mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Splošni nasveti : Ko pridejo psi v leta
Dodal/a jana 9.10.2003 21:47:21 (5771 prebrano)

Ko pridejo psi v leta

Najdragocenejši čas

Psi so prikupni v vsakem življenjskem obdobju, posebno patino pa imajo stari psi. Zdi se mi, da imajo tako lep, zgovoren obraz. Zreli psi imajo že dovolj izkušenj in se odzivajo s premislekom. Skozi leta so nekako zrasli s svojim lastnikom in oba poznata skupne male razvajenosti. Položaj v družini je že zdavnaj jasen, upam da v naše dobro, in potrjevanje tako ni več potrebno.

Ne glede na to, koliko truda je treba vložiti za dosego naslednjega cilja, za naslednjo razstavo ali turnir, delo s psom pomeni v veliki meri razvoj. S starejšim psom smo na cilju in lahko pričnemo uživati v sadovih skupnega dela. S psom smo šli že kos poti, mnogi ljubi rituali so nam prirasli k srcu. Med človekom in psom vlada tiho razumevanje. To življenjsko obdobje je eno najdragocenejših, ki jih lahko preživimo s svojim najboljšim prijateljem. Zaradi tega je zelo pomembno, da se znamo pravilno obnašati do starejšega psa.

Narava gre svojo pot

Kdaj so psi stari? Kako hitro se psi starajo? Mnogi računski primeri so, na podlagi katerih bi lahko izračunali pasja leta in jih primerjali s človeškimi. Ne samo med pasmami, tudi med posameznimi psi iste pasme obstajajo velike razlike v hitrosti staranja. Pravzaprav se lahko oziramo edino na biološko staranje posameznega psa. Njegov fizičen in psihičen razvoj velja le zanj in se ga ne da določiti z nobeno tabelo. Naša skrbna, ljubeča nega, redne kontrole veterinarja in naš poseben občutek zanj pomagajo našemu prijatelju z belim gobčkom pri tem, da bo ostal tako dolgo, kot je le mogoče, zdrav in vesel.

Staranje ni bolezen

Seveda moramo določene spremembe v procesu staranja vzeti v zakup tudi pri našem psu. Potreba po spanju se veča, določene "muhe" se s starostjo le utrdijo. Dlaka potrebuje intenzivno nego, potrebe po hrani se zmanšujejo. Njegove oči postanejo nekoliko kalnejše, tudi sluh nekoliko opeša, zaradi tega spijo stari psi posebno trdno. Višje frekvence lažje slišijo. Velikokrat se izgubi meja med tem, ali nas resnično ne slišijo ali nas ne želijo slišati, kajti pri mnogih psih lahko opazimo nekaj starčevskega samoljubja.

Starejši psi so bolj odvisni od dnevne forme, k temu pa pripomore tudi občutljivost na vreme. Skrbnejši lastniki vse to vzamejo s potrebno senzibilnostjo v zakup in tako nimajo težav s staranjem svojega psa.

Normalen proces staranja ni v nobenem primeru bolezenski, temveč povsem naraven in še zdaleč ni razlog, da pes postane odpadno železo ali da ga obravnavamo kot bolnika.

Kdor počiva, zarjavi

Le z intenzivno animacijo lahko ohranimo seniorjevo psihično in fizično gibljivost. Tudi stari psi potrebujejo izzive, svoje naloge ter še več naklonjenosti. Ljubijo svojo domačo okolico in ustaljen dnevni režim. Za starega psa je najhuje, če ga brez ljubezni postavimo na stranski tir. Igrajte se s svojim starim psom, starejši kot bo, toliko več. Zanj si izmislite vedno nove igre. Čeprav sta sluh in vid že nekoliko popustila, večina psov ohrani dober nos v visoko starost in ima veliko veselja z vedno novimi igrami. Vaša domišljija tu ne sme biti vpeta v meje. Ne predolga sled, na koncu katere pes najde nagrado, skrivalnica z družinskimi člani, iskanje predmetov, ki smo jih spotoma "izgubili", ter marsikaj drugega navdušuje pse do visoke starosti. Tudi aportiranje je lahko v starosti prijetna igra. Vaš pes je tudi v starosti učljiv, z veseljem se bo naučil kaj novega, pa čeprav je to le igra. Učenje ga ohranja psihično svežega.

Ne bojte se iti s svojim starim psom na vadbišče. Še vedno bo s ponosom pokazal, kaj zna in tudi zmore. Vi boste najbolje vedeli, kaj je za vašega prijatelja z belim gobcem najbolje, česa ne mara in kaj ga posebno veseli.

Starost je darilo

Vsak od nas si seveda želi, da bi njegov pes dočakal visoko starost, ne da bi postal star. Velikokrat se nam je težko sprijazniti z leti našega psa. Psi ne trpijo zaradi staranja. Če niso bolni, potem imajo najboljše možnosti za srečno starost. Drugače kot za ljudi staranje za psa ni psihična obremenitev, tega se ne bojijo. Nekoliko več spijo, gibljejo se počasneje in ne lajajo več za vsako malenkost. Neobremenjeno lahko uživajo vedno večje zaupanje svojega lastnika, njegovo ljubečo skrb v domači okolici in se sedaj, v starosti, pustijo še nekoliko bolj razvajati.

Največ, kar svojemu ljubemu staremu psu lahko poklonimo, je naš čas in naklonjenost. S svojim starim psom uživamo vsak trenutek skupnega druženja in se lahko razveselimo njegove življenjske volje, njegove prebrisanosti ter se veselimo soglasnosti in brezmejnega zaupanja, ki vlada med nami. Z vsakim dnem je naš odnos globlji in ne želimo si več menjati starosti našega psa za mladost, ko smo se morali še toliko naučiti od njega.

Vsakega lastnika starega psa pogosto obide žalostna misel, ko se zave bližajoče izgube starega prijatelja.

Ko je konec zares neizbežen, ga ne smemo brez potrebe mučiti. Najtežjo izmed odločitev nam nihče ne more odvzeti in tudi v najtežji uri moramo stati svojemu zvestemu prijatelju ob strani.
Prav gotovo je težak udarec, ko izgubimo svojega psa. Ravno zaradi tega pa moramo vzeti vsak dan z njim kot najdražje darilo.

Barbka Novak

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.