mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Reševanje : Talanov memorial 2005
Dodal/a jana 19.9.2005 15:08:44 (3550 prebrano)

Talanov memorial 2005

KD Šmarna gora uspešno izpeljal še en Talanov memorial

V soboto, 10. septembra, smo se vodniki reševalnih psov z vse Slovenije zbrali v Ljubljani na sedmem Talanovem memorialu, ki ga je organiziralo Kinološko društvo Šmarna gora. 45 vodnikov reševalnih psov (med njimi trije hrvaški) so morali pokazati, kako delujejo kot skupina in kako bi se obnašali v resnični reševalni akciji.

Cel dan so se ekipe, v katerih so bili po trije reševalci, selile po različnih deloviščih (na poligonu, ruševini in v gozdu), kjer so iskale ponesrečence, se "mučile" s poslušnostjo, premagovanjem ovir in dokazovanjem znanja vrvne tehnike ter prve pomoči.

Memorial ni namenjen tekmovanju med vodniki, pravi pobudnik vsakoletnega srečanja in vodnik reševalnega psa z 20-letnimi izkušnjami Marko Bručan iz KD Šmarna gora, pač pa je "simulacija prave akcije," v kateri morajo vodniki pokazati vse znanje, ki so si ga pridobili s šolanjem.


Psi so morali premagati ovire, ki so bile zelo podobne resničnim oviram v pravi akciji.

Kljub temu, da je bil memorial namenjen preizkusu sposobnosti v različnih akcijah, pa so bile podeljene tudi točke, nagrade in pokali. Najboljše se je izkazala ekipa KD Tržič, drugo in tretje mesto pa je pripadlo reševalkam KD Krim.

Naslednje leto še bolj mednarodno

Letos se je pod Šmarno goro zbralo rekordno število ekip, in sicer 15, kar je več kot v minulih letih. Med slovenskimi reševalci pa je bila ena hrvaška ekipa, v kateri so bili tudi letošnji svetovni prvaki.

Tokrat je Talanov memorial potekal še pod okriljem Kinološke zveze Slovenije, že prihodnje leto pa naj bi bil tudi pod okriljem Mednarodne organizacije reševalnih psov IRO. Zato Bručan pričakuje še več tujih vodnikov. Morda bo k mednarodnemu slovesu Talanovega memoriala pripomoglo tudi dejstvo, da je v svetovni interventni enoti za posredovanje v tujini, ki deluje pod okriljem IRO, med 20 člani kar osem Slovencev (za licenco omenjene enote pa se bo letos potegovalo še nekaj naših vodnikov, tako, da bo naša zastopanost morda še večja).

Zahtevno delo

Pri organizaciji Talanovega memoriala je letos sodelovalo 70 ljudi, ki so za 110 udeležencev več kot odlično poskrbeli. Hrane in pijače za vodnike in 40 markerjev je bilo dovolj, zabave in bolj ali manj pametnih pogovorov tudi. Juniorji smo se spet pomešali med izkušene reševalce, vlekli smo na ušesa in se učili. Da bomo naslednje leto tudi sami sestavili kakšno ekipo in se pomerili s "starimi mački".

Dobro pa je organizatorjem služilo tudi vreme. Po deževni noči se je namreč zjutraj pokazalo sonce, ki se je popoldne skrilo le za nekaj trenutkov. Prav takrat, ko so vodniki skupinsko na poligonu odlagali pse. A dežju se je pridružilo še sonce, kar je že tako fascinantnemu prizoru dalo dodaten čar.


Sončno-deževen konec sedmega Talanovega memoriala pod Šmarno goro

Božo Talan je bil dolgoletni kinološki sodnik in reševalec, ki je umrl v prometni nesreči leta 1998, ko se je vračal z letnega tabora reševalnih psov v Zagorju. Ker so ga njegovi kolegi zelo cenili in ga imeli radi, mu to izkazujejo vsako leto, ko se zberejo na Talanovem memorialu.

Za mojpes.net Tina Lekan

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.