mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 29  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Obalna Enota reševalnih psov se predstavi
Dodal/a jana 27.7.2005 21:24:10 (4237 prebrano)

Obalna Enota reševalnih psov se predstavi

Na Obali deluje ekipa ljudi, ki svoje pse trenira za pse reševalce. Enota reševalnih psov (ERP) deluje v okviru Kinološkega društva Obala in pod okriljem Kinološke zveze Slovenije.

Smo člani enote zaščite in reševanja Mestne občine Koper, južnoprimorske regijske enote zaščite in reševanja, dva (Roman Starman in Grozdan Grižančič) pa sta tudi člana državne mobilne enote reševalnih psov za posredovanje v tujini (MERP), na kar smo še posebno ponosni. Predvsem zato, ker je v njej le 12 članov iz slovenskih kinoloških društev, ki imajo že dolgo tradicijo šolanja reševalnih psov. Oba sta bila letos tudi člana reprezentance, ki je bila v začetku poletja na 11. Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Franciji.

Naša enota (v sedanji sestavi) deluje od leta 2002, ko so s šolanjem reševalcev entuziastično začeli Roman, Grozdan in Vesna. Članstvo se je nato vseskozi povečevalo, enota pa je pridobila tudi zaupanje Mestne občine Koper. Tudi zato imamo z njimi podpisano pogodbo, s katero zagotavljamo šest reševalnih teamov za posredovanje, ko je potrebno.

Tako mi kot naši kužki se usposabljamo za to, da bomo nudili pravočasno pomoč vsem, ki jo bodo kadarkoli potrebovali. Tako, kot številni drugi slovenski vodniki reševalnih psov, se usposabljamo prostovoljno in za našo pomoč ne zahtevamo ničesar.

Neprenehoma hodimo na različne vseslovenske in mednarodne tabore, usposabljanja, vaje in akcije, večkrat na teden pa treniramo tudi doma. Za treninge največkrat poiščemo kakšne zapuščene vasi, ki jih je v koprskem zaledju precej, prav tako s svojimi kužki hodimo po gozdovih. Pse namreč treniramo tako, da bodo vsestransko uporabni pomočniki pri reševanju življenj.

V šolanje svojih psov vlagamo veliko znanja, truda in energije, predvsem pa ljubezni, saj so za nas naši kužki tudi prijatelji. Zaradi dejavnosti, ki jo opravljamo, je pomembno tudi medsebojno zaupanje med člani. Na reševalni akciji je zelo pomembno, da povsem zaupaš kolegom v ekipi in veš, da te ne bodo pustili na cedilu.

Ker imamo svoje delo radi, ga zelo radi pokažemo tudi na različnih prireditvah. Kaj vse znamo, smo decembra lani pokazali otrokom koprske OŠ Antona Ukmarja, ki so nas prišli pogledati na naš društveni poligon.
Prav tako smo naše delo spomladi pokazali tudi osnovnošolcem na OŠ Škofije.

Tesno sodelujemo tudi z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje - izpostava Koper, policijo in Društvom proti mučenju živali. Nikoli nam ni odveč pokazati, zakaj so naši kužki tako pomembni, kar smo pokazali tudi s sodelovanjem v številnih preventivnih projektih. Med njimi smo koprskim in izolskim osnovnošolcem pokazali, da niso vsi psi nevarni v projektu Hura, počitnice, ki so ga organizirali koprski policisti, prav tako pa smo bili akivni pri projektu izolskega Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu GostIZOLAmo varnost.

Kljub temu, da nam naše delo vzame zelo veliko časa, ga opravljamo z največjim veseljem. Naš "hobi" pa je tako prerasel v način življenja.

Člani ERP Obala smo: vodja enote Roman Starman z labradorko Kano, Grozdan Grižančič z zlatim prinašalcem Sharkom (tudi člana MERP), Vesna Sirotič z zlato prinašalko Belo, Lovro Kleindiest z mešanko Gaio, Branka Kleindiest z zlato prinašalko Caro, Stefano Sever s šarplanincem Sharkom, Albina Tedeško-Sever z labradorko Ally, Mateja Baruca z weimarskim ptičarjem Bondom, Rok Šajn z rotwailerjem Rayem, Sara Juri z mešancem Ronom, Urška Novel z labradorko Cubo, Tina Lekan in David Kraševec z mešanko Mišo ter Davor Lokas z velikim švicarskim planšarskim psom Dalijem.



Za mojpes.net pripravila Tina Lekan.

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.