mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Bavarski barvar
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
Sekcija 2, št. 217
<< nazaj | pomoč
Bavarski barvar (Bayrischer Gebirgsschweisshund - Bavarian Mountain Scenthound)

Bavarski barvar Nero Vatrova
Nero Vatrova
Standard FCI št. 217 (.pdf; 8/22/2017)
Kratek opis pasme
Pasma: BAVARSKI BARVAR
Izvor: Nemčija - Bavarska
Skupina: F.C.I. skupina VI, podskupina 2
Uporaba: Je krvosledec, ki ga odlikuje sposobnost, da s svojim občutljivim nosom sledi tudi več deset ur stari sledi ranjene divjadi, ki je pogosto prekrižana s svežimi sledmi zdrave divjadi, sprana od vlage, dežja ali pa posušena od vetra, sonca. Gre za specialista med lovskimi psi in ga nekateri imenujejo kar doktor krvosledne znanosti. Bolj od Hanoverskega barvarja je primeren za delo v hribovitem in gorskem svetu, zaradi lahkotnejše konstrukcije.
Okoli 1870. leta je baron Karg-Bebenburg iz Reichenhalla pasmo ustvaril z namenom hribovsko-gorniškega lova, specialno sledarstva po krvni sledi ranjene, poškodovane, zastreljene ali bolne divjadi. Gre predvsem za humanitarna opravila, da se divjadi čim hitreje odreši bolečin, na lovsko etičen in pravičen način, kot to veleva stroka.
Življenjska doba: Okoli 10-12 let, odvisno od vzdrževanja in razmer.
Videz: Srednje velik pes, precej lahek in predvsem zelo okreten ter mišičast. Telo je stegnjeno, pravokotne oblike, zadaj je nekoliko nadgrajen. Noge niso predolge, niti prekratke.
Barva: Je lahko jelenjerdeče do rumene, rumenorjave, oker, sivorjave barve, kakršna je zimska dlaka srnjadi. Pri jelenjerdečih osebkih je hrbet nekoliko temnejši. Temnejši je tudi gobec, uhlji in zgornji del repa.
Dlaka: Ima gosto, poleženo, skoraj ostro dlako, malo svetlečo, krajšo in tanjšo na glavi, tršo in daljšo na trebuhu, stegnih in repu.
Oskrba: Psa oskrbujemo kot vse druge kratkodlake pse.
Višina: Plečna višina pri psih je od 45 do 50 cm, pri psicah pa od 42 do 45 cm, odstopanje je po standardu 2 cm,vendar pa se mu zmanjša telesna ocena.
Teža: Psica okoli 22/25 kg, pes okoli 25/30 kg
Temperament: Vztrajen, uravnovešen, zanesljiv, miren. Bavarca mora odlikovati izredno močan živčni sistem, ki ga izraža v umirjenosti, neagresivnosti do ljudi, obenem pa tudi samozavesti, odločnosti, energičnosti.
Čuvaj: Kaže čuvajska nagnjenja, posebno je to dobrodošlo pri čuvanju plena, predmetov, prostora.
Zaščita: -
Bistroumnost: Inteligenten
Zmožnost šolanja: Dojemljiv in učljiv. Mora skozi vse faze šolanja in sicer malo šolo, I. in II. stopnjo šolanja. V mali šoli se skozi igrice krepijo sposobnosti in vez med vodnikom. V I. stopnji se prilagaja človeškim zahtevam, drugim psom in opravi izpit vodljivosti poslušnosti I, v II. stopnji, ko že obvlada vodljivost in poslušnost, pa se pripravi za delo v lovišču tj. sledarstvo po krvnem sledu ranjene divjadi. Pozitivno mora opraviti preizkus po umetnem in naravnem krvnem sledu.
Odnos do otrok: Odnos do ljudi, tudi otrok ima pozitiven.
Odnos do drugih živali: Pes je predvsem lovskega porekla, takšna je njegova genetska zasnova, njegova osnovna delovna naloga je iskanje ranjene divjadi. Temu primeren je tudi odnos do prosto živečih in domačih živali. Strpnosti in sožitja z domačimi živalmi ga je potrebno naučiti že kot mladička oz. v mali šoli.
Odnos do tujcev: Do tujcev je nezaupljiv.
Karakter: Prijazen, pošten, delavno zavzet, hiter, vztrajen in zelo navezan na vodnika.
Domače okolje: Sodi v urejeno naravno okolje. Stanovanjska hiša, vrt, topel dom, predvsem pa stalen kontakt z vodnikom.
Primeren lastnik: Prvenstveno je primeren lastnik-skrbnik lovec, kateri ima smisel in znanje v krvosledništvu, ki edini lahko nudi psu vse, kar se od njega pričakuje in čemur je namenjen.. Pasma je s srcem, dušo in telesom pri delu. Tu pa tam se najde kdo, ki izkorišča njegov temperament in nos za iskanje pri elementarnih nesrečah.
Potencialni problemi obnašanja: Psa je na svojo stran potrebno pridobiti s pozitivnimi motivacijami in vse je v redu. Pes je psihično zelo navezan na vodnika, zanemarjanje pa lahko povzroči psu strese ali spremembe obnašanja.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma, kot tudi druge ima hibe, ki so razdeljene med napake in grobe napake, ki izključujejo pse iz nadaljnje vzreje. Kriteriji v standardu so strogi. Pes je podvržen vsem pasjim boleznim. Pri pravilni prehrani izdatnem gibanju načeloma z zdravjem ni problemov.
Fotografijo in opis pasme je prispeval Roman Kos.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.