mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Po kaj naj gredo kupci psov na pasjo razstavo?
Dodal/a jana 16.1.2015 21:14:44 (12940 prebrano)

Po kaj naj gredo kupci psov na pasjo razstavo?

Vedno sem presenečena, ko pride na mojpes.net kdo vprašat, katero pasmo naj si kupi. Ponavadi opiše, kako mora pes izgledati in kaj želi z njim početi. Nekateri mu naštevajo razne pasme in pasemske skupine, drugi predlagajo posvojitev v zavetiščih ali pri društvih, vsi pa opozarjamo, kaj vse je treba vložiti v psa, da se, ko odraste, morda vklopi v življenjski slog lastnika ... In potem nas naravnost 'sezujejo' izjave novincev, da so si ogledali slike in opise predlaganih pasem na netu in ja ..., "ta ali oni bi pa res bil tapravi". Včasih celo pričakujem izjavo, da bo izbrana pasma res pasala k budilki na nočni omarici.

Nakup psa ni hec, zato tudi iskanje informacij ne sme biti omejeno samo na gledanje slik na internetu, ki mu sledi dvig telefona in klic na oglas z 'bolhe'. Predsodke pred kinološkimi prireditvami bi morali vsi kupci psov za vedno pustiti daleč zadaj. Kdor namerava v svoj dom pripeljati psa, se mora nehati pretvarjati, da na razstavi ni mogoče izvedeti ali videti nič pametnega. Po informacije o pasmah je treba oditi tudi tja, kjer je več psov na kupu, da vsaj vidite, kako predstavniki kakšne pasme v resnici izgledajo in kakšne so razlike med njimi. Če razmišljate o psu, pojdite za začetek na pasjo razstavo, kjer je ponavadi nekaj sto predstavnikov različnih pasem in starosti. Imeli boste kaj videti in imeli se boste s kom pogovarjati. Naj bo vaša prva pasja razstava nekje na odprtem in ne v dvorani. Obisk ene razstave, na kateri boste nabrali informacije, ki jih potrebujete za iskanje pravega psa zase, ne pomeni, da bi morali postati stalen obiskovalec pasjih razstav.


Evropska razstava psov 2010, Celje, foto arhiv mojpes.net

Nekateri brez zadržkov pristopite in ogovorite vsakogar, drugi ste bolj zadržani in se radi za vse v naprej pripravite. Prepričana sem, da se je na nakup psa treba temeljito pripraviti in tole pišem predvsem za vse tiste, ki iščete informacije o pasmah in o vzrediteljih, obenem pa tudi za vse, ki ste stalno prisotni na razstavah in menite, da o njih vse veste, da vam je vse jasno in da so namenjene samo kinologom. Morda boste vmes našli kakšno podrobnost, ki je sami sploh opazili niste oz. o njej niste nikoli razmišljali, ker se že dolgo (morda sploh nikoli) niste na pasjo razstavo podali v vlogi obiskovalca in opazovalca.

Pasja razstava je lahko za pravega ljubitelja psov dogodek, kjer s svojim psom in prijatelji preživi krasen dan. Če ga krona še dobra sodniška ocena, kakšen naziv ali stopničke v zaključnem programu, bi dan za razstavljavca in pasemskega ljubitelja težko bil lepši. Seveda se tako, kot povsod, kjer se na kupu zbere večja množica ljudi, med razstavljavci najdejo tudi osebki, ki negativno izstopajo s svojim nešportnim vedenjem, včasih pa tudi nekorektnim ravnanjem do svojega psa. Vendar, naj vam take osebe ne pokvarijo razpoloženja, če ste se odločili kakšno pasjo razstavo pobliže ogledati kot obiskovalec, sploh pa, če ste bodoči lastnik psa.

Nekatere razstave se odvijajo v dvoranah (Ljubljana, Celje Vrtojba/Šempeter), torej v pokritih in zaprtih prostorih, druge na odprtih hipodromih (Barje, Bled), kinoloških poligonih (Hrušica, Maribor/Pohorje), športnih igriščih (Lendava, Koper) ali drugih dovolj velikih terenih (na Kipah nad Trbovljami, na letališču v Slovenj Gradcu ...).


CACIB Bled 2012, foto arhiv mojpes.net

Pred razstavo

Danes, ko ne gre več prav nič brez interneta, se tudi razstava pravzaprav začne na spletu. Za razstavljavca že nekaj mesecev ali vsaj tednov pred razstavo, za obiskovalca pa vsaj nekaj dni prej. Ker so razstave 'posejane' na lokacijah po vsej Sloveniji, priporočam, da si že v začetku leta ogledate podatke o načrtovanih pasjih razstavah, da dobite informacije o tem, katere bi lahko bile za vas zanimive (bližina razstave, termin ...) in si izbrane dodate v osebni koledar. Lahko pa, seveda, podatke o vsaki posamezni razstavi poiščete tudi sproti. Na mojpes.netu jih najhitreje najdete v mojpesKoledarju in na forumu v rubriki mojpes.net vabi na prireditve. Ponavadi je poleg osnovnih podatkov dodana tudi povezava do več informacij.

Kaj nam pove prijavnica na razstavo?

Seveda takoj pomislite, da kot obiskovalec ne potrebujete prijavnice na razstavo. Prav imate samo deloma. Res ne boste prijavili na razstavo svojega psa, lahko pa iz prijavnice razberete kup, tudi za obiskovalca uporabnih informacij. Za prikaz bom uporabila prijavnico na CACIB razstavi Maribor 2014 in Pohorje 2014:


Prijavnica na CACIB Maribor in CACIB Pohorje 2014
Iz prijavnice razberemo, kdaj prireditvi potekata, kdo ju organizira in ali gre za državni ali mednarodni razstavi. Na mednarodni (CACIB) razstavi je običajno več prijavljenih psov, kot na državni (CAC).


Prijavnica na CACIB Maribor in CACIB Pohorje 2014
Na voljo je točna lokacija razstave in podatek, da je poleg dveh 'glavnih' mednarodnih razstav psov vseh pasem še specialna razstava terierjev, ki je napovedana za soboto popoldan. Na specialnih razstavah je ponavadi prijavljenih več psov posamezne pasme ali skupine pasem. Kaj bi si lahko ljubitelj terierjev želel lepšega, kot videti nekaj deset psov raznih terierskih pasem na kupu, poleg tega pa tudi množico lastnikov in vzrediteljev?


Prijavnica na CACIB Maribor in CACIB Pohorje 2014
Povsem mogoče je, da se program na prireditvi sicer za nekaj časa zamakne (običajno organizatorji zamujajo, skoraj nemogoče pa je, da bi prehitevali), vendar je na prijavnici naveden program kot nek časovni in vsebinski okvir, na katerega lahko računamo. Ponavadi v prijavnicah navajajo samo osnovne elemente programa, podrobnosti dogajanja v glavnem ringu med ocenjevanjem ali pred oz. med zaključnim Best in Show (BIS) programom pa so objavljene v razstavnem katalogu, ki je na voljo na dan razstave.


Razstavni katalog CACIB Ljubljana I 2011
Program prireditve.

Statistika, ocenjevalni krogi, urnik ...

Pred leti je bila vsebina na prijavnici vse, kar je bilo pred prireditvijo mogoče izvedeti o posamezni razstavi, danes je že povsem običajno, da organizator nekaj dni pred razstavo objavi razpored po razstavnih krogih, pogosto pa tudi okviren urnik ocenjevanja, iz katerega razstavljavec vidi, kdaj bo s psom na vrsti pred sodnikom, obiskovalec pa, kdaj in v katerem razstavnem krogu bo lahko pse pozameznih pasem videl.

Urnik po krogih izgleda takole:


Urnik po krogih za državno razstavo CAC Trbovlje 2012, vir klik
Ljubitelj mopsov bi v zgornjem seznamu dobil informacije, da lahko pride na razstavišče nekaj po 10. uri, poišče razstavni krog številka 2 in v njem si bo lahko v pol ure ogledal ocenjevanje sedmih predstavnikov pasme, ki jih bo ocenjevala avstrijska sodnica Uschi Eisner. Če obiskovalca zanima več pasem, lahko vsako posebej poišče na urniku in si pripravi načrt, kdaj in ob katerem razstavnem krogu bo lahko spremljal katero pasmo.

Včasih organizatorji že pred prireditvijo objavijo tudi seznam razstavljavcev, vendar je zaenkrat to še redkost, nam pa podatki s takega seznama povedo, kateri lastniki in vzreditelji psov bodo predvidoma na razstavi prisotni s svojimi psi.

Na razstavi

Čeprav je tale članek namenjen vsem udeležencem razstav, je še posebej namenjen tistim obiskovalcem, ki želijo na razstavi priti do informacij o pasmah ter pred nakupom pasemskega psa vzpostaviti prve stike z lastniki psov in vzreditelji določene pasme. Zato bom šla 'od razstavnih vrat' do konca BIS programa z očmi takega obiskovalca. Razstavljavci, torej lastniki psov in vzreditelji, pa tudi organizatorji, lahko ob tem razmislijo, kako lahko osebno pripomorejo k širjenju informacij o 'njihovi' pasmi oz. kot organizatorji pripomorejo, da bodo tudi kupci psov pridobili na prireditvah čim več informacij o pasemskih psih in vzrediteljih.

Prihod na razstavišče

Na nekaterih razstavah bodo že na parkirišču od vas terjali plačilo parkirnine (Ljubljana, Maribor, Bled, Lipica, ...), potem pa ponekod še plačilo vstopnine (Ljubljana, Maribor, Celje, ...). Vstopnina vam omogoča le prihod na razstavni prostor. Zanjo ne boste dobili nobenih dodatnih materialov ali informacij, zato predlagam, da vsaj na prvi razstavi, ki jo boste obiskali, kupite razstavni katalog. Običajno stane nekaj evrov, če pa na razstavi koga poznate, ga lahko prosite, da vam ga posodi ali celo podari. Razstavni katalog kupite, kjer prodajajo vstopnice, sicer pa jih imajo običajno v razstavni pisarni. Na vseh razstavah je razstavna pisarna označena, zato je ni težko najti.

Ko imate vstopnico in katalog, se razglejte. Okrog vas bo vrvež, množica ljudi in psov, šotori, razstavne mizice, kletke, razstavni krogi, table ... Posebej razstava v dvorani bo od vas zahtevala kar nekaj iznajdljivosti med prebijanjem od enega razstavnega kroga do drugega. Precej bolje je na razstavah, ki so zunaj, kjer je več prostora in kjer ponekod pripravijo okrog razstavnih krogov celo poseben 'koridor' za obiskovalce in fotografe.


CACIB Ljubljana 2011, foto arhiv mojpes.net


CACIB Lendava 2014, foto arhiv mojpes.net


CACIB Celje 2011, foto arhiv mojpes.net


CACIB Koper (Lipica) 2014, foto arhiv mojpes.net

Razstavni katalog

Na razstave hodim že vrsto let in že ves čas so komentarji naključnih obiskovalcev zelo podobni. Razglabljajo o tem, katere pasme so psi, ki so trenutno v krogu, komentirajo jih, razlagajo drug drugemu, kdo od znancev ima podobnega psa ... Večini je skupno, da sekajo s pasmami in informacijami krepko mimo. S tem seveda ni nič narobe, če gre za obiskovalce, ki so se namesto v mestni park v nedeljo popoldan odpravili na pasjo razstavo, torej za ljudi, ki ne razmišljajo o nakupu neke pasme in ki jih posamezne pasme pravzaprav samo površno zanimajo, so jim všeč in pse radi opazujejo. Takoj, ko govorimo o ljudeh, ki se odločajo za nakup psa in izbirajo med različnimi pasmami oz. pasmo zase šele iščejo, pa tako početje ni več razumljivo.

Za stare razstavljavske mačke je katalog takoj po razstavi pogosto brez prave vrednosti. Za kupce pasemskih psov pa bi moral biti eden od pripomočkov pri iskanju podatkov o lastnikih in vzrediteljih ter razumevanja dogajanja na razstavi. Brez kataloga je lahko nepoznavalcu razstava samo ogled psov in prireditve, informacij pa veliko brez kataloga večina novincev domov ne bo odnesla.


Nekaj rastavnih katalogov iz leta 2014

Ocenjevalni krogi, seznami, kataloške številke ...

Torej, katalog ... Najprej pogledamo vanj, v katerem ocenjevalnem krogu ocenjujejo pasmo, ki nas zanima. To lahko storimo na dva načina: pogledamo na seznam pasem po skupinah FCI ali na seznam ocenjevalnih krogov. V obeh primerih najdemo ob pasmi navedene tudi kataloške številke, ki pripadajo psom iskane pasme.


Razstavni katalog CACIB Lendava 2014
Na seznamu pasem po skupinah FCI lahko vidimo, da sta v katalogu dva avstralska ovčarja, en samec in ena samica, ki imata kataloški številki 66 in 67 in bosta nastopila v krogu št. 2.


Razstavni katalog CACIB Lendava 2014
Na seznamu ocenjevalnih krogov lahko vidimo, da ocenjuje pse v krogu št. 1 madžarski sodnik Vilmos Kardos, ki bo začel z ocenjevanjem kratkodlakih weimarancev in nadaljeval po seznamu. Recimo, da nas zanimajo angleški setri: Iz navedenega seznama lahko ugotovimo, da bodo predvidoma štirje predstavniki pasme na vrsti od 10.42 naprej, da sta prijavljena dva samca in dve samici in da imajo kataloške številke od št. 15 do št. 18.

Podrobne podatke za vse štiri pse najdemo pod istimi zaporednimi številkami v nadaljevanju kataloga:


Razstavni katalog CACIB Lendava 2014
Zgoraj vidimo podrobnosti o vseh štirih angleških setrih. Eden prihaja iz Hrvaške, trije pa iz Avstrije. Za vsakega psa je navedeno: spol, razred, kataloška številka, rodovniško ime, oznaka in številka rodovnika, datum rojstva, rodovniško ime očeta, rodovniško ime matere, podatki o vzreditelju (ime in priimek, psarna, država), podatki o lastniku. Česar o vzrediteljih in/ali lastnikih psov z razstave ne ponudi razstavni katalog, ponudi internet in samo od posameznika je odvisno, koliko je pred nakupom psa pripravljen vložiti energije v iskanje informacij in komuniciranje z drugimi ljudmi.

Če ne boste kupili ali kako drugače dobili kataloga, si lahko pomagate tudi s tablami pred vhodi v posamezne ocenjevalne kroge, kjer so podatki o dogajanju, vendar brez imen psov in podatkov o vzrediteljih in lastnikih. To pomeni, da boste morali za informacije pristopiti k razstavljavcem že na razstavi.


CACIB Koper (Lipica) 2014, foto arhiv mojpes.net
Razstavljavka z novofundlandcem vstopa v ocenjevalni krog št. 1, v katerem sodnik že ocenjuje pse, gledalci ob robu kroga opazujejo dogajanje, na tabli ob vhodu pa je seznam za ta ocenjevalni krog.

Postojte ob ocenjevalnem krogu in opazujte pse, lastnike in sodnike med ocenjevanjem. Ne nadlegujte lastnikov z vprašanji, dokler sojenje pasme ni zaključeno. Četudi bo lastnik s psom prišel iz ocenjevalnega kroga, ni rečeno, da sta že zaključila svoj nastop. Lahko bosta morala nazaj v nadaljni izbor in pred tem ju boste z vprašanji samo motili. Torej, počakajte do konca ocenjevanja pasme, šele potem pristopite k lastnikom in jih vprašajte, kar vas zanima.

V ocenjevalnem krogu imajo vsi razstavljavci na vidnem mestu kataloško številko psa, ki ga razstavljajo. V razstavnem katalogu lahko že med ocenjevanjem pogledate podatke o posameznem psu (kot navajam zgoraj za angleške setre) in se tako že vnaprej pripravite, h komu boste pristopili po ocenjevanju, v kakšnem jeziku ga boste nagovorili in podobno.


CACIB Maribor 2011, foto arhiv mojpes.net
Razstavljavka predstavlja sodniku Johnu Muldoonu iz Irske salukija s kataloško številko 590. Pogled v razstavni katalog nam poleg vseh ostalih podatkov pove, da pripada ta kataloška številka samici z imenom Edisova Farasha in da je iz Slovenije.

Pogosto pse razstavljajo profesionalni 'handlerji'. Včasih lastniki stojijo ob ringu in 'navijajo', včasih pa profesionalci sami s psi potujejo z razstave na razstavo. Z opazovanjem dogajanja boste videli, h komu želite pristopiti. Tudi profesionalni razstavljavci vam lahko dajo informacije o vzrediteljih in potem tam nadaljujete z zbiranjem dodatnih podatkov.

Čas ocenjevanja psov je najboljši čas, da naberete informacije. Ko bo ocenjevanja konec, bodo razstavljavci večinoma odšli stran od svojega ocenjevalnega kroga, šli v šotor, dali psa v kletko ali torbo, ali celo odšli z razstavišča in tako ne boste imeli več možnosti vprašati tistega, kar ste nameravali. Zato ne čakajte, da boste kaj opravili popoldan. Morda vam bo vseeno uspelo, vendar na to ne računajte z gotovostjo.

Po koncu ocenjevanja psov je odmor, včasih je že med odmorom zabavni program, sicer pa se potem, ko je napovedano tekmovanje v junior in senior handlingu, dogajanje nadaljuje s programom Best in show (BIS). V BIS programu se v 'velikem' krogu zvrstijo vsi najlepši psi posameznih starosti in pasem, od mladičev do veteranov, sodniki pa med vso to 'kosmato smetano' izberejo najlepše pse razstave.

Kaj je mogoče videti v BIS programu?

V Best in show program lahko pridejo vsi psi, ki so jih izbrali sodniki kot najlepše v posamezni starostni skupini posamezne pasme (mladiči, najmlajši, mladi, odrasli, veterani) in prijavljeni pari ter vzrejne skupine.


Razstavni katalog CACIB Ljubljana I 2011
BIS program v razstavnem katalogu, kjer vidimo, da se najprej pomerijo razstavljavci v junior in senior handlingu, za njimi pa se zvrstijo psi po starostnih skupinah (mladiči 4-6 mesecev, najmlajši 6-9 mesecev, mladi 9-18 mesecev so včasih na začetku, včasih pa na koncu, ter veterani nad 8 let), nato še pari in vzrejne skupine, potem pa pasemske skupine in čisto na koncu izberejo še najlepše pse razstave. Na sliki je razpored programa po vsebini, času in sodnikih.

Ponavadi sodnik izbere nekaj psov v ožji izbor. Izbrane pse še bolj podrobno pregleda in med njimi izbere tri najlepše v starostni ali pasemski skupini. Ti se potem razvrstijo na ustrezne zmagovalne stopničke za prevzem pokalov in nagrad ter fotografiranje.


CACIB Pohorje 2013, foto arhiv mojpes.net
Danska sodnica Lillian Lleton je povabila razstavljavko z yorkshire terierjem Guemart You Could Be Mine iz Češke v ožji izbor med terierji, ki so bili na razstavi najlepši v svoji pasmi.

Več fotografij z razstav, med katerimi so tudi fotografije BIS izborov in zmagovalcev, najdete v mojpesGaleriji in na portalu v rubriki o razstavljanju.

S psom, ki ga ne razstavljamo, ne smemo na nekatera razstavišča?

Na razstave, ki se odvijajo v dvoranah ali v drugih zaprtih prostorih, običajno ni dovoljeno voditi psov, ki niso prijavljeni na prireditvi.


CACIB Ljubljana 2011, foto arhiv mojpes.net

Na razstavah, ki so organizirane na odprtih terenih, lahko običajno brez težav pripeljete tudi svojega cepljenega psa, ki ga ne razstavljate. Pri vstopu na razstavišče boste morali pokazati pasji potni list, zato ga ne pozabite vzeti s seboj. Pes mora biti redno cepljen proti steklini. Razstave in ostale kinološke prireditve na prostem so običajno primeren prostor za socializacijo psov, če le ravnamo za silo po pameti, imamo psa na povodcu in mu ne dovolimo težiti drugim psom in ljudem.


Spremljevalec na razstavi v Lendavi
CACIB Lendava 2014, foto arhiv mojpes.net

Za pasje navdušence

Čeprav morda še nimate psa in se boste šli na prvo razstavo samo razgledat in iskat informacije, se boste zagotovo ustavili ob stojnicah, ki jih je zadnje čase tudi na slovenskih razstavah kar nekaj in ki ponujajo vse mogoče artikle za pse in za nas, lastnike. Pogosto prodajalci ponujajo izdelke po promocijskih cenah in je nakup cenejši. Če drugega ne, se lahko na razstavi seznanite s ponudniki in cenami, s katerimi se boste po nakupu psa morali soočiti tudi zares.


CACIB Maribor 2011, foto arhiv mojpes.net
Pogled na del stojnic.


CACIB Koper (Lipica) 2014, foto arhiv mojpes.net
Pogled na del stojnic.

Če se boste po branju tega zapisa prvič odpravili na razstavo, vam želim čim bolj pozitivno izkušnjo. Ne pustite si vzeti veselja, ne od lažnih poznavalcev, ki vam znajo o razstavah vse sorte natvesti, sami pa še na nobeni niso bili, prav tako pa tudi ne od kakšnega razstavljavca, ki se bo po vašem mnenju na razstavi neprimerno obnašal. Uživajte. In če boste na razstavo šli po informacije o lastnikih in vzrediteljih psov pasme, ki vas zanima, se ne pustite motiti, temveč povprašajte o vsem, kar vas zanima in pridobite čim več informacij.

Jana Pahovnik
16. januar 2015

Informacije o posameznih prireditvah ...


CAC Hrušica 2009, foto arhiv mojpes.net

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.