mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Brandl brak
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
Sekcija 1.2, št. 63
<< nazaj | pomoč
Brandl brak (Brandlbracke - Vieräugl - Austrian Black and Tan Hound)

Brandl brak Cezar
Cezar
Standard FCI št. 63 (.pdf; 10/10/1995)
Kratek opis pasme
Pasma: Brandl brak
Izvor: Avstrija
Skupina: 6., srednje veliki psi z zahtevano delovno preizkušnjo
Uporaba: Vsestransko uporaben gonič. Odličen predvsem pri lovu na divje prašiče in ostali divjadi visokega lova. Uporaben tudi za gonjo zajca in lisice, vendar je veliko odvisno od vzrejne linije. Sicer kot gonič nekoliko manj vztrajen, odlikuje pa ga izjemen lovski nagon in njegova ostrina. Po naravi umirjen, ubogljiv in preudaren, kar ga, skupaj z odličnim nosom, dela zelo uporabnega na krvni sledi.
Življenjska doba: Približno 14 let. Tisti, ki se uporabljajo za lov so pogosto žrtve divjadi, kar je pri lovu na merjasce in delu po krvni sledi skoraj pravilo.
Videz: Srednje velik pes. Glava močna, klinasta, gobec dolg z močnimi čobami, oči rjave, dolga uhlja do podočnikov, na koncu pravilno zaobljena.
Vrat je raven in močan, celotno telo mišičasto in masivno, prsi globoke, pleča poševna in mišičasta.
Hrbet je širok in raven, ledja polna, križec rahlo nagnjen, mišičast. Rep raven do sabljast, dolg, pri korenu močan, tanjša se proti koncu. Noge so dolge in ravne, hoja izdatna. Šape so močne, mačje.
Barva: Barva je črna z rjavimi ožigi po gobcu prsih in nogah. Značilna sta pikasta ožiga nad očmi (štiri oči). Rep po spodnji strani rjav, šape imajo tik nad kremplji črne pikice. Prav tako rjava je notranja stran uhljev. Smrček in nosni gredelj sta črna.
Dlaka: Dlaka je kratka, gosta in lesketajoča, ni trda.
Oskrba: Običajna, kot za vse kratkodlake pse.
Višina: Psi od 50 do 56 cm, psice od 48 do 54 cm.
Teža: Od 16 - 25 kg
Temperament: Na lovu zelo temperamenten, z izrednim lovskim nagonom. Neprestano uporablja nos, ki je stalno pri tleh. Do poznanih ljudi prijazen, drugače resen, ne trpi nobene agresije.
Čuvaj: Razvit čuvajski nagon. Na svojem teritoriju ne mara tujcev ali ljudi, ki se mu zdijo sumljivi. Z ugrizom se odzove le v skrajni sili - ko je fizično napaden, drugače pa je oblajač, kar pa lahko nekatere pošteno prestraši.
Zaščita: Če je potrebno, brani svoje "krdelo" (gospodarja).
Bistroumnost: Zelo dojemljiv in hitro učljiv. Odlikuje ga dobra mera poslušnosti.
Zmožnost šolanja: Učljiv pes, ki ga je možno zelo hitro vsestransko izšolati (poslušnost, gonja, krvni sled). Uspeh pri tem je zagotovljen, velja pa pravilo brez prisile in brez kakršnega koli fizičnega kaznovanja. Po naravi so namreč zelo mehki, zato z fizično kaznijo dosežemo le to, da se nas boji, strahu pa potem posveča vso pozornost.
Odnos do otrok: Do otrok nima posebnega odnosa. Prej se jim izogiba kot da jih obožuje.
Odnos do drugih živali: Kot lovski pes ima izreden nagon, kljub temu se ga da z primernim načinom navaditi na sobivanje z domačimi živalmi. Z drugimi psi se običajno razume, problem lahko nastane, če se preveč približajo gospodarju.
Odnos do tujcev: Do tujcev je zadržan, v kolikor ni na svojem teritoriju se pred njimi raje umakne.
Karakter: Poslušen, bister in vodljiv, do domačih prijazen, drugače lahko tudi agresiven.
Domače okolje: Na stanovanje se lahko hitro navadi, se pa na prostem in v pesjaku zelo dobro počuti.
Primeren lastnik: Predvsem lovec, v skrajnem primeru nekdo, ki se zaveda njegovega lovskega nagona in ga tako poskuša vsaj malo krotiti.
Potencialni problemi obnašanja: Zelo hitro lahko dosežemo, da se nas pes boji, v športnih rokah problem lovski nagon.
Potencialni problemi z zdravjem: Nima kakšnih posebnih problemov. Paziti je potrebno na kontrolirano in pravilno vzrejo, drugače se lahko pojavijo težave.
Nasveti: Pes je dojemljiv, zato ga lahko hitro izšolamo. Kljub temu se nekateri na sveži sledi divjadi kasneje oglasijo - tudi po desetem mesecu starosti, kar pa ni znak za slabega psa. Pes potrebuje veliko gibanja in med tekom naravnost uživa, izboljša se mu tudi prebava in zdravstveno stanje na sploh. Priporočam ga predvsem lovcem, ki si želijo goniča, ki ga ni potrebno čakati cel dan ali iskalcem po krvni sled.
Opis pasme in sliko je prispeval Marko Opeka.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.