mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Psi terapevti : "Brez psa vodnika so vse ulice slepe ..."
Dodal/a jana 25.4.2016 10:03:12 (1735 prebrano)

Mednarodna konferenca Evropske zveze psov vodnikov (EGDF) 2016
Brdo pri Kranju, 14. do 16. april 2016

BREZ PSA VODNIKA SO VSE ULICE SLEPE ...

Za nami je velik dogodek. Društvo SLO-CANIS, ki se ukvarja s šolanjem psov vodnikov za slepe in slabovidne osebe, je bilo organizator letošnje mednarodne konference EGDF - Evropske zveze psov vodnikov. Enkrat letno se srečamo stanovski kolegi iz cele Evrope in se seznanimo z novimi spoznanji, smernicami in rezultati na področju psov vodnikov za slepe in slabovidne osebe. Konferenco je letos prvič gostila Slovenija.

Še posebej smo ponosni, da je ta potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja, ki nam je tudi na tak način izkazal podporo in priznanje za humanitarno delo. Obiskal pa nas je tudi konzul madžarske ambasade v Sloveniji, Gergely Schuchtár, ki je na dobrodelni večerji izmenjal tudi mnenja s sorojaki.



V Evropsko zvezo psov vodnikov (European Guide Dog Federation) je trenutno vključenih 36 članic iz 21 evropskih držav. Povezuje organizacije uporabnikov psov vodnikov in šole za usposabljanje psov vodnikov za slepe in slabovidne osebe. Prednostne usmeritve so osveščanje javnosti glede problematike dostopnosti slepih oseb na vse javne prostore in prevozna sredstva, priprava uporabnih predlogov za evropske komisije, predvsem na področju standardizacije šolanja in sprememb evropske zakonodaje. Pri tem so v zadnjih letih veliki premiki. O najnovejših smo se pogovarjali in se z uspešno prakso seznanili na konferenci.

Za prizorišče tridnevnega dogodka smo izbrali protokolarni objekt na Brdu, kjer smo v Hotelu in Kongresnem centru med 14. in 16. aprilom 2016 izpeljali konferenco z naslovno temo "Brez psa vodnika so vse ulice slepe".



Na konferenci je bilo 50 udeležencev iz 15 evropskih držav. Program je bil obsežen, poleg letne skupščine in dvodnevne konference z aktualnimi temami, delavnicami, razpravami, debatami in poročili, smo se družili tudi na dobrodelni večerji in na izletu.

Kljub velikim naporom, da bi na tako pomembno konferenco privabili zainteresirano javnost Slovenije, nam to ni uspelo. Poslanih je bilo čez 900 vabil na ministrstva, konzulate, humanitarne in invalidske organizacije, medije, društva in posameznike. Odzvali so se samo trije: Zavod za zdravstveno zavarovanje, slepa uporabnica psa vodnika in zainteresirana posameznica. Takšna neodzivnost predvsem na strani slepih in slabovidnih ljudi iz Slovenije ter invalidskih organizacij je bila za nas veliko presenečenje. Ali nova mobilnost s psi vodniki in psi pomočniki res še ni aktualna v Sloveniji? Na to bodo morali odgovoriti predvsem tisti odgovorni, ki se ukvarjajo z enakimi možnostmi za vse invalide.

Kar 16 slepih delegatov pa je prišlo na konferenco iz Evrope. Nekateri povsem sami iz daljne Švedske, Nizozemske in Nemčije ter Francije. Potovali so z vlaki in letali, za pomoč pa so imeli svoje pse vodnike, ki so še enkrat pokazali, da so nepogrešljivi v njihovem življenju, ki ga živijo polno in samostojno.

Na gala dobrodelni večerji je krajši kulturni program ponudil pravo pašo za vse čute. Nastopili so talentirani učenci iz British School Ljubljana, ki so zapeli, zaigrali in zaplesali za vse goste. Prav veselo vzdušje je naredil mlad fant Žan Prša s svojo harmoniko in pokazal, da slepota ni ovira za kulturno in družabno udejstvovanje. Njegov pes vodnik Oskar je bil prava zvezda večera. Vrhunec večera pa sta bila svetovno priznana plesalca, slovensko-avstralski par, ki že dvajset let ogreva plesne podije s svojim plesom, Gordana Grandošek in Trent Whiddon. Energični zvoki jiva, rumbe in foxtrotta in usklajeni gibi so nas kar začarali. Ogledali smo si dokumentarni film o Sabini Dermota, slepi ženski z neverjetno energijo, ki se ukvarja s številnimi športi in aktivnostmi ter nas preseneča s svojim pozitivnim odnosom do življenja. Film smo si premierno ogledali v posebni audio-deskripcijski, angleški verziji za slepe in slabovidne.

V Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani so nam prijazno razkazali svoj park čutil, kjer smo se tudi neizmerno zabavali. Sledil je ogled centra Ljubljane, ki je utripala v žaru evropske prestolnice in mestnega vrveža. Poudarek je bil na čutnih in tipnih zaznavah, kar so naši gostje še posebej cenili. Presenečenje je bil sprejem pri ljubljanskem županu, Zoranu Jankoviću, ki je sproščeno pokramljal z nami. Izlet, v organizaciji Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, smo sklenili na Bledu, ki je požel navdušena občudovanja.

Lahko rečemo, da je konferenca uspela v vseh pogledih, vsebinskem, organizacijskem, izvedbenem ter družabnem. Slovenija je tako še enkrat več napravila dober vtis in ustvarila lepe spomine udeležencem.

V Mariboru, 18/04-2016
Zapisala: Alenka Galun SLO-CANIS


Slovensko združenje inštruktorjev - Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev CANIS
Pisarna: Erjavčeva 43, SI-2000 Maribor
Sedež: Ob Blažovnici 58, SI-2341 Limbuš
Email: info@slo-canis.net; www.slo-canis.net;
GSM 041 38 00 39 ali 02 320 11 70; fax: 02 331-54-11.



S poslanim sms z besedo "PES" na številko 1919 (Telekom, Simobil, Izimobil, Telemach, Debitel) lahko tisti, ki razumete in podpirate prizadevanja po izgradnji boljšega jutri, prispevali 1 € za pse vodnike in pse pomočnike za tiste, ki so v življenju gibalno ali senzorno prikrajšani.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.