mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Parson Russell terier
3. FCI skupina - Terierji
Sekcija 1, št. 339
<< nazaj | pomoč
Parson Russell terier (Parson Russell Terrier)

Parson Russell terier
Standard FCI št. 339 (.pdf; 8/22/2017)
Kratek opis pasme
Pasma: Parson Russell terier
Izvor: Pasma izvira iz Anglije. V začetku 19. stoletja Jack Russell, takratni študent teologije in navdušen lovec, kupi prvo terierko, ki je imela odlične lovske sposobnosti.
Navdušen nad živahnim in lovskim karakterjem, Jack Russell prične z vzrejo. Ker je bil Jack Russell parson (v angl. katoliški duhovnik), dobi pasma po njem tudi ime - Parson Russell terier.
Skupina: 3 FCI skupina - terierji
Uporaba: Uporabljali so se (in se še) predvsem v lovske namene. Danes je to odličen spremljevalec človeka, ki mu s svojim živahnim karakterjem krajša čas.
Življenjska doba: 15 let ali več
Videz: Majhna pasma dobro grajene postave.
Barva: Bela barva z rjavimi ali črnimi (lahko tudi z obema barvama) lisami na glavi in lahko tudi na zadnjem delu telesa in repu.
Dlaka: Resasta.
Oskrba: Potrebno ga je česati enkrat na teden. Ko mu dlaka preveč zraste, jo je dobro potrimati. Kopajte le, ko je to potrebno. Potrebna je tudi oskrba zob - najbolje s krtačko, ki jo lahko daste na prst.
Višina: pes: 34 - 38 cm, psica: 31 - 35 cm
Teža: 6 - 8 kg
Temperament: Je zelo živahen in igriv pes, ki bi se lahko "ves čas" igral. Če sedite za mizo ali pred TV-jem, vam bo velikokrat sam od sebe prinesel svojo igračko in z njo pričel opletati, češ "Igraj se z mano!"
Čuvaj: Je izvrsten čuvaj. Skrbno čuva teritorij in se na vsak nepoznan šum odzove z laježem.
Zaščita: -
Bistroumnost: So zelo inteligentna pasma.
Zmožnost šolanja: Parsoni se hitro učijo, saj so zelo inteligenti. Pri tem morate biti zelo disciplinirani in odločni, saj bo Parson ves čas preizkušal, kje so meje. Če niste previdni, lahko hitro on postane vaš gospodar.
Odnos do otrok: Otroke imajo zelo radi. Pomembno pa je, da otroci vedo, kako se pravilno s psom ravna. S psom ne smejo biti nikoli grobi in ga nikoli ne smejo motiti med jedjo ali spanjem. Prav tako kot vsakega psa, tudi Parsona ne smete pustiti samega z dojenčkom ali majhnim otrokom. Majhni otroci ponavadi poskušajo dvigovati ali nositi psa, kar pa jim ne smete pustiti.
Odnos do drugih živali: Odnos do drugih živali je zelo dober, če je dobro vzgojen in če se ga na njih privaja že kot mladička. Vseeno ga imejte pod nadzorom (na vrvici), ko srečuje tuje živali, predvsem pse. Nikoli pa ga ne smete pustiti samega z manjšimi živalmi, kot so na primer morski prašički, miške, zajčki,...
Odnos do tujcev: Odnos do tujcev je odvisen od karakterja in od vzgoje. Sprva bo do tujca nezaupljiv, lahko bo začel nanj tudi lajati, zato morate biti pazljivi, da ga pes najprej spozna. Pes naj ga najprej v miru prevoha, kar Parson opravi z veliko mero radovednosti, pri tem pa mora biti tujec ves čas miren. Ko Parson spozna, da je oseba v redu, lahko do njega že nekaj trenutkov kasneje postane igriv.
Karakter: Parson Russell je zelo pogumen in hkrati previden. Zaveda se, kje so meje in ne tvega nevarnosti. Če nemški lovski terier napade divjo svinjo, Parson pazljivo ostane na varni razdalji. Kot lovski pes mora hitro ubogati ukaz. Zelo radi tudi raziskujejo in kopljejo luknje.
Domače okolje: Potrebuje lastnika ali družino, ki bo z njim ravnala prijazno. Če ga imate zunaj, poskrbite za zavarovano dvorišče - ograja naj ne bo premajhna, saj jo lahko preskoči ali prepleza. Hitro lahko odkrije tudi luknje v ograji in to izkoristi.
Primeren lastnik: Potrebuje lastnika, ki si bo zanj vzel dovolj časa, bo dovolj discipliniran, se bo z njim igral, se z njim redno odpravljal na sprehode in ga šolal.
Potencialni problemi obnašanja: Zna biti trmasta pasma in prične uveljavljati svoja načela, če se lastnik z njim ne ukvarja dovolj in če ga ne šola.
Potencialni problemi z zdravjem: Lahko pride do težav z očmi, težav s koleni ali s kolensko pogačico.
Nasveti: Potrebuje zadosti aktivnosti in igre, saj bo v nasprotnem primeru sam izumil kakšno novo - raziskovanje stanovanja, žvečenje čevljev in copat v mlajših letih,... Zanj si je potrebno vzeti dovolj časa, že kot mladiča ga je potrebno pravilno vzgajati in šolati, ga navajati na ljudi in živali.
Opis pasme in fotografijo je prispeval Gregor Matjašič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.