepanje ob zastrupitvi živali
Dodal/a jana 5.4.2012 10:26:22 (21240 prebrano)

Ukrepanje ob zastrupitvi živali

Lastniki hišnih živali se moramo zavedati, da niso vsi ljudje ljubitelji naših živali, temveč se med takimi, ki živali v svoji bližini samo ne marajo, naredijo pa jim nič ne, najdejo tudi taki, ki ukrepajo proti njim na najbolj nehumane načine - s strupom ali drugimi nevarnimi predmeti. Čeprav pišejo ljudje po internetu o zastrupitvah ves čas in ne samo tu in tam, je namernih zastrupitev v resnici malo. Se pa vsake toliko časa pojavijo. Precej več je nenamernih, ko hišna žival najde in poje nastavljen strup za podgane ali polže, ali se zastrupi s pokvarjeno hrano. Ljudje, ki skrbijo za svoje zelenjavne in cvetlične vrtove, bijejo boj s polži, ponekod pa imajo probleme tudi z glodavci, zato nastavljajo razne strupe, ki naj bi njihovo delo in pridelek ubranili pred škodljivci, v primeru podgan pa tudi zaščitili ljudi pred boleznimi. Nekateri (ne vsi) od teh preparatov so za pse in mačke smrtno škodljivi, če jih zaužijejo.

Ljudje večinoma ne vedo, kaj je njihov pes požrl, pogosto celo ne vedo tega, kje je nekaj požrl.

Neodgovorno je posploševati in vse pasje in mačje zastrupitve naprtiti sovražnikom živali in namernim zastrupljevalcem. Raje se vprašajmo, ali smo sami naredili vse, da do zastrupitve naše živali ne more priti. Imamo psa na sprehodih res pod nadzorom? Se sprehajamo samo tam, kjer je dovoljeno? Je naš maček na varnem v našem stanovanju, ali se prosto sprehaja po sosedovih vrtovih in gredicah?

Namesto vpitja, kako nas obkrožajo sami kriminalci - zastrupljevalci, odgovorno poskrbimo za varnost naših hišnih živali.


foto arhiv mojpes.net

Če se zgodi, da se naš ljubljenec zastrupi, je takojšnje ukrepanje nujno potrebno. Pomembno je, da res takoj ob prvih znakih odhitimo k veterinarju, kjer bo v veliko pomoč tudi vsaka informacija o tem, kaj in kdaj bi lahko žival požrla. Če imamo žival pod nadzorom, je sicer zelo malo možnosti, da do zastrupitve pride, vendar tudi to ni nemogoče.

Kljub veterinarski oskrbi zastrupljena žival žal pogosto pogine in predvsem v takih primerih si lastniki želijo ukrepanja pristojnih proti zastrupljevalcem.

Pisanje o tem po spletnem omrežju ne bo pomagalo. Pomaga pa:
- prijava veterinarskemu inšpektorju na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR),
- prijava na policijo,
- obdukcija.

Ljudje zelo redko prijavljajo sume zastrupitve živali na UVHVVR in policijo, vendar brez prijave nihče od navedenih ne more ukrepati. Postopek preiskave lahko policija sproži na podlagi prijave in konkretnih dokazov, zato so potrebni čim bolj natančni podatki o kraju, kjer je žival strup zaužila in o tem, v kakšni obliki je bil nastavljen strup ali druga škodljiva snov (steklo ali žeblji v nastavljeni hrani ...). Policija sama ne odstranjuje strupenih predmetov, temveč to lahko stori veterinarski ali sanitarni inšpektor. Vsekakor je ob sumu na zastrupitev nujno potrebno obvestiti vsaj eno od navedenih služb, sicer ne more nihče nič ukreniti in v kolikor gre res za zastrupljevalca, lahko pride do pogina še kakšne živali. Ker običajno nimamo pri roki vseh telefonskih številk za prijavljanje takih primerov, je dovolj, da pokličemo na številko 112 in prosimo za nadaljne napotke v zvezi s prijavo.

Za obdukcijo se lastniki poginule živali redko odločijo, vendar brez nje večinoma ni mogoče dokazati, za kakšen strup je šlo. Pri iskanju storilcev, predvsem pa pri dokazovanju, so podatki z obdukcije pogosto ključnega pomena. Če je žival zastrupitev preživela, je nujno potreben veterinarski izvid.

Društva za zaščito živali niso pravi naslov za prijave o morebitnem nastavljanju strupa živalim, ker ne morejo na noben način ukrepati, tudi prijavljati v našem imenu ne, saj so za prijavo potrebni konkretni podatki in dokazi. Društva niso pristojna za reševanje te problematike in ne morejo odstranjevati nevarnih snovi iz okolja, kot tudi ne iskati storilcev.

Spremljanje družabnih omrežij ni dovolj, da bi se izognili zastrupitvam. Učinkovit je lahko samo nadzor nad našo živaljo, v kolikor pa res pride do suma zastrupitve, lahko prijava pristojnim službam pomaga pri iskanju storilca in preprečevanju njegovega nadaljnega početja ter morebitnemu povečanju števila žrtev.


foto arhiv mojpes.net

Kako prepoznati znake zastrupitve
"Če je vaš pes na sprehodu zaužil sumljiv priboljšek in se slabo počuti, ga nemudoma odpeljite k veterinarju, kjer mu bodo izprali želodec ali pa ga bodo operirali. Znaki zastrupitve so po besedah veterinarke Barbare Smolej odvisni od vrste strupa in se lahko zelo razlikujejo. Strup proti podganam in glodalcem, denimo, deluje zelo počasi in povzroča krvavitev živali. Enako deluje tudi na psa ali mačko: žival postane apatična in bleda, telesna temperatura se ji zniža, nato pa počasi pade v komo. Strupi, ki delujejo na živčni bazi, učinkujejo zelo hitro. Žival, ki zaužije takšen strup, se trese, slini in zvija v krčih. Potem so tu spet drugi strupi, ki povzročajo bruhanje in drisko. Takšne klinične znake ima tudi zastrupitev s pokvarjeno hrano, ki prav tako lahko povzroči smrt, še posebej, če so prisotne glivice, plesni ali kvasovke."

Vir dnevnik.si

Pazite na svoje živali!

Jana Pahovnik
april 2012

Jerneja Sredenšek, dr. vet. med., je za spletno stran ambulante Medicovet napisala članek z naslovom Zastrupitev s strupom za podgane in polže - klik, kjer lahko najdemo vse o omenjenih strupih in navodila za ravnanje v primeru zastrupitve.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.