mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Osnovni izrazi povezani s klikerjem
Dodal/a jana 9.10.2003 23:08:06 (6091 prebrano)

Osnovni izrazi povezani s klikerjem

No Reward Marker (NRM) - beseda brez nagrade
Poleg uporabe klikerja (ali premostitvene besede), ko poveste psu, da je pravkar opravil (ali opravlja) kar smo želeli od njega, potrebujete še način, s katerim boste psu sporočili, ko ne počne, kar vi želite - če počne kaj drugega, ali le stoji na miru.

Uporabili boste nekaj naravnega, kar pa ne uporabljate v vsakdanjem pogovoru ("ne" zato ni dobra izbira). Npr. "Ops", "Narobe", "Nič ne bo" ... Izberite sami in se izbranega tudi držite.

V lekcijah je posebej napisano, kdaj uporabiti NRM, npr. ko želite, da se pes usede, on pa namesto tega leže. Ko izrečete NRM, se obrnite stran od psa za nekaj trenutkov (po potrebi več), da mu ne posvečate več pozornosti. Nato se vrnite v prejšnje stanje & poskusite znova.

The release Word - beseda za izpust
Klik sam po sebi navadno označi konec vaje ali ponovitev vedenja, vendar je dobro na nek način povedati psu, da ste končali vaditi določeno vajo (da se pes lahko sprosti) oziroma da ste končali z učno lekcijo. Sama navadno rabim besedo za izpust "Okay".
Če to besedo pogosto izgovarjate v vsakdanjem pogovoru, uporabite kako podobno, npr. "Teci".

Click & Treat - klik & nagrada
To uporabimo, ko kliknemo & damo psu priboljšek. Pazite, da kliknete točno takrat, ko pes ponudi vedenje, ki ga učite. Če kliknete prepozno, v resnici spodbujate neko drugo vedenje ... katero koli je bilo, ko ste končno kliknili. Torej - imejte kliker pripravljen. Če zamudite s klikom, potem sploh NE kliknite. Samo nagradite. Premostitveno besedo uporabite, ko nimate klikerja pri roki.

Bridge Word - premostitvena beseda
Beseda (ali dve), ki ima isto funkcijo kot klik. Izberite besedo kot je "Yes". Nekateri ljudje so zelo uspešni, ko uporabljajo le premostitveno besedo, drugi uporabljajo večinoma kliker, a imajo tudi premostitveno besedo za primere, ko ni klikerja pri roki. Če hočete biti učinkoviti, morate biti s premostitveno besedo tako precizni kot s klikom. Izrečete jo natanko takrat, ko pes opravi željeno vedenje in jo vedno podkrepite s priboljškom.

Jackpot
To pa uporabimo, ko se psu "zasveti" ali je opravil nalogo izjemno dobro! Jackpot je večja nagrada v obliki slastnega priboljška ali 5-6 koščkov naenkrat - damo jih enega po enega, da podaljšamo čas jemanja priboljškov. Po začetnem učenju ni nujno, da je nagrada hrana. Veliko bolje je, da nagrado menjujemo: včasih hrana, včasih metanje žogice, včasih božanje trebuščka, včasih izpustitev psa ven, ali celo divjanje s prijateljem.

Continuous Reinforcement Schedule (CRS) - konstantno ojačevanje
V prvih fazah učenja katerega koli vedenja, morate 100% nagrajevati pravilne odzive psa, saj tako natanko sporočate psu, kaj pričakujete od njega. Takoj ko pes razume & obvlada vajo, morate preklopiti na VRS preden nadaljujete z učenjem.

Variable Reinforcement Schedule (VRS) - spremenljivo ojačevanje
Ko vaš pes že zanesljivo izvaja vajo na povelje, lahko uporabite VRS, da začnete oblikovati in precizirati odgovore. Postopoma zvišajte kriterije posamezne vaje, ki jo mora pes izvesti, da dobi C&T. Natančnejša navodila o uporabi VRS dobite v posameznih lekcijah.

Avtorica Karen Pryor,
prevedla Manja Žiberna

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.