mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Klubi in društva : Umrl je Rajko Rotner
Dodal/a jana 2.11.2012 14:55:14 (3509 prebrano)



Rajko Rotner
1952 - 2012

21. oktobra 2012 je umrl Rajko Rotner. V svoji bogati kinološki karieri je bil mednarodni FCI sodnik za ocenjevanje psov vseh pasem, član Nadzornega odbora KZS, predsednik Vzrejne komisije za rottweilerje in bernske planšarske pse, vidni član večih pasemskih klubov, sodnik za delo šolanih psov, vodja rodovne knjige, vzreditelj različnih pasem psov, lastnik psarne Dobart ... Kinološka vrata so mu bila zaprta od leta 2010 dalje, ko mu je KZS zaradi njegove vloge v znani aferi 'bulmastifi' doživljenjsko odvzela sodniško licenco.

Mnogi kinologi se ga bodo vedno spominjali po optimizmu in vedrini ter njegovem prispevku k slovenski kinologiji.

Prav zato, ker se je vseh pozitivnih dosežkov in prispevkov posameznikov in skupin potrebno spominjati, ne pa jih za vedno izbrisati, ko gre kaj narobe, je prav, da se ga spomnimo tudi tukaj.

Jana Pahovnik



Poslovilni govor na grobu Rajka Rotnerja

Dragi prijatelj Rajko,

zelo nas je prizadela novica, da te ni več. Vedeli smo, da si bolan, vendar smo upali, da bo tvoj optimizem in močna volja zmagala. Več kot 35 let nas je kinologija družila, kalila in plemenitila.

Takrat si se nam priključil v Kinološkemu društvu Ljubljana. Imel si izredne sposobnosti in občutke za spoznavanja in razumevanja psov, zato smo te takoj povabili v vrste inštruktorjev. Od kod si črpal svoje znanje, nam ni bilo jasno, dejstvo je bilo, da si bil med nami najboljši inštruktor. Svoje sposobnosti si potrjeval tudi kot tekmovalec, saj si s svojim psom dobermanom črnim čujem dosegal lepe uspehe. Tako kot inštruktor si bil uspešen tudi kot vzreditelj dobermanov psarne DOBART.

Naša in tvoja hotenja niso imela meja. Tako si postal sodnik za ocenjevanje dela psov. Opažen in povabljen si bil v strokovne kroge na KZS, kjer si opravljal številne odgovorne funkcije. Med drugim si bil tudi predsednik komisije za strokovna vprašanja, deloval pa si tudi v različnih klubih. Najdemo te med ustanovitelji Slovenskega kluba za Bernske planšarske pse. Z nenehnim izpopolnjevanjem si pridobil naziv najvišjega razreda mednarodnega sodnika za ocenjevanje vseh pasem psov (all-round).

Priljubljen si bil doma in širše po svetu, saj si z znanjem več tujih jezikov zlahka navezoval medsebojne stike in tako tudi dostojno promoviral Slovenijo, na katero si bil zelo ponosen. Deloval si pošteno in nesebično.

Pošteno in nesebično delo pa je tudi za koga moteče. In tako nekdo vzame list papirja, drugi svinčnik, tretji pa na list pritisne piko. Piko, ki te je zaznamovala, vzela dobro ime, ugled in dostojanstvo. Napihnili so nepomembnosti, na katere ti niso dovolili ugovora. Vzeli so ti sodniško licenco in te izbrisali iz kinološkega sveta.

Večkrat si mi ponovil: "Saj sem bolan, ampak gre. S tem kar so mi naredili, pa so me kinološko ubili. Ne morem se pobrati, ker krivica preveč boli."

Dragi Rajko, številni tvoji prijatelji delimo tvoja čustva. Skušali smo ti stati ob strani z vplivi, besedami in s spodbudami, več pa nismo mogli narediti. Kinološka politika je opravila svoje.

Ko danes stojimo ob tebi v trenutku slovesa, smo prepričani, da je tudi ta usoda doprinesla k tvojemu prezgodnjemu odhodu. Rajko, za slovensko kinologijo si naredil veliko. Promoviral si jo na svoj iskrivo družaben način in tako utrdil njen ugled na zemljevidu svetovne kinologije.

Dragi Rajko, počaščeni smo, da smo bili tvoji prijatelji in zadovoljni, da smo skupaj s teboj prispevali k napredku slovenske kinologije. Hvala ti za vse to.

Počivaj v miru v prepričanju, da v naših srcih ostajaš za vedno.

V imenu Rajkotovih kinoloških prijateljev,
Franček Šterman
Koper, 26.10.2012

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.