piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 32
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku
Karelijski medvedar
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 2, št. 48
<< nazaj | pomoč
Karelijski medvedar (Karjalankarhukoira - Karelian Bear Dog)


Akina Medvedi Strž in Tisa
Vzreditelji in psarne
Legla in mladiči
Plemenjaki in plemenke

Standard FCI št. 48 (.pdf; 11/3/2014)
Obširna predstavitev pasme
Vabimo vzreditelje ali dobre poznavalce pasme, da prispevajo obširno predstavitev. Navodila za pripravo predstavitve najdete tukaj. Ugodnosti, ki jih s prispevkom pridobite, najdete tukaj.
Kratek opis pasme
Pasma: Karelijski medvedar
Izvor: Finska/Rusija
Skupina: FCI V / severni lovski psi
Uporaba: Je lovski pes, vendar ga v naših krajih ne moremo uporabiti za lov. Lahko ga pa uporabimo kot aktivnega spremljevalnega, vlečnega ali celo kot lavinskega psa. V tujini z izvežbanimi karelijci celo odganjajo medvedje kosmatince z bližine človeških bivališč. Njegov temperament in vztrajnost je mogoče uporabiti tudi pri športih, kot je canicross, dogtrekking ali celo agility.
Življenjska doba: Povprečno 12 let
Videz: Robusten pes srednje velikosti, nekoliko daljši kot višji. Glava je srednje velika, klinaste oblike, uhlja pa stojita pokonci. Pri karelijcu najprej opazimo njegove oči. Imajo živahen izraz, razmeroma so majhne in rjavkaste.
Barva: Črna ali črna s pridihom rjave, z belimi oznakami na glavi, vratu, trebuhu, šapah in na konici zavitega repa. Idealno razmerje črne/bele je 7/3.
Dlaka: Ravna in trda, podlanka pa mehka in gosta.
Oskrba: Nezahtevna, redno česanje med menjavo dlake
Višina: Idealna višina psa je 57cm, idealna višina psice je 52cm. Toleranca je +/- 3cm.
Teža: 20-28kg
Temperament: Odločen, zadržan do tujcev, čuječ, neustrašen in živahen
Čuvaj: Odličen čuvaj svojega ozemlja, vendar ne na verigi in dolgotrajno v pesjaku!
Zaščita: Obramba ga ne zanima. Ne razume zakaj bi moral markerja napadati - agresivnost do ljudi mu je tuja. Vendar v primeru resničnega napada na svojega skrbnika je zelo pogumen in oster.
Bistroumnost: Zelo pameten, zna misliti s svojo glavo.
Zmožnost šolanja: Ima nekaj težav z ubogljivostjo, čeprav je zelo inteligenten in učljiv. V vsaki stvari išče logiko. Prav odpoklic je njegov največji problem. Prvi dve leti vas lahko stane delo z njim veliko živcev, ker so lahko karelijci divji in neskončno zaletavi in vsak napredek na vajah je povezan z velikimi napori in potrpežljivostjo. Šele po dveh letih je delo z njim parada in vam povrne vse, kar ste vanj vložili.
Odnos do otrok: Zadržan do tujih, dober z domačimi
Odnos do drugih živali: Lahko se navadi na življenje z drugimi domačimi živalmi že kot mladiček. Do tujih živali zadržan, če je izzvan pa  neprijazen! V naravi ima izrazit lovski nagon.
Odnos do tujcev: Nezaupljiv in nepodkupljiv
Karakter: Vdan svojemu skrbniku in njegovi družini, zanje bi dal tudi svoje življenje. Pogumen, včasih zadržan, samosvoj, samostojen, temperamenten in s smislom za humor.
Domače okolje: Svojo kočo ima bolj za opazovalnico kot za spanje v njej. Motijo ga tesni prostori in osamljenost. Mora biti v stiku s človekom in ne sodi dolgotrajno v pesjak, ker ne želi biti izoliran od svoje družine. Na razpolago mora imeti velik prostor za tekanje. Primerno okolje je predmestje in podeželje.
Primeren lastnik: Pasmo odsvetujem vsem, ki želijo psa šolati z grobo prisilo, vsem brez osnovnih izkušenj ter družinam, ki so veliko časa zdoma. Potrebno je avtorativno in dosledno vodenje z veliko potrpežljivosti in ljubezni. Kdor meni, da bo imel karelijca le za igračo, bo razočaran.
Potencialni problemi obnašanja: Ob grobi in nepravilni vzgoji se lahko pojavi trma, nezainteresiranost in celo agresivnost.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma je zelo zdrava.
Nasveti: Karelijec živi lahko tudi v stanovanju pod pogojem, da mu aktivni lastnik zagotovi veliko gibanja na prostem. Že v zgodnji mladosti ga je potrebno navaditi na odpoklic. Pri vsaki vaji ga je potrebno primerno motivirati, za ubogljivost zelo pohvaliti ter psu ustvariti takšno ozračje, da se bo k vam rad vračal.
Opis je prispevala Danica Račič-Ahačič, fotografijo pa Iztok Ahačič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

Totally True Love - vzreja pasme cavalier king Charles španjel
Psarna Kings Lucky Star - vzreja pasme cavalier king Charles španjel
Anja Stramšak - vzreja whippetov - malih angleških hrtov
Psarna Charming Tails - Psarna Charming Tails
Psarna Figaro & Dingo - vzreja coton de tulearjev
Psarna Velvetline's - vzreja labradorcev
Psarna Wheaten Joy - vzreja irskih mehkodlakih pšeničnih terierjev
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Vzreditelji na mojpes.netu
www.mojmaks.net
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.