mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Predpisi in dokumenti : EU: Preprečevanje tihotapljenja hišnih živali
Dodal/a jana 26.2.2016 21:54:12 (1652 prebrano)

EU: Preprečevanje tihotapljenja hišnih živali

Evropski parlament je v četrtek, 25. 2. 2016, sprejel priporočila, da bi si morale članice Unije izmenjevati podatke o registriranih psih in mačkah, saj nezakonita trgovina s hišnimi živalmi narašča. Živali se pogosto zlorabljajo, povečuje se tveganje širjenja nalezljivih bolezni, nezakonita trgovina z njimi, vključno z divjimi in eksotičnimi živalskimi vrstami, pa je vedno bolj povezana z organiziranim kriminalom.

Nezakonodajna resolucija poziva Komisijo, naj zagotovi, da bodo imele vse države članice tehnično usklajene registre mačk in psov ter razmisli o uvedi registracije in baz podatkov tudi za druge hišne živali. Ustrezno ukrepanje bi zmanjšalo možnosti za ponarejanje dokumentov in nezakonito trgovino, s čimer bi izboljšali dobrobit živali, zaščitili javno zdravje in zdravje živali ter zagotovili učinkovito sledljivost znotraj Unije.


Fotografija je simbolična, arhiv mojpes.net

Številne države članice že imajo obvezne sisteme identifikacije in registracije hišnih živali, vendar so med njimi razlike glede tega, katere informacije se beležijo, za katere vrste živali veljajo zahteve ter na kateri ravni upravljanja se informacije hranijo. Nacionalne baze podatkov bi zato morale biti tehnično usklajene in upoštevati pravila o varstvu osebnih podatkov lastnikov in prodajalcev hišnih živali

Boj proti nezakoniti trgovini s hišnimi in divjimi živalmi

Resolucija poziva Komisijo, naj sprejme odločne in učinkovite ukrepe za boj proti nezakoniti trgovini s hišnimi živalmi, vključno s prostoživečimi živalmi, ki se gojijo kot domači ljubljenčki. Živali, s katerimi se nezakonito trguje, se pogosto gojijo v neprimernih razmerah, niso socializirane in so bolj izpostavljene tveganju bolezni. Kar 70 odstotkov novih bolezni, ki so se v zadnjih desetletjih pojavile pri ljudeh, je živalskega izvora.

Ozadje

Predlog uredbe za "Zakon o zdravju živali", o katerem so se poslanci in predstavniki držav članic neformalno dogovorili že junija lani, bo Parlament sprejemal v drugi obravnavi na marčevskem plenarnem zasedanju. Z novimi pravili bo Komisija dobila pooblastilo, da državam članicam lahko naloži vzpostavitev nacionalnih registrov hišnih ljubljenčkov kot del ukrepov za njihovo sledljivost po EU in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Bodoča zakonodaja predvideva tudi registracijo vseh poklicnih vzrediteljev in prodajalcev hišnih živali.

Več:
Sprejeto besedilo (25. 2. 2016; strani 158-161)
Videoposnetek razprave (04.02.2016)
Koraki v postopku (v angleščini)

Evropski parlament
Tiskovna služba








vir Sprejeta besedila, začasna izdaja

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.