mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 23  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nemški lovski terier
3. FCI skupina - Terierji
Sekcija 1, št. 103
<< nazaj | pomoč
Nemški lovski terier (Deutscher Jagdterrier - German Hunting Terrier)

Nemški lovski terier
Fita
Standard FCI št. 103 (.pdf; 3/19/2015)
Kratek opis pasme
Pasma:  Nemški lovski terier
Izvor: Nemčija
Skupina: FCI 3, sekcija 1, visokonogi terierji, z delovnim izpitom
Uporaba: Lov, šport 
Življenjska doba: Do 18 let, v lovski rabi povprečna bistveno krajša zaradi pogostih smrtnih poškodb pri lovu.
Videz: Majhen, kompakten, dobrih proporcev.
Barva: Najpogosteje črna z rjavimi ožigi, redkeje rjava ali črno-sivo melirana z ožigi.
Dlaka: Resasta ali priležena, vedno gosta, poraščenost tudi po trebuhu. Resasti ne puščajo dlake, gladki zelo malo.
Oskrba: Krtačenje enkrat tedensko zadošča, pri izrazito resastih občasno trimanje.
Višina: 33-40 cm za samce in samice
Teža: Psice 7,5 -8, 5 kg, samci 9-10 kg
Temperament: Pogumen, nepopustljiv, živahen, vztrajen, z izraženim lovskim nagonom, privržen.
Čuvaj: Da, odličen
Zaščita: Da
Bistroumnost: Velika
Zmožnost šolanja: Velika, bistveno je, da šolanje začne takoj in da se nadaljuje skozi vse življenje, pomemben je vrstni red odpiranja nagonov, doslednost, v mladosti izogibanje situacijam, ki bi potrdile neželeno vedenje, odlično reagirajo na sodobne metode šolanja, silo prenašajo brez škode, vendar se odzovejo s trmo, radi preskušajo psihološko moč vodnika.
Odnos do otrok: Prednost je, da niso občutljivi na grobo prijemanje, radi se igrajo. Poudarjena živahnost in stalna pripravljenost za igro večini  otrok ustreza. Da ne bi prišlo do nenamernih blažjih poškodb iz nerodnosti pri igri, je nujno podučiti otroka o pravilnem pristopu in nadzorovati male otroke pri igri s psom. Nekateri NLTji so nagnjeni k čuvanju hrane in predmetov, kar je treba uravnavati z vzgojo otroka in psa. Psi starejših vzrejnih linij imajo pogosto nižji prag vzdraženja, zato se je pred nakupom nujno pozanimati o temperamentu staršev.
Odnos do drugih živali: Za sožitje je nujno, da mladiček odrašča z živalmi, ki so del gospodinjstva. Do tujih živali bo vedno ohranil močan plenski nagon.
Odnos do tujcev: Zelo različen glede na vzrejno linijo. Moderne vzrejne linije so praviloma zelo odprte do tujcev.
Karakter: Močan.
Domače okolje: Primerni za življenje v hiši (ob dovolj dela oz. ukvarjanja) ali v pesjaku, opcija je tudi dobro ograjen vrt in dostop v hišo.
Primeren lastnik: Vsak, ki rad veliko dela s psom in ima rad temperamentne, trdne pse.
Potencialni problemi obnašanja: Agresivnost do drugih živali, psov, preganjanje prometnih sredstev, prekopavanje vrta, neželena gonja.
Potencialni problemi z zdravjem: Izjemno zdrava in odporna pasma. Vzrok za obisk veterinarja so redna cepljenja in morebitne poškodbe. Edina dedna bolezen v pasmi je luxsacija očesne leče, vendar je izjemno redka, poleg tega je od leta 2009 na razpolago možnost genetskega testiranja plemenskih živali.
Nasveti:

Za pse, ki ne bodo v lovski rabi: zasvojiti psa s primernimi dejavnostmi (veliko iger z vlečenjem, prinašanjem, iskanjem, freesby, trikci, šport), ne spuščati v okolju, kjer bi lahko prišlo do potrjevanja neželenih vedenj (vsaj do 15. meseca nikoli spustiti psa v gozdu ali na travniku, tudi kasneje ne v zgodnjih jutranjih urah), mladega psa vsak sprehod vsaj 10x odpoklicati samo z namenom nagrajevanja. Večino sprehoda porabiti aktivno.

Za pse, ki bodo v lovski rabi: prav tako z mladim psom veliko igre z vodnikom, temelječe na prinašanju, veliko igre s svežimi kožami divjadi. Psa nikoli spuščati v urbanem okolju ali v bližini domačih živali. Spodbujanje oz. dopuščanje nagona na nelovne živali zelo odsvetujem, večini kasneje prinaša same probleme. Pri uvajanju v lov slediti spodbujanju nagona zasledovanja v vrstnem redu težje oz. z manj vonja, proti lažjemu (prvo zajec, zadnje divji prašiči). Vlečke in izvlačenje vaditi že z mladičem skozi igro (na koncu vedno igra, sledi menjava plena za hrano ali drug predmet, kožo), uvajanje v krvno sled, vsekakor nastaviti vse še pred spodbujanjem gonje. Veliko vaj za samoobvladovanje, ki se jih stopnjuje individualni zrelosti psa primerno. Psa pravočasno spoznati z vodo, pozornost na neobremenjevanje s hrupom (strel) v obdobju razvojne plahosti (4-8 mesec), tudi kasneje svetujem umikanje psa v zaprte prostore v novoletnem času, saj lahko pridobi streloplahost ali streloagresivnost, ki prav tako moti strelomirnost v lovišču.
Opis pasme in sliko je prispevala Tjaša Gregorič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, vzgoje in vplivov okolja.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.