mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Basenji
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 6, št. 43
<< nazaj | pomoč
Basenji (Basenji)

Basenji
Taru
Standard FCI št. 43 (.pdf; 11/25/1999)
Kratek opis pasme
Pasma: Basenji
Izvor: Centralna Afrika. Pasma je stara nekaj tisoč let, kar dokazujejo tudi risbe, najdene v egipčanskih piramidah. Zahodni svet je odkril basenjija konec 19. stoletja. Nato je sledilo nekaj neuspelih poskusov, da jih pripeljejo v Evropo (vsi psi so poginili, večinoma po cepljenju). Šele l. 1936 je ge. Oliviji Burn uspelo in s psi iz njene psarne "of Blean" se je začela vzreja basenjijev izven Afrike.
V Slovenijo so prvi primerki prišli l. 1998 in trenutno (spomlad l. 2009) jih je v Sloveniji okoli 60.
Skupina: V. skupina, 6. sekcija, brez delovnega izpita
Uporaba: V Afriki je lovski pes, drugje je družabnik. Ponekod ga uporabljajo za lov (npr. v ZDA, Skandinaviji), vendar so to bolj posamezni primeri.
V tujini pogosto sodelujejo v lure coursingu in racingu, ponekod tudi v agilityju.
Življenjska doba: Povprečno 14 let, lahko tudi 17.
Videz: Eleganten pes aristokratske drže z značilnimi gubicami na čelu in enkrat ali dvakrat zavihanim repom.
Barva: Dovoljene so štiri barve - rdeča (rumenorjava), črna, trikolor in tigrasta. Bela barva je obvezna na šapah, prsih in konici repa. Okoli vratu in na glavi je bela barva dovoljena, ampak ni obvezna.
Dlaka: Kratka, ponavadi brez oz. z zelo malo podlanke.
Oskrba: Nezahtevna. Malo krtačenja je potrebno med menjavo dlake.
Čez zimo je včasih potreben plašček.
Basenjiji so zelo čisti, ne marajo umazanije in mokrote. Zato se tudi ližejo kot mačke, dokler se ne posušijo oz. očistijo.
Za pasmo je značilno tudi to, da nimajo izrazitega vonja.
Višina: Samci - idealna višina 43 cm
Samice - idealna višina 40 cm
Teža: Samci - idealna teža 11 kg
Samice - idealna teža 9,5 kg
Temperament: Doma miren, zunaj aktiven.
Čuvaj: Opozori na nenavadne zvoke ali da nekdo prihaja.
Zaščita: Ne
Bistroumnost: Zelo inteligenten in iznajdljiv.
Zmožnost šolanja: Zelo hitro dojame, kaj želimo od njega, ampak potem razmisli, če se mu splača ubogati. Potrebno ga je nekako zainteresirati, ker se drugače hitro začne dolgocasiti.
Odnos do otrok: V redu
Odnos do drugih živali: Majhne živali (ptiči, glodavci, mačke) so za basenjija plen. Lahko se navadi na življenje z mačko (če je že kot mladiček navajen na mačke, kasneje je to težje), vendar bo tuje mačke še vedno preganjal.
Odnos do tujcev: Nezainteresiran, nezaupljiv.
Karakter: Stabilen, radoveden, trmast, vztrajen, samosvoj, živahen...
Domače okolje: Stanovanje ali hiša. Zaradi kratke dlake in potrebe po družbi (človeška, pasja) ni primeren za življenje zunaj.
Primeren lastnik: Aktivna oseba, ki ima rada sprehode v naravi in bo sprejela basenjija takšnega kot je in ki bo razumela njegov smisel za humor.
Potencialni problemi obnašanja: Nekateri imajo zelo močen lovski nagon. Možna je tudi istospolna agresija.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma je načeloma zdrava. V tujini jim vestni vzreditelji pregledujejo kolke, oči in naredijo DNK test za Fanconijev sindrom. Pogosta je popkovna kila.
Nasveti: Basenjiji si svoj raj predstavljajo približno tako: mehak kavč ali postelja, na soncu, z obilico hrane in dobro družbo za skupno ležanje na kavču ali dirkanje po travniku.
Doma sledijo človeku, radi so v njegovi družbi ali družbi ostalih psov. Radi spijo drug ob drugemu ali pa celo na drugem. Pri tem velja "več nas je, boljše je".
Zunaj je malo drugače. Basenji je navajen na prostorna območja in se bo včasih oddaljil od lastnika. Zanj je 20, 50, 100 metrov še vedno "saj sem tukaj, blizu tebe". Zelo je pomembno omeniti, da nimajo absolutno nobenega občutka za promet in med najpogostejšimi vzroki za smrt so prav avtomobili.
Zaradi lizanja vsega, kar je mokro, je doma potrebno biti še posebej pozoren na čistila, ker se lahko hitro zgodi, da bo hotel posušiti kakšno kapljico na embalaži ali tleh.
Ne marajo vode in večina basenjijev ne bo šla v vodo ali celo zaplavala. Zato pa obožujejo sončenje in se bodo skupaj s soncem selili po stanovanju.
Značilnosti pasme: Basenji ne laja, ampak ni nem. Lahko jodlajo (tako imenujejo oglašanje, značilno za pasmo), cvilijo, tulijo (zelo glasno!), renčijo...
Psice se gonijo enkrat letno, večinoma oktobra in novembra. Zanimivo je, da se psice na južni polobli gonijo spomladi (aprila, maja). Zadnje čase se pojavljajo tudi psice, ki se gonijo dvakrat na leto (spomladi in jeseni).
Fotografijo je prispeval Blayo. Opis je pripravila Tina Birk.
barva trikolor Basenji
Kalusha (foto: Marijke & Dick Felix)
Basenji
Tambuzi Jetset Jensen (foto: Marijke & Dick Felix)
barva "red" (rjava): Basenji
Faraoland Superlativa (foto: Tina Birk)
Basenji
Angel Song Amber Sunrise (lastnica: Airida Bereišiene)
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.