mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Splošni nasveti : S psom v poletje ...
Dodal/a jana 1.9.2003 17:38:34 (12516 prebrano)

S psom v poletje ...

Bliža se čas poletnih dopustov na morju, v toplicah, ob rekah in jezerih, v gorah, doma in v tujini. Ker je za mnoge od nas pes član družine, ga ne puščamo doma, ampak je naš spremljevalec tudi v vročih poletnih dneh na našem oddihu. In tudi, če psa ne boste vzeli s seboj na počitnice, so nekateri poletni veterinarski nasveti več kot dobrodošli.

... kje smo dobrodošli ...

Še preden začnemo planirati počitnice, ko izbiramo kraj, način prevoza in nastanitev, se moramo pozanimati ali smo v naselju, hotelu ali kampu dobrodošli v družbi z našim štirinožnim prijateljem.

... veterinarska potrdila ...

Pred odhodom na dopust preverite ali je mikročip na svojem mestu in ali ima vaš pes vsa potrebna cepljenja, ki morajo biti vpisana v njegovo knjižico. Po zakonu mora biti pes po programu cepljen proti steklini, cepljenje proti drugim kužnim obolenjem (pasja kuga, parvoviroza, hepatitis, leptospiroza, kužni kašelj) pa je priporočeno. Za potovanje potrebuje vaš pes tudi Evropski potni list.

... na pot ...

Dobro je vedeti kaj vse je priporočeno vzeti s seboj na dopust, da bo vaše bivanje in bivanje psa na oddihu brezskrbno:
  • ovratnica in povodec,
  • posoda za vodo in hrano (tudi plastenka za vodo ne bo odveč),

  • nagobčnik (če je potrebno),
  • prva pomoč: obveze in sterilna gaza, vata, levkoplast, termometer, pinceta za odstranjevanje klopov, pinceta, škarje, razkužilo za izpiranje ran, priporočen je tudi nagobčnik, ker lahko sicer miroljuben pes postane ob kakršnikoli poškodbi agresiven.


  • ... pes v avtu ...

    Odrasli psi z vožnjo ponavadi nimajo težav, nekateri, predvsem mladi psi pa vožnje ne prenašajo najbolje. Med vožnjo se veliko slinijo, so vznemirjeni in jih sili na bruhanje, lahko pa jim je tako slabo, da v avtu vedno bruhajo. Poleti, ko je vožnja začinjena še z vročino, pa se te težave celo stopnjujejo. Takšne pse postopoma navajamo na vožnjo, s krajšimi vožnjami in vmesnimi premori, postopoma pa razdaljo povečujemo, premore pa zmanjšujemo.

    Pa še nekaj, ko smo ravno pri psu v avtu: Nikoli ne peljite psa prvič v avtomobilu k veterinarju. Vožnjo bo povezoval z obiskom pri veterinarju, kar pa zanj ni vedno prijetna izkušnja.

    Težave pri vožnji v avtomobilu minejo, ko pes odraste. Lahko pa jih omilimo tudi z zdravili, ki jih predpiše veterinar. Psa pred vožnjo nikoli ne hranimo. Poleti je najprimernejši čas za vožnjo ponoči ali zgodaj zjutraj, da se izognemo soncu in vročini. Med vožnjo se večkrat ustavite, da pes opravi potrebo in mu ponudite hladno vodo. Najprimernejši avto za vožnjo s psom je vsekakor tisti s klimatsko napravo, vendar bodite pri tem previdni in ne pretiravajte s "hladom", ker lahko veliki temperaturni preskoki povzročijo prehlad, vnetje oči in ušes. Enako velja za vožnjo pri odprtem oknu ali celo kadar pes drži glavo skozenj. Eno od pravil, ki tudi velja pri vsaki vožnji psa v avtomobilu je, da ima pes v avtu svoj prostor. Večji psi pa naj bodo od voznika ločeni z mrežo.

    Poleti ne puščajte psov v avtomobilu!


    Plakat pripravil ŠKD Celeia v sodelovanju z uredništvom Dogs Today, 2011

    ... prehrana poleti ...

    Pri višjih temperaturah potrebuje pes manj hrane, oziroma manj kalorij. Hranimo ga zjutraj ali zvečer, lahko pa obrok razdelimo na dva dela, zjutraj in zvečer. Ker se poleti hrana hitreje kvari, jo odstranimo sproti, da pes ne bo jedel pokvarjene; najbolje je, da mu ponudimo suho hrano (briketi), ki ni hitro pokvarljiva. Pomembne so zadostne količine sveže vode.

    ... na dopustu ...

    V turističnih krajih veljajo za štirinožce določena pravila in ko prispemo tja, je dobro, da se o njih pozanimamo na recepcijah kampov, hotelov ipd., ter seveda ta pravila upoštevamo. Pozorni bodimo na sprehajanje psa, ki mora biti običajno na povodcu in iztrebljanje, pri čemer večinoma veljajo pravila, da lastnik iztrebke pobere in odvrže v smeti. Ponekod celo obstajajo smetnjaki, zraven katerih so vrečke za iztrebke. Tudi mesta za kopanje niso kar povsod, najmanj bo pes v nadlego drugim turistom na manj obiskanih plažah, kjer je manj kopalcev.

    Za samo počutje psa pa: poskrbimo, da bo pes v senci z zadostno količino vode v hudi pripeki in ne sprehajajmo ga po največji vročini. Njemu in vam bo prijal sprehod zgodaj zjutraj ali zvečer. Ne puščajte psa v zaprtih prostorih, ki so izpostavljeni vročini, npr. šotori, avtomobili, prikolice ipd. Omogočite mu kopanje večkrat na dan. Če peljete psa zraven na plažo upoštevajte, da ste vi v kopalkah, pa vam je vroče, pes pa je odet v dlako in mu je še bolj vroče. Privoščite mu senco!

    ... najpogostejše zdravstvene težave ...

    TOPLOTNI UDAR ALI SONČARICA
    Psi so izredno občutljivi na visoko vročino. Imajo zakrnele znojne žleze in se ne potijo, odvečno tekočino odvajajo skozi pljuča z dihanjem. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v 15 minutah. Prav tako obstaja nevarnost toplotnega udara, če psa peljemo na sprehod v največji vročini (kakršnakoli povečana telesna aktivnost). Pri toplotnem udaru se poveča telesna temperatura in zniža krvni tlak, nastopijo težave z dihanjem, lahko pa tudi živčne motnje. Znaki toplotnega udara so: pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste (cianotične) vidne sluznice, povišana telesna temperatura (41 - 43°C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest, celo pogin.

    PRVA POMOč pri vročinskem udaru: psa moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in postopoma ohlajati s hladno vodo (tuš, gumjasta cev, reka, jezero, morje, ...), glavo naj ima dvignjeno, ko psa ohladimo, poiščimo najbližjo veterinarsko pomoč.

    PIKI INSEKTOV IN URIZI KAČ
    Bolj nevarni so tako piki insektov kot ugrizi kač za manjše pse in mladiče ter pse, ki so alergični na pike čebel, os, sršenov, ... Najnevarnejši so piki na območju grla in žrela, ker lahko oteklina, ki pri tem nastane povzroči težave z dihanjem ali celo zadušitev. Eden od znakov alergije na pike je tudi bruhanje, driska, opletajoča hoja in zvišana temperatura. Ugrizi kač so najpogostejši okoli gobčka in na tačkah. Pičeno mesto je boleče in oteklo. Oteklino blažimo s hladnimi obkladki, nujna pa je tudi takojšnja veterinarska pomoč.

    TEŽAVE S KOŽO IN DLAKO
    Eden pogostejših težav s kožo poleti so alergije. Na dopustu bodite pozorni, ker lahko sproži alergijo onesnažena voda ali celo morska sol. Če opazite pogostejše praskanje in spremembe na koži, pomislite tudi na to. Ukrepi so sprotno umivanje psa po vsakem kopanju, da odstranimo umazanijo ali sol. Druga poletna težava so bolhe, torej uporabite sredstva za zatiranje bolh tudi na dopustu. Še ena kožna nadloga je pogosta poleti in to so klopi. Sam vbod klopa povzroči le lokalno vnetje in srbenje, bolj nevarno pa je prenašanje nevarnih bolezni, kot so borelioza, v mediteranskih predelih pa tudi piroplazmoza ali babezioza (krvni parazit, ki se naseli v rdečih krvničkah in povzroča njihov razpad). Klopa najlažje odstranimo s posebno pinceto.

    SRČNA GLISTA - DIROFILARIOZA
    Dirofilaria immitis je notranji zajedalec, ki se naseli v srcu in pljučih. Pes se okuži s piki komarjev, ki prenesejo zajedavca v organizem psa. Najprimernejša je preventiva proti tej bolezni - tablete, ki jih predpiše veterinar.

    Andreja Gomboc, absolventka veterinarske medicine

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.