mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nega : Kliker - striženje krempljev in krtačenje psa
Dodal/a jana 9.10.2003 23:31:47 (11832 prebrano)

Kliker - striženje krempljev in krtačenje psa

Ta lekcija je namenjena vsem, ki jim pes ne pusti striči krempljev. Po enakem postopku pa ravnamo tudi v primeru, ko se pes ne pusti krtačiti ali kako drugače dotikati po telesu (npr. pri veterinarju). Zdaj ga boste pripravili do tega, da bo prav vesel, ko bo zagledal klešče za ščipanje krempljev ali krtačo, ker ga boste "desenzibilizirali" in uporabili klasično pogojevanje, tako da se bo pes začel sliniti, ko bo uzrl klešče oz. krtačo. Res boste za to potrebovali nekaj časa, toda če pomislite na vse tiste minute, ki jih porabite za boj s psom, ki si ne pusti blizu, boste prihranili ure in ure.

Kot primer bom opisala psa, ki se vznemiri že ob pogledu na klešče oz. krtačo.

Najprej, potegnite klešče (krtačo) iz žepa in jih položite na mizo. Ničesar ne počnite z njimi, pustite jih ležati na mizi. Pustite jih na takem mestu, kjer jih pes zagotovo opazi in jih tu pustite ležati nekaj dni, tako da se pes ob pogledu nanje ne bo več vznemiril.

V naslednjem koraku se jih bo pes dotaknil. Klešče položite zraven psa in poleg klešč položite več koščkov slastnih priboljškov. V nobenem primeru ne uporabite briketov - raje prihranite malo vašega roastbeefa za to vajo. Pomaga tudi, če vaš pes še ni večerjal, tako da so priboljški še vabljivejši. Sprostite se in pustite psu, da razmisli - večina psov bo pobrala priboljške. Če vaš pes ne bo, jih pomaknite dlje od klešč, dokler jih ne bo vzel. To ponovite, postopoma približujte slastne grižljaje vse bliže kleščam, dokler jih ne boste položili prav NA KLEŠČE.

Zdaj sedite poleg klešč (ali krtače) in vaš pes naj sede poleg vas. S prstom pokažite na klešče in recite "Dotik" (to bo lažje, če ste prej vadili lekcijo "TARGETING"). Mogoče boste morali pridržati priboljšek na kleščah tako, da se bo pes "po nesreči" dotaknil klešč. TAKOJ, ko se jih dotakne (po naključju ali drugače), C&T, dajte JACKPOT in psa navdušeno pohvalite. Ponavljajte spet in spet, dokler se pes ne začne kar sam od sebe s smrčkom dotikati klešč v upanju, da bo dobil klik in nagrado (C&T).

V naslednjem koraku boste psa pripravili do tega, da bo pustil, da se s kleščami (krtačo) dotaknemo krempljev (kožuha). POZOR - rekla sem DOTAKNITI, ne ODŠČIPNITI! To sledi pozneje. Sedite in pes naj leže poleg vas. Imejte res dobre priboljške v roki ali v posodici pri roki (pomočnik, ki daje priboljške, je na tej točki zelo prikladen). Počasi pomaknite klešče k eni od sprednjih šap in se POČASI s kleščami dotaknite enega kremplja: če izmakne šapo, mu recite "ni v redu", obrnite se stran za nekaj trenutkov. Naj se zave, da je zapravil priložnost za super nagrado. Nato čez kako minuto poskusite znova. Ko končno drži šapo pri miru, ko se dotaknete kremplja s kleščami, C&T! Ponavljajte, dokler pes ne razume, kaj želite od njega - da STOJI MIRNO.

Če pes stalno izmika šapo, ga za to ne nagradite. Pač pa C&T če, recimo, uspete približati klešče nekaj cm od kremplja in pes ne izmakne šape.

Nato POČASI približujte klešče kremplju, vse dokler se ne boste dejansko dotaknili kremplja. Vadite to kar nekaj učnih seans. En dotik kremplja - C&T. Še en dotik - C&T. Ko to ni več problem, potem se kremplja dvakrat dotaknite - C&T. Vsakič, ko se povzpnete za stopničko višje, zahtevajte od psa več, če hoče dobiti za plačilo priboljšek.

Ko se lahko dotaknete VSEH krempljev na šapi preden podelite nagradico, je pes pripravljen na pravo ščipanje krempljev. Vsekakor se prepričajte, da pes prenese dotikanje vseh 4 šap.

Če imate težave s krtačenjem, se po enakem postopku dotikajte različnih delov telesa, dokler se lahko brez težav dotaknete psa s krtačo povsod. Potem je pripravljen na začetek nežnega krtačenja.

Učne lekcije naj bodo kratke, še posebno pri mladem kužku. Naredite eno šapo, nagradite in se pojdite igrat. Kasneje še drugo šapo, ipd. S ščipanjem napredujte tako, kot pri dotikih. Odščipnite tanek košček (predolgega) kremplja - C&T (če seveda mirno drži šapo).

POSTOPOMA dosežemo, da poščipamo vse kremplje ene šape, preden nagradimo.

Moja prijateljica Susan se je morala usesti na svojo mlado nemško ovčarko, da ji je lahko skrajšala kremplje. Po nekajdnevni vadbi (več učnih seans dnevno) ji zdaj psička SAMA pomoli tačko, ko zagleda klešče. Zahvaljujem se ji za ta postopek desenzibilizacije.

Navadno je najbolje, da skrajšamo kremplje psu le malo vsak teden, da jih ohranimo kratke. Če pustimo kremplje dolge (če se pes premalo giblje po hrapavi površini), bo tudi občutljivi notranju del kremplja daljši in imeli bomo težave. ZATO SE VEDNO, KO DVOMITE, KATERI DEL KREMPLJA ODŠČIPNITI, POSVETUJTE Z VETERINARJEM, KI VAM BO POKAZAL, KAKO PRAVILNO SKRAJŠATI KREMPELJ.

Zapomnite si, napredujte POČASI - pustite psu, da vam sam pokaže, kdaj je čas za napredovanje na višjo stopničko!

Mary Woodward & Susan Greenholt
Greenwood Dog Training School
Wilmington, DE (USA)
Prevedla in priredila: Manja Žiberna

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.