mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Vaja iskanja pogrešanih oseb za območne enote
Dodal/a jana 25.3.2013 19:07:47 (2095 prebrano)

Vaja iskanja pogrešanih oseb za območne enote

V soboto, 23. marca 2013, je Kinološko društvo reševalnih psov Celje v okolici Šmartinskega jezera organiziralo Vajo iskanja pogrešanih oseb za območne enote.

Na "prikazni akciji", ki se je je udeležilo 12 vodnikov s psi, so potekale istočasno tri preizkušnje - orientacijska preizkušnja, GPS preizkušnja in pregled gozdnega terena. Tovrstne preizkušnje so za stalno pripravljenost in usposobljenost vodniških parov ključnega pomena, saj se tako vodniki kot psi vselej srečujejo z različnimi preprekami in izzivi.



Miloš Kužner, predsednik Kinološkega društva reševalnih psov Celje in vodje Območne enote, je po vaji povedal: "Vaja Območne enote za Štajersko, Koroško, Pomurje, Zasavje, Posavje in Dolenjsko z Belo krajino je bila namenjena iskanju in orientaciji v naravi. Prav za te namene smo člani enot reševalnih psov v Sloveniji največkrat aktivirani s strani Policije ter Uprave za zaščito in reševanje.

Na vaji, ki je potekala v organizaciji Kinološkega društva reševalnih psov Celje, je sodelovalo dvanajst vodnikov s psi. Razdelili so se v dve skupini. Ena je 'v strelcih' preiskovala v naprej pripravljen teren, kjer so morali poiskati osem 'pogrešanih'. Istočasno je druga skupina na zemljevid vrisovala točke, do katerih so morali priti s pomočjo znanj orientacije v naravi. Pri tem so lahko uporabljali vse pripomočke potrebne za orientacijo (zemljevid, kompas, GPS).






Vodniki s psi so se zelo izkazali pri iskanju, saj so brez velikih težav našli vse 'pogrešane', medtem ko so pri orientaciji imeli mogoče nekoliko več težav, a so vseeno uspešno našli vse iskane točke.

Na koncu smo skupaj ugotovili, da so takšne vaje zelo potrebne za skupinsko delo, ki je podlaga za uspešen pregled terena in najdbo iskane osebe. Zaradi tega se bomo na takšnih in podobnih vajah srečevali tudi v prihodnje."




Tekst in fotografije
Kinološko društvo reševalnih psov Celje

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.