mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 3  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Desenzibiliziranje psov do drugih psov
Dodal/a jana 8.10.2003 21:22:28 (4851 prebrano)

Desenzibiliziranje psov do drugih psov

Moj pes ima težave s sporazumevanjem z drugimi psi. Težava se pojavi le, ko se pes na povodcu srečuje z drugimi psi v soseski. Posledica tega je, da je pes vse manj na sprehodih, ker se je nemogoče izogniti drugim psom v okolici.

Zakon učenja pravi, da kar nagrajujemo, ostaja in se krepi z vsako nagrado in česar ne nagradimo več, počasi izgine.
Vsakič, ko sprehajate psa in ima pes priložnost, da se vznemiri ob približevanju drugega psa, se bo vedenje, ki ga NOČETE, okrepilo prav tako, kot bi psa namenoma tega učili.

Torej, upoštevaje zakone učenja, lahko zdaj storite marsikaj, da napotite vašega psa k uspehu. Problema se lahko zelo uspešno lotite s pomočjo klikerja. Kliker deluje kot "znak", kot fotografski posnetek, da natančno sporoči psu, kdaj dela nekaj prav. Na ta način nam ni treba popravljati psa za napačne stvari. In korekcije so zadnje, kar potrebujete v tej situaciji.

Če boste postali napeti, ko se bo naslednjič približeval drug pes, ker veste, kako bo vaš pes na to reagiral, boste nezavedno zategnili povodec in vaša telesna govorica ter vaš vonj bosta OKREPILA prav to, kar si vaš pes že misli: da je približujoči se pes nekaj groznega, zaskrbljujočega in stresnega! Tako pogosto nezavedno okrepimo prav to, česar nočemo. To je tako naravno!

Torej, jaz bi začela program sistematične desenzibilizacije in začela bi prav z vašo človeško postavo. Pripravite se, da boste oddajali "pomiritvene signale" vašemu psu. To so telesni znaki, ki jih psi uporabljajo pri komunikaciji med seboj. Kot npr. vohljanje, obračanje glave stran, lizanje ustnic, obračanje ob bok, "zamrznjenje" na mestu, zehanje. Vadite oddajanje teh signalov in POPUSTITE povodec.

Ko zagledate na sprehodu drugega psa v daljavi, ki se približuje, takoj začnite zehati, se pretegnite, ustavite se in počohljajte vašega Bobija. Dajte mu priboljšek. Naj se sprosti.

Ko se drugi pes že približuje, opazujte pomiritvene signale vašega psa. (To je pomemben del desenzibiliziranja, postati proaktivni -> to pomeni, da se naučimo VIDETI, kdaj je pes v stresu in kakšne signale oddaja). Začel jih bo namreč oddajati.

Morda bo "zamrznil", lahko bo prišpičil ušesa, zastrmel se bo v drugega psa. Pazite na kakršne koli oblike brcanja zadnjih nog ali dvignjeno dlako na vratu/hrbtu. Opazujte, na kateri TOČKI se začnejo ti znaki kazati. Je to 50 m stran? 40? 20?
Najdite to točko in desenzibilizacijo boste začeli nekaj korakov PRED to točko, kjer pes ponavadi začne kazati znake stresnega vedenja. Zakaj?

Vedenja nočete SPROŽITI: to bi vas prisililo v ukrepanje.
Namesto tega, želite ZAŠČITITI sprožilec pred sprožitvijo. Postali boste PROaktivni in ujeli vašega psa, ko bo počel nekaj dobrega in to tudi nagradili.

Žepe imejte napolnjene z najslajšimi, najbolj dišečimi in najsočnejšimi DROBNIMI priboljški, ki so dovolj mehki, da jih pes lahko hitro pogoltne. Ne želite, da se bo pes moral ustaviti in žvečiti trde piškotke in zdaj tudi ni primeren čas, da mu ponudite dolgočasne brikete ali pasje žvečilke.

Uporabite vaše visoko-energetske priboljške, npr. koščke dunajskega zrezka, sira, hrenovke, ribe, ... Bistvo tega je, da postanete najbolj fascinantna "psica" v mestu! Želite biti božanstvo, dajalka vsega dobrega, oseba, na katero se pes lahko obrne, ko začuti stres.

Opazujte bližanje drugega psa in ko ta pes ravno prestopi točko, ko vaš pes začne kazati svoje neprimerne reakcije, se počasi obrnite V vašega psa, tako da vas bo moral pogledati navzgor, da ne boste stopili nanj.

Kliknite ali izrecite rezki "YES!" in mu dajte slastno nagradico. Nato se premaknite še en korak VANJ, recite Yes ali kliknite in dajte še eno nagrado. Ponavljajte ta korak, krožno se premikajte v psa in stran od drugega psa.
Ko greste v nasprotno smer, se začnite obračati s hrbtom proti prihajajočemu psu, kateri je zdaj že krepko v "varnostnem" pasu vašega psa. Krepite pozornost nase in hvalite z veselim glasom, neprenehoma klikajte in nagrajujte, vmes pa še "vrzite" nekaj pomiritvenih signalov – npr. zazehajte.

Če vaš pes fiksira s pogledom bližajočega se psa, se spet obrnite proti njemu in nadaljujte s klikanjem in nagrajevanjem pozornosti. To je VSE kar želite na tej točki. Da preprečite obsesijo vašega psa.
Ko se drugi pes zares približa, delajte kroge in se premaknite nekaj korakov v drugo smer - da obdržite pozornost ves čas noro klikajte in nagrajujte.

Drugi pes bo verjetno šel mimo vas in vašega psa brez stresnega stanja.

S tem nadaljujte in vadite v okolju, kjer boste srečali druge pse na povodcih. Bolj kot boste krepili mirno vedenje, prej bo pes spoznal, da se nima česa bati, da ni nobenega razloga za izzivanje drugih psov, da se lahko na vas obrne kot vodjo in ZA VSE DOBRE STVARI!

Na ta način je avtorica uspešno desenzibilizirala mnoge pse, ki so kazali izrazite znake agresivnega vedenja iz strahu.

Zapomnimo si: Nikoli, nikoli ne zategujmo povodca, ko se približa drugi pes. To samo potrdi, da se bliža zaskrbljujoče stanje.

Nikoli ne cukajte psa, ki je agresiven do drugih psov. Da, vem, da ste slišali prav nasprotno! Toda vemo, da je uporaba agresivnosti za zameglitev druge agresivnosti zelo dvoumna stvar in redko deluje, razen, če je vodnik izjemno izkušen v metodologiji in celo tedaj lahko poslabša problem. Veliko boljši ste v preusmeritvi pozornosti psa, nato nagrajevanju - okrepitvi DOBREGA vedenja, ki ga pokaže.

Zapomnite si kroženje. Če se pes fiksira in zamrzne na mestu, ga ne smete močno povleči za povodec, da bi se premaknil. Premaknite se V psa in pes bo avtomatično pozoren na vas. Ne dajte mu priložnosti za "obsesijo", ko se zastrmi v oči drugega psa! To je ključno ravnanje v taki situaciji: bodite proaktivni in usmerite pasjo pozornost NASE, božanstvo vseh dobrih reči!

Končno močno priporočam dve absolutno čudoviti knjigi, ki bosta vse to tako olajšali in vam omogočili vpogled v to, kako psi razmišljajo in reagirajo in kako lahko "oblikujete" tako vedenje, kot ga želite.

Prva je drobna knjižica z naslovom "On Talking Terms with Dogs: Calming Signals" - Turid Rugaas. Knjiga jasno ponazarja posamezne pomene vedenja psov, ki ga vidimo in nam pomaga razumeti, kaj pri tem pes misli. Pravi ZAKLAD in ena najdragocenejših knjig na moji polici.
Naslednja, "Culture Clash" – Jean Donaldson, je moje najmočnejše priporočilo in najljubša knjiga vedenja in učenja psov vseh časov. Dobila je Maxwellovo nagrado za najboljšo knjigo o učenju psov v letu 1998. Iz te knjige sem se naučila več kot sama v 25 letih. VELIKO govori o sistematični desenzibilizaciji psov z drugimi psi. Vroče priporočam!

Nenazadnje je tukaj nekaj krasnih video kaset, ki vam pomagajo začeti. Toda video "CLICK and FIX" – avtorice Deb Jones zna biti zelo, zelo v pomoč, ko "delate" na vedenjih, ki bi jih radi spremenili.

Vso srečo – in obveščajte nas o napredku! Moja zverinica, Peek – ki je bil tako zelo nesocializiran do drugih psov kot mladič, zdaj lepo hodi na povodcu mimo vseh teh psov brez problemov. Sistematična desenzibilizacija je ZMAGOVALKA na celi poti!

Povzela in prevedla: Manja Žiberna
(Povzeto po: Desensitizing Dogs to Other Dogs – Debi Davis;
clickersolutions.com)

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.